Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Αυτοψία στο 31ο χιλιόμετρο της 13ης εθνικής οδού


13h_odos_1
Όταν οι περιστάσεις είναι ζόρικες και οι ανάγκες φτάνουν στο «αμήν» η κρατική μηχανή αναγκάζεται φαίνεται να πάρει μπρος. Πέντε μόλις μέρες μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε (παραμονή Χριστουγέννων) στη Νομαρχία Πιερίας, παρουσία της νέας περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, καταφθάνουν, σήμερα το πρωί, στο νομό, ο προϊστάμενος της ΔΕΣΕ και ειδικός τεχνικός σύμβουλος της κ. Λιονή (και πρώην προϊστάμενος της ΔΕΣΕ) για να δουν από κοντά ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία της 13ης εθνικής οδού και να δρομολογήσουν άμεσες παρεμβάσεις.

Για την επίσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων ενημερώθηκε χθες ο δήμαρχος Πέτρας Θ.Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε ....επισημάνει επανειλημμένα, μετά και το κλείσιμο των Τεμπών και τη διοχέτευση της κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ στην εθνική οδό Κατερίνης-Ελασσόνας, το ακατάλληλο του δρόμου και τον κίνδυνο κατολισθήσεων στο 31ο χιλιόμετρό του (στο ύψος του Αγίου Δημητρίου), ζητώντας επείγουσα παρέμβαση.
Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειάρχης Μαρία Λιονή δεσμεύτηκε ενώπιον των φορέων του νομού για άμεση αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το σημείο αυτό του δρόμου για την ασφάλεια των οδηγών, καθώς και για τη διάθεση, σε πρώτη φάση, 3 εκ. ευρώ για τη βελτίωση και άλλων σημείων του.

Αποκατάσταση Τεμπών-ζήσε Μάη μου!

13h_odos_2Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσουν και πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης στα Τέμπη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος μέχρι το Πάσχα, οπότε αναμένεται το επόμενο μεγάλο κύμα των εκδρομέων, για την ώρα όμως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της αναδόχου εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και του δημοσίου για το ποιός θα αναλάβει το κόστος της αποκατάστασης.
Η εταιρεία επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας, προκειμένου να απαλλαγεί από τα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και να διασφαλίσει τυχόν διαφυγόντα κέρδη. Η «Εγνατία Οδός» (η επιβλέπουσα του δημοσίου) ήδη έχει αποστείλει στον παραχωρησιούχο έγγραφο, με το οποίο του ζητά να αρχίσει άμεσα τις επισκευές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που κανείς από τους δυο δεν κάνει πίσω, προβλέπεται διαδικασία διαιτησίας. Θα τοποθετηθεί δηλαδή ένας διαιτητής από κάθε πλευρά, ο οποίος θα επιλεγεί από ευρωπαϊκό κατάλογο κι αν ούτε οι δυο διαιτητές συμφωνήσουν σε κάτι κοινά αποδεκτό, τότε αναλαμβάνει τρίτος διαιτητής κοινής αποδοχής, ο οποίος πρέπει να πάρει την απόφασή του εντός τριμήνου. Που σημαίνει ότι μέχρι το Πάσχα όχι μόνο δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης (όπως υπολογίζει η κυβέρνηση), αλλά μπορεί και να μη έχουν καν ξεκινήσει.
(Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: