Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Διάθεση για συνεργασία


DIATHESH_GIA_SYNERGASIA_1
Πολύ πιο σύνθετο, από όσο αρχικά φαινόταν, αναδεικνύεται το πρόβλημα λειτουργίας επιχειρήσεων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περιοχή μας. Αυτό προέκυψε και από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, υπό την προεδρία του κ. Παπαστεργίου, με τη συμμετοχή των προέδρων του ΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και εκπροσώπων δημοσίων υπηρεσιών οι οποίες εμπλέκονται στον έλεγχο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Έλαμψαν δια της απουσίας τους, οι εκπρόσωποι της Α και Β ΔΟΥ Κατερίνης, οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν δήλωσαν ότι δεν υποχρεούνται αφού δεν είναι υπάλληλοι της Νομαρχίας.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η εξάπλωση των αλλοδαπών καταστημάτων στο νομό μας, καθώς και η δρομολόγηση των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου «να διασφαλιστούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά και να θωρακιστεί το τοπικό εμπόριο», όπως .....ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ. Ουσιαστική ήταν η συμμετοχή των εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών του νομού που είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους των καταστημάτων, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία τους και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις.
Στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Νομάρχης κατόπιν αιτήματος των παραγωγικών φορέων, συμμετείχαν επίσης ο Αντινομάρχης Νίκος Μπουρονίκος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Πιερίας, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΙΚΑ Κατερίνης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου της Νομαρχίας, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης, η εκπρόσωπος του Τμήματος αστικής κατάστασης αλλοδαπών και μεταναστών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-τμήμα Κατερίνης, καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος του ΕΒΕ κ. Στέφανος Βαρδάκας.
Η συζήτηση ήταν ουσιαστική, αφού όσοι από τους εκπροσώπους των φορέων συμμετείχαν, έδειξαν διάθεση συνεργασίας καθώς και ότι γνωρίζουν πολύ καλά το τι αποτέλεσμα έχει για την τοπική οικονομία η λειτουργία επιχειρήσεων που δεν τηρεί τους κανονισμούς ή λειτουργεί ακόμη και παράνομα. Ίσως τα αποτελέσματα στη συνεργασία μεταξύ των φορέων, να ήταν ουσιαστικότερα, αν δεν απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των δύο ΔΟΥ του νομού, αφού πολλά από τα ζητήματα που προέκυψαν είχαν να κάνουν με τους φορολογικούς ελέγχους που διενεργούνται (ή δεν διενεργούνται) στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με προέλευση εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
DIATHESH_GIA_SYNERGASIA_2
Μετά την αναλυτική ενημέρωση των παραγωγικών τάξεων του νομού μας από τους φορείς, αποφασίστηκε η αποστολή εγγράφου στο Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο θα ζητείται η διενέργεια ελέγχων, ώστε να διαπιστωθεί η νομιμότητα λειτουργίας των υποκαταστημάτων. «Το πνεύμα του νόμου δεν επιτρέπει την λειτουργία υποκαταστημάτων», υποστήριξε ο νομικός Σύμβουλος του ΕΒΕ, Στέφανος Βαρδάκας, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε ότι δεν γίνεται σαφή απαγορευτική αναφορά, στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Το ΕΒΕ Πιερίας, ζητά επίσης την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3386/2005, καθώς και γνωμοδότηση του Υπουργείου, κατά πόσο είναι εφικτή η ίδρυση υποκαταστημάτων και σε άλλους νομούς εκτός από εκείνον στον οποίον δικαιούνται, από υπηκόους τρίτης χώρας που έχουν άδεια εξάσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.
Στην ίδια επιστολή θα ζητείται η διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στις αποθήκες των συγκεκριμένων καταστημάτων για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο δημιουργούνται ή όχι φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα ζητούν έλεγχο  τιμολογίων, νομίμων παραστατικών των εμπορευμάτων, τυχόν ανασφάλιστου προσωπικού και γενικά έλεγχος όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων του φερόμενου ως ιδιοκτήτη, όπως ακριβώς γίνεται στις ελληνικές επιχειρήσεις.   
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προέκυψε και ένα επιπλέον πρόβλημα, το οποίο είναι πολύ πιο σύνθετο από εκείνα που σχετίζονται με του Ελληνικούς Ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όπως ειπώθηκε πολλοί αλλοδαποί που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. έχουν στην κατοχή τους διαβατήρια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας χωρίς περιορισμούς επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Αποφασίστηκε λοιπόν, να ζητηθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές να υπάρξει αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας αυτών των διαβατηρίων αλλά και της διαδικασίας με την οποία εκδίδονται.
Πάντως οι παραγωγικοί φορείς παραδέχθηκαν ότι η αδυναμία του ελέγχου, δεν έχει να κάνει με τυχόν απροθυμία των υπηρεσιών (όσων τουλάχιστον έστειλαν εκπροσώπους στη σύσκεψη), αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για ενίσχυση με προσωπικό των ελεγκτικών υπηρεσιών, ώστε να πραγματοποιούνται συχνοί και εξονυχιστικοί έλεγχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή σύσκεψη ακολούθησε εκείνης που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο ΕΒΕ Πιερίας με τη συμμετοχή ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, καθώς και της Γ.Σ. των ΕΒΕ η οποία έγινε στη Βέροια την περασμένη Κυριακή, όπου κι εκεί το ζήτημα των «Κινέζικων» καταστημάτων, μονοπώλησε το ενδιαφέρον.
(Πολιτεία/Β.Ζ.)
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: