Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δίνουν Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 5 νομούς

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010
Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία και Πιερία μια περιφέρεια;
Υπέρ-περιφέρεια η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική
Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία και Πιερία θα αποτελέσουν τη μελλοντική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός τους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, που εξελίσσονται σε υπερ-περιφέρεια.

Ουσιαστικά η προτεινόμενη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στη χώρα (814.000 κατ.), μετά την Αττική (2.809.000 κατ.) και τη Θεσσαλονίκη (880.000 κατ.).
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ (1/1) το τελικό σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η επιστημονική επιτροπή που σύστησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, προβλέπει 14 αντί για 13 περιφέρειες, καθώς και δραστική μείωση των «καποδιστριακών» δήμων, σε αριθμό που να μην υπερβαίνει τους 380 σε όλη τη χώρα.
Οι σημερινές νομαρχίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως Περιφερειακά Διαμερίσματα, με επικεφαλής .....αντιπεριφειεράρχες (υφιστάμενοι νομάρχες), ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι άμεσα εκλεγμένοι ή θα ορίζονται από τον αιρετό περιφερειάρχη.
H επιστημονική επιτροπή που έχει αναλάβει την αποτύπωση των προτάσεων έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της, ενώ τις πρώτες βασικές ανακοινώσεις και κατευθύνσεις αναμένεται να παρουσιάσει στις 18/1 ο υπουργός Eσωτερικών από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της KEΔKE.  
Ικανοποιημένος από την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής του ΥΠ.ΕΣ, δήλωσε προς το παρόν μόνο ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης. «Περιμένουμε τις τελικές ανακοινώσεις του υπουργού κ.Ραγκούση. Σίγουρα αποτελεί θετικό το γεγονός πως χωροταξικά παραμένουμε στο χώρο της κεντρικής Μακεδονίας και δεν «μεταφερόμαστε» ανατολικά. Ο νομός Σερρών θα είναι ο μεγαλύτερος της μελλοντικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε αυτό θα εκφραστεί και αναλογικά στους Περιφερειακούς Συμβούλους. Περισσότερα όμως θα μπορέσουμε να πούμε, εφόσον έχουμε στα χέρια μας το τελικό σχέδιο» τόνισε.
Όσον αφορά την έδρα της μελλοντικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αν και γεωγραφικά δεν ευνοείται ο νομός Σερρών «εν τούτοις υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία που μπορεί να συνηγορήσουν υπέρ μας» επεσήμανε ο νομάρχης Σερρών.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: