Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ψαρεύοντας σε θολά νερά

ΠΕΜΠΤΗ 7-1-2010

kalphΕν αναμονή του ξεκαθαρίσματος του νέου διοικητικού τοπίου, που θα φέρει ο Καποδίστριας 2, οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες του νομού κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Πλην του δημάρχου Κατερίνης!
Πολλοί είναι οι λόγοι που κρατούν «κουμπωμένους» τους δημάρχους της Πιερίας. Από τη μια η δραματική μείωση των δήμων που θα επιφέρει η διοικητική μεταρρύθμιση στην Πιερία (επικρατέστερο σενάριο να απομείνουν 3 από τους 13), που σημαίνει αναλογικά και δραματική μείωση των δημαρχιακών θέσεων και από την άλλη η σιγή ιχθύος των κομμάτων, που περιμένουν τον νέο διοικητικό χάρτη για να καταστρώσουν τις (και σε επίπεδο προσώπων) στρατηγικές τους, τους καθιστούν αρκετά επιφυλακτικούς.
Έτσι, αποφεύγουν να δηλώσουν ευθέως αν επιθυμούν να ξανακαταθέσουν υποψηφιότητα, αφήνουν ωστόσο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται απλά να κάτσουν σπίτι. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απευθείας επικοινωνία που είχε η «Π» με αρκετούς δημάρχους της Πιερίας.
Υποψήφιος εκ νέου ο δήμαρχος Κατερίνης.......
D._KATERINHSΞεκάθαρος και σαφής ως προς τις προθέσεις του, ήταν μόνο ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού Σάββας Χιονίδης. «Ο συνδυασμός Πολίτες σε Δράση θα είναι παρών στις επερχόμενες εκλογές κι εγώ, ως επικεφαλής του, θα ζητήσω και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών», μας είπε ο δήμαρχος Κατερίνης.
Άγνωστο αν έχει εξασφαλίσει ήδη τη στήριξη της Ν.Δ (η οποία τον είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές), μέχρι στιγμής ωστόσο επίσημα η παράταξη δεν έχει ανακοινώσει τις επιλογές της.
Ο κ. Χιονίδης δήλωσε ακόμη ότι δεν τον τρομάζει η κατάργηση του πλαφόν του 42% και πως τον βρίσκει σύμφωνο η καθιέρωση του δημοκρατικού (όπως το χαρακτήρισε) 50% συν 1 για την εκλογή δημάρχου.
Τάχθηκε δε υπέρ της πρότασης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία 3 μεγάλων δήμων στην Πιερία, που για τον δήμο Κατερίνης σημαίνει ότι θα υποδεχθεί στα νέα διοικητικά του όρια τους δήμους Παραλίας, Κορινού, Πέτρας, Πιερίων και Ελαφίνας.
Πλώρη για β΄ βαθμό ο δήμαρχος Δίου
D._DIOYΟ δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, δεν φαίνεται να έχει το μυαλό του στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. «Δεν καίγομαι» μας είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος αν ο δήμος Δίου διατηρήσει τα σημερινά του όρια.
Ο ίδιος, αν και εύχεται ο δήμος του να διατηρήσει την αυτονομία του, ως ιστορικός δήμος, εκτιμά ότι τελικά θα εφαρμοστεί το σενάριο της συνένωσης των 13 δήμων του νομού σε μόλις 3, όπως προβλέπει η πρόταση του ΙΤΑ. «Αν ανοίξει», λέει «συζήτηση για τη δημιουργία 4 δήμων, μετά θα προχωρήσει σε διεκδίκηση 5 και 6 και δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Γι’ αυτό
πρέπει να γίνουν 3 οι δήμοι και να τελειώνουμε».
Καλοβλέπει ωστόσο τη νέα αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού. «Με ενδιαφέρει», δήλωσε, «αν και δεν έχω καταλήξει, δεν έχω κάτι ως αυτοσκοπό».Το βέβαιο είναι πάντως πως δεν το ‘χει σκοπό να πάει σπίτι του και σ’ αυτό ήταν ξεκάθαρος.
Δήμαρχος Πέτρας: «Παρών» … από όποια θέση
D._PETRAS«Είμαι ενεργό μέλος της αυτοδιοίκησης και δηλώνω ‘παρών’, όχι αποκλειστικά από τη θέση του δημάρχου και μόνο, αλλά από όποια άλλη θέση», μας δήλωσε ο δήμαρχος Πέτρας Θωμάς Παπαδημητρίου.
Άφησε δε να εννοηθεί ότι, αν ο νέος διευρυμένος δήμος αφορά τη συνένωση των τριών δήμων της δυτικής ορεινής Πιερίας (Πέτρα, Πιέρια και Ελαφίνα), θα μπορούσε να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ενώ αν οι τρεις παραπάνω δήμοι συνενωθούν με τον δήμο Κατερίνης, τότε … «Τότε τα δεδομένα αλλάζουν», είπε, «διότι δεν είναι μόνο τι θέλουμε εμείς είναι και τι θέλει ο κόσμος». Και στην περίπτωση αυτή ο κόσμος θα είναι πολύς.

Δήμαρχος Κολινδρού: Είναι πολύ νωρίς
D._KOLINDROY«Είναι πολύ νωρίς να πω αν θα συνεχίσω ή όχι να ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση», ήταν η απάντηση του δημάρχου Κολινδρού Θωμά Σολοποτιά, ο οποίος επίσης συνέδεσε τις αποφάσεις του με τον άγνωστο ακόμη για την ώρα νέο χωροταξικό σχεδιασμό των δήμων της Πιερίας.
Υπενθύμισε δε ότι η πρόταση-επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου Κολινδρού είναι να διευρυνθεί μεν ο δήμος, αλλά με τη συνένωσή του με τους δήμους Ελαφίνας και Πύδνας.

Δήμαρχος Πύδνας: Έχουμε πολύ πιο σοβαρά ζητήματα

D._PYDNASΔεν ανοίγει επ’ ουδενί τα χαρτιά του ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης. «Για την ώρα», μας είπε, «έχουμε πιο σοβαρά ζητήματα από το αν θα είμαι ή όχι υποψήφιος δήμαρχος».
Μας διαβεβαίωσε πως αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να περάσει η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Πύδνας για την παραχώρηση στο δήμο Πύδνας των Αλυκών και άλλων δημοσίων εκτάσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και περιουσία του νέου διευρυμένου δήμου.
Επέμενε πως δεν έχει σκεφτεί ακόμη μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, ενώ μας υπενθύμισε πως όταν είχε τεθεί το θέμα της εθελούσιας συνένωσης των δήμων Πύδνας, Μεθώνης, Κορινού και Παραλίας, είχε δηλώσει ότι «θα έκανε πίσω», προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.
Δήμαρχος Κορινού: Δεν έχω κρύψει ότι ενδιαφέρομαι
D._KORINOY«Όσον με αφορά, δεν έχω κρύψει ότι με ενδιαφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση», μας δήλωσε ο δήμαρχος Κορινού Νίκος Αβραμίδης.
Δεν φαίνεται ωστόσο να στοχεύει σε υποψηφιότητα για τον διευρυμένο, και με τον δήμο Κορινού, δήμο Κατερίνης, αφού διευκρίνισε πως εμμένει στην απόφαση που πήρε το δημοτικό του συμβούλιο για έναν δήμο που θα αποτελείται από τους δήμους Κορινού, Παραλίας, Πύδνας και Μεθώνης.
«Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στις 18 Γενάρη είναι καθοριστικό», εκτίμησε, «και εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά σημεία, αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για το εάν επαρκεί ο χρόνος για την προετοιμασία μιας τέτοιας μεταρρύθμισης».
«Αγνωστικιστές», όσον αφορά την εκ νέου υποψηφιότητά τους, έχουν ήδη εμφανιστεί δημοσίως ο δήμαρχος Λιτοχώρου Σάκης Τσιφοδήμος (άγνωσται και αι βουλαί του κόμματος, είπε μέσες άκρες) και ο δήμαρχος Παραλίας Κεραμιδιώτης Γιώργος που περιμένει να δει τι είδους κατάσταση θα διαμορφώσει ο Καποδίστριας 2, ωστόσο ενέγραψε κι ένα «παρών», γιατί, όπως είπε, έχει πολλά ακόμη να δώσει.

Και 4 και 5 και 6 και 7 δήμοι στο νομό!
Το μείζονος σημασίας ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καποδίστρια 2 είναι το δίχως άλλο ο βαθμός αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων και το ύψος των θεσμοθετημένων πόρων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι νέοι ισχυροί, διευρυμένοι δήμοι.
Παρόλ’ αυτά, ο μεγάλος καυγάς (και) στο νομό αναμένεται να ξεσπάσει για τα όρια των νέων δήμων. Γιατί, ενώ η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί κάνει λόγο για 3 δήμους στην Πιερία, οι επιθυμίες των αυτοδιοικητικών παραγόντων του νομού τους ανεβάζουν τουλάχιστον στους 7.
Έχουμε και λέμε:
-Ο δήμαρχος Δίου θα επιθυμούσε να παραμείνει ο δήμος ως έχει κι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να διατηρήσει στη χώρα καμιά 10ριά ιστορικούς δήμους, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει να είναι ένας από αυτούς.
-Με τη βούλα και των δημοτικών τους συμβουλίων οι δήμαρχοι Πύδνας και Κορινού, επιθυμούν να αποτελέσουν, μαζί με το δήμο Μεθώνης και Παραλίας, έναν δήμο, βορειοκεντρικοπαραλιακό.
-Ο δήμαρχος Κολινδρού προσβλέπει σε μια διεύρυνση με Ελαφίνα και Πύδνα.
-Ο δήμαρχος Πέτρας δεν θα έλεγε όχι σε μια συνένωση του δήμου του με του δήμους Ελαφίνας και Πιερίων.
Με βάση τα παραπάνω, ο δήμος Κατερίνης φαίνεται να μένει πάλι μόνος του, όπως και το Αιγίνιο, ενώ στο νότο, αν αυτονομηθεί ο δήμος Δίου, απομένουν να συνενωθούν Λιτόχωρο και Ανατολικός Όλυμπος
Το πώς θα διαμορφωθεί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της Πιερίας μάλλον δεν θα το μάθουμε σύντομα. Κι αυτό γιατί, ενώ τις επόμενες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης θα δώσει στη δημοσιότητα (προς διαβούλευση) τα σχετικά κείμενα για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτά εκείνα που αφορούν τη νέα χωροταξική κατανομή των δήμων. Ο λόγος; Για να μην επικεντρωθεί, λένε, το ενδιαφέρον στα «σύνορα» των νέων δήμων. Μόνο που το ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχει ήδη επικεντρωθεί εκεί, από την ώρα που άνοιξε το κεφάλαιο «διοικητική μεταρρύθμιση».  ( Πολιτεία/Β.Χ.)
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: