Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Μπορούμε και μόνοι μας

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010
Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια από κανένα, διαμηνύει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
"Μπορούμε
και μόνοι μας"
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια κανενός, καθώς λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε νέα δηκτικά σχόλια στελέχους της ΕΚΤ, ένα μόλις 24ωρο μετά την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επί τω έργω βρίσκονται ήδη οι «ελεγκτές» Κομισιόν στην Αθήνα. Η παρέμβαση Παπακωνσταντίνου ήρθε έπειτα από δηλώσεις του μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος επαναφέρει τα σενάρια πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Σταρκ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole, σημειώνει πως «οι αγορές αυταπατώνται εάν θεωρήσουν ότι τα άλλα κράτη-μέλη θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα».
«Δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν, κάνουμε ό,τι πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην.... τηλεόραση του Bloomberg.
Ένα μόλις 24ωρο νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από τέσσερα σε τρία χρόνια -γεγονός που όμως πέρασε στα «ψιλά» του διεθνούς Τύπου.
Η μείωση του ορίζοντα του Προγράμματος Σταθερότητας στην τριετία σημαίνει ότι το 2010 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και τα δύο επόμενα χρόνια ανά τρεις μονάδες.
Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη το κλιμάκιο της Κομισιόν για συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Επί τρεις ημέρες, το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ελέγχους στα υπουργεια Οικονομικών, Οικονομίας, Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας, προκειμένου να διασταυρώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Επίσης, οι κοινοτικοί υπηρεσιακοί παράγοντες θα συμμετάσχουν και στη διαδικασία κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Όλες οι χώρες είναι σε μια συζήτηση και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είμαστε μόνοι μας. Απλώς η Ελλάδα έχει ένα παραπάνω πρόβλημα από τις υπόλοιπες χώρες. Εμείς δεν έχουμε απλώς τεράστια ελλείμματα και χρέη, αλλά έχουμε και ένα έλλειμμα αξιοπιστίας. Δυστυχώς.» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.
Την Πέμπτη το κλιμάκιο των κοινοτικών αξιωματούχων θα επισκεφθεί τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Αμυνας και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του την Παρασκευή με τις συναντήσεις που θα έχει με τους Λ.Κατσέλη και Γ.Παπακωνσταντίνου.
Το θέμα της οικονομίας επικράτησε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο περιθώριο των εορτασμών των Θεοφανείων.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το 2010 θα είναι έτος ριζικών αλλαγών, ζητώντας από τους πολίτες συμμετοχή ώστε να αλλάξει η εικόνα της χώρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να λάβει τις σωστές αποφάσεις για την οικονομία.
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: