Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Εποχή Σαμαρά

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009
Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ μετά τη συνάντησή του με τον απερχομενο πρόεδρο Κ. Καραμανλή
Εποχή
Σαμαρά
«Σφουγγάρι στο παρελθόν» και «καμία ανοχή σε φαινόμενα υπονόμευσης», ήταν το διπλό μήνυμα που έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ανάδειξή του στην προεδρία της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές με ποσοστό περίπου 50,3%, ενώ η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας τις 662.000. Χθες ο νέος αρχηγός του κόμματος παρέλαβε και επισήμως το «τιμόνι» της Ρηγίλλης από τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αποχώρησε συγκινημένος από το γραφείο του.
Ο Αντώνης Σαμαράς έφθασε στη Ρηγίλλης με βήμα γοργό και ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο χέρι -δώρο ενός υποστηρικτή του- λίγα λεπτά πριν από τη 01:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο Μεσσήνιος πολιτικός ήταν «Εγγλέζος» στο ραντεβού του με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος τον υποδέχθηκε λέγοντας του «συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη, για την μεγάλη επιτυχία. Σε μια διαδικασία με μια πρωτοφανή συμμετοχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό...». Ο νέος πρόεδρος στάθηκε στη συμμετοχή του κόσμου λέγοντας ότι «φαίνεται, ότι ξεπεράσαμε -μου λένε- πιθανώς .....και τις 700.000». Ο Κώστας Καραμανλής του ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλο από εδώ και μπρος το έργο. Είναι αυτονόητο, ότι όλοι μας όπου χρειαστείς, θα είμαστε δίπλα σου».
Νυν και πρώην πρόεδρος είπαν αντίο με έναν ασπασμό. Ο Κώστας Καραμανλής ήταν συγκινημένος, καθώς άφηνε το γραφείο του στη Ρηγίλλης, ενώ στενοί του συνεργάτες όπως ο Κώστας Σταϊκούρας τον συνόδεψαν βουρκωμένοι. Ο Αντώνης Σαμαράς έπιασε αμέσως δουλειά. Η πρώτη ημέρα του στο ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης περιελάμβανε συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, λίγες ώρες μετά την θριαμβευτική του νίκη από τον α΄ γύρο και μάλιστα με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων από την Ντόρα Μπακογιάννη. Με καταμετρημένο το 86,28 % των εκλογικών τμημάτων και με 662.000 πολίτες να έχουν ψηφίσει, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 50,28%, η Ντόρα Μπακογιάννη 39,45% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 10,27%.
Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θριάμβευσε και στην μάχη νευραλγικών περιφερειών όπως η Β΄ Αθήνας, παρά το γεγονός ότι απέναντι του είχε βουλευτές προσκείμενους στην Ντόρα Μπακογιάννη, με υποτίθεται μεγάλη επιρροή. Άρης Σπηλιωτόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βύρων Πολύδωρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος δεν επικράτησαν απέναντι σε Πάνο Παναγιωτόπουλο και Κατερίνα Παπακώστα. Στις 02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς έφθασε πνιγμένος στις αγκαλιές των υποστηρικτών του στη Ρηγίλλης και αμέσως μετά απηύθυνε κάλεσμα ενότητας λέγοντας ότι «θα είμαστε όλοι μαζί. Δε μας χωρίζει πλέον τίποτα, μας ενώνουν οι μεγάλες προκλήσεις για το αύριο. Το ίδιο ισχύει με όλα τα στελέχη. Δεν με νοιάζει τι ψήφισαν, δεν με νοιάζει ποιον ή ποια στήριξαν, από απόψε θα είμαστε όλοι μαζί. Όσα ειπώθηκαν μέχρι σήμερα, τα έχω όλα ξεχάσει. Σφουγγάρι. Αλλά από δω και μπρος θα περιφρουρήσω απόλυτα την ενότητα της βάσης. Η βάση, ας το γνωρίζουν όλοι, δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε υπονόμευση της ενότητας».
Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα της Ντόρας Μπακογιάννη στον Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο πριν ακόμη ανακοινωθούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, αποδεχόταν την ήττα της. Αμέσως μετά η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Σήμερα η βάση της ΝΔ εξέλεξε το νέο αρχηγό του κόμματος. Η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή και θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκρατών, που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Επικοινώνησα ήδη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον συνεχάρην για την εκλογή του και συγχαίρω και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για τον αγώνα του. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των νεοδημοκρατών που με τίμησαν με την ψήφο τους, καθώς και όλους όσοι με στήριξαν σε αυτή τη διαδικασία».
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με γραπτή δήλωση του, από το νοσοκομείο όπου εισήχθη με πνευμονία, συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι «είναι τώρα η ώρα να "καθαρίσουμε" το σπίτι μας, να διώξουμε τα "παράσιτα", να ανασυνταχτούμε, για να φέρουμε τη ΝΔ ξανά στη θέση που της αρμόζει. Η ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταντήσει κόμμα δύο ταχυτήτων». Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε μέσα στους επόμενους μήνες την διεξαγωγή συνεδρίου θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: