Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010
Τι περίεργη χώρα είμαστε. Μόλις προχθές ανακαλύψαμε τις αποδείξεις και πέσαμε όλοι με τα μούτρα να τις μαζέψουμε λες και ξύπνησε μέσα μας η φορολογική συνείδηση  ως εκ θαύματος.
***
Ακόμη ασχολούμαστε με τα αυτονόητα, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι θα εποικήσουν άλλους πλανήτες.
***
Δυστυχώς μέχρι τώρα, δεν είχαμε αντιληφθεί ότι με...... το να μη ζητάμε αποδείξεις σκάβαμε τον ίδιο μας το λάκκο. Διευκολύναμε κάποιους να φοροδιαφεύγουν και στέλναμε κάποιους άλλους να καλύπτουν τα κενά.
***
Στη λογική του «ωχ αδελφέ» ο νεοέλληνας στην πλειοψηφία του ούτε έκοβε ούτε ζητούσε αποδείξεις. Και ξαφνικά έγινε το θαύμα.
***
Το ερώτημα είναι απλό. Γιατί με τόση καθυστέρηση, ποιοι σοφοί και με ποια κριτήρια άφησαν να εξελιχθεί το μεγάλο πάρτυ για τόσα χρόνια;
***
Δεν πιστεύω ότι υπήρξε τεχνοκράτης που να ήταν αντίθετος στο μέτρο των αποδείξεων, θα ήταν αστεία περίπτωση. Η ανοχή ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή για τους γνωστούς μικροκομματικούς λόγους που χρόνια τώρα σκιάζουν την κοινωνική μας ζωή.
***
Βέβαια, οι καλοθελητές πάντα υπάρχουν, όπως και τώρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιστρατεύουν αστεία προσχήματα, αρνούμενοι να ενταχθούν στη συλλογική προσπάθεια εμπέδωσης φορολογικής δικαιοσύνης.
***
Οι αρνητές είναι οι συνήθεις ύποπτοι, βολεμένοι επί σειρά ετών πίσω από μια άτυπη ασυλία που δεν δίνουν δεκάρα για το συλλογικό συμφέρον.
***
Κλείνουμε τα αυτιά μας στις αστείες αιτιάσεις του τύπου, οι αποδείξεις ξεθωριάζουν, δεν έχουμε δουλειά, χτυπάμε μύγες.
Αν δεν έχεις τζίρο, δεν πληρώνεις.
***
Και πολύς λόγος για το ότι καλείται ο πολίτης να υποκαταστήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας. Κι αυτό είναι η μισή αλήθεια. Δεν μιλάμε για το αυτονόητο της έκδοσης απόδειξης. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να παριστάνει το λογιστή και να μετατρέπεται σε γραμματικό του υπουργείου Οικονομικών.
***
Κοινό αίτημα η μείωση της γραφειοκρατίας και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών. Άλλωστε, είπαμε το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη κι όχι αντίστροφα (ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: