Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοφανής πτώση


PTOSH_1
Πρωτοφανής ήταν η πτώση του τζίρου, σε σχέση με την περσινή περίοδο των Χριστουγέννων, για τις εμπορικές επιχειρήσεις της Κατερίνης. Τα μόνα καταστήματα που «επιβίωσαν», ήταν εκείνα των παιδικών παιχνιδιών, ενώ πλέον ο εμπορικός κόσμος εναποθέτει τις όποιες ελπίδες του για έστω μερική ανάκαμψη της αγοράς στις εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιανουαρίου.
«Αν εξαιρέσουμε δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα και άλλες δύο πριν την Πρωτοχρονιά, όπου υπήρχε μια ικανοποιητική κίνηση, από εκεί και πέρα ο τζίρος το Δεκέμβριο, σημείωσε πρωτοφανή πτώση σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι», δήλωσε στην «Π», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης. Ο Κώστας Ρέχας εκτίμησε ότι η μείωση του τζίρου έφτασε (αν δεν ξεπέρασε κιόλας) το 30%.
PTOSH_2
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, επιβεβαίωσε την αίσθηση που λίγο πολύ όλοι είχαμε για την κίνηση των καταστημάτων κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλώνοντας ότι ο μήνας που κλείνει το έτος «αλλά και οι μέρες όπου οι επιχειρήσεις παραδοσιακά έχουν δυνατά ταμεία», ήταν πολύ άσχημος με αποτέλεσμα να κλείσει πτωτικά στο σύνολό της όλη η χρονιά του 2009. «Δυστυχώς η χρονιά έκλεισε σημειώνοντας σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά.
Η άσχημη εικόνα, σύμφωνα με τον κ. ....Ρέχα, που τελικά επικράτησε στην αγορά, είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από τον Οκτώβρη του 2009, αφού από τότε ουσιαστικά η κρίση άρχισε να «χτυπά» την πραγματική οικονομία της χώρας μας. «Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 έκλεισε δυστυχώς άσχημα με αποτέλεσμα να ρίξει τον τζίρο των επιχειρήσεων όλης της χρονιάς», σημείωσε ο κ. Ρέχας, αποδίδοντας την πτώση και στο γεγονός ότι φέτος το Κράτος καθυστέρησε σημαντικά την καταβολή των επιδοτήσεων προς τους αγρότες της Πιερίας. «Οι αγρότες του νομού μας πληρώθηκαν τις επιδοτήσεις τους, δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όταν άλλες χρονιές καταβάλλονταν τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, ενώ και το ποσό που πήραν ήταν το μισό εκείνου που τους αναλογούσε, από όσο ξέρω», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης. Η καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων, «αλλά κυρίως το βαρύ κλίμα που υπήρχε», ήταν επόμενο να κάνει «κουμπωμένους» τους καταναλωτές οι οποίοι περιορίστηκαν στις απολύτως αναγκαίες αγορές τους.
«Εκτός από τα καταστήματα παιχνιδιών, όλα τα άλλα, μηδενός εξαιρουμένου, είχανε πτώση σημαντική», είπε, υποστηρίζοντας ότι η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε σε διψήφια νούμερα, που σε πολλές επιχειρήσεις όχι απλά άγγιξε, αλλά ξεπέρασε ακόμα και το 30%.  «Ήταν μια πρωτοφανής κατάσταση στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ελπίδα να μην συνεχιστεί και το 2010 αυτή η κατάσταση «γιατί τότε πραγματικά θα δούμε πολλά προβλήματα μπροστά μας, ίσως και πολλά λουκέτα».
Ο κ. Ρέχας, αναφερόμενος στο νέο έτος, εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας πως ο Εμπορικός κόσμος γνωρίζει ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «δεν θα είναι τόσο δύσκολη, όσο την παρουσιάζουν οι οικονομικοί αναλυτές και τα μέσα ενημέρωσης».
Οι εμπορικές επιχειρήσεις πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους για καλύτερες μέρες, στην περίοδο των εκπτώσεων, οι οποίες ξεκινούν 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.
Παρόλα αυτά η φετινή περίοδος των εκπτώσεων, δεν θα ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει τις προσφορές καθ’ όλη την περίοδο του έτους και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων, έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στις αγορές.
«Η συγκεκριμένη απόφαση στην ουσία δημιούργησε μια αγορά μπάχαλο, όπου και ο καταναλωτής μπερδεύεται και ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του» επεσήμανε ο κ. Ρέχας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται Εμπορικοί Σύλλογοι και Υπουργείο Ανάπτυξης να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να διαμορφώσουν κανόνες. «Ελεύθερη οικονομία, ελεύθερη αγορά, αλλά όχι ασύδοτη», είναι το ζητούμενο κατά τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου, ο οποίος δηλώνει ότι  ο Εμπορικός Σύλλογος θέλει κανόνες, «ώστε να υπάρχει υγιείς και όχι αθέμιτος ανταγωνισμός».
Η περιφρούρηση της αγοράς, είναι η βασική προτεραιότητα του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης και κατά το νέο έτος, σύμφωνα με τον κ. Ρέχα, επαναλαμβάνοντας όμως ότι για να υπάρξει σωστή «περιφρούρηση» θα πρέπει να υπάρχει και ανάλογο θεσμικό πλαίσιο. «Η ασύδοτη αγορά εξυπηρετεί μόνο τους κερδοσκόπους και τους τυχάρπαστους επιχειρηματίες ζημιώνοντας τις σοβαρές επιχειρήσεις που επί χρόνια δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μια αγορά ασύδοτη δεν τη θέλει κανείς υγιής επιχειρηματίας και θα απαιτήσουμε σίγουρα να μπούνε κανόνες λειτουργίας στην αγορά», επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, σημειώνοντας ότι στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που πρόκειται να απασχολήσει τον εμπορικό κόσμο όχι μόνο της Πιερίας, αλλά όλης της χώρας, είναι το φορολογικό νομοσχέδιο η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες

Πολιτεία/Β.Ζ.
http://kraxtis-gr.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: