Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Κάπνισμα: μηνύσεις μετά μουσικής Άναψε φωτιές η αφίσα κέντρου με τραγουδιστές να καπνίζουν πούρο



Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009
 «Νόου σμόκινγκ. Η μουσική κόντρα στις απαγορεύσεις». Η... καπνιστική πρόσκληση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Γιάννη Κότσιρα και του συγκροτήματος Κίτρινα Ποδήλατα σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης στάθηκε η αφορμή για να υποβάλουν πολίτες μηνυτήρια αναφορά κατά των τραγουδιστών.
Την ίδια ώρα, αντικαπνιστική οργάνωση προειδοποιεί πως θα ακολουθήσει μπαράζ μηνύσεων όσο ο αντικαπνιστικός νόμος μένει στα χαρτιά. Ειδικότερα, και όπως δήλωσαν οι μηνυτές στην αναφορά που υπέβαλαν την περασμένη Παρασκευή σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, στη διαφημιστική αφίσα που προσκαλεί τους ενδιαφερομένους να επισκεφτούν έναν χώρο όπου «όλα απαγορεύεται να απαγορεύονται» αναγράφονται εκφράσεις όπως «βγάζοντας τη γλώσσα στη γνωστή επίσημη επιβολή», προτρέποντας κατ΄ αυτόν ....τον τρόπο τους θαμώνες σε απείθεια έναντι του νόμου.
Αφορμή για τη διαμάχη αποτελεί και το γεγονός πως οι τραγουδιστές Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Κότσιρας φωτογραφίζονται κρατώντας πούρο στο χέρι. «Οι καλλιτέχνες επηρεάζουν σημαντικά με τις πράξεις και τα λεγόμενά τους το κοινωνικό σύνολο και ιδίως τους νέους ανθρώπους, καθώς λειτουργούν ως πρότυπα», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Νosmoke.gr, που αριθμεί περίπου 16.000 μέλη, κ. Αλέξανδρος Φωτεινός.
Ο ίδιος διευκρινίζει πως «είναι πιθανόν με αυτόν τον τρόπο οι καλλιτέχνες να δίνουν έμφαση στο στοιχείο του χιούμορ. Ωστόσο, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί σημαντικό βήμα για τη χώρα μας και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, συνεπώς καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια καταστρατήγησής του».
Για ημίμετρα κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Κότσιρας όσον αφορά τα αντικαπνιστικά μέτρα, δηλώνοντας στα «ΝΕΑ» πως δεν έχει λάβει- ακόμη- γνώση της μήνυσης. «Σκοπός μου δεν ήταν να πάρω θέση ενάντια στον νόμο, ωστόσο είμαι ενάντια σε κάθε απαγόρευση. Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και τα δικαιώματα των καπνιστών και συνεπώς να λειτουργούν χώροι όπου επιτρέπεται ο καπνός» διευκρινίζει, υπογραμμίζοντας πως ήταν ο εμπνευστής της αφίσας. Και προσθέτει: «Θα συμφωνούσα με νόμους που αφορούν την προαγωγή της υγείας των πολιτών, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των επιβαρυντικών παραγόντων όπως είναι πέρα από το τσιγάρο, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ που ευθύνεται για τροχαία δυστυχήματα».
Τασάκια παντού...
Δεν πρόκειται ωστόσο για τη μοναδική μήνυση που υποβάλλουν πολίτες επειδή βλέπουν... τα τασάκια στη θέση τους. Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό έχουν κατατεθεί τέσσερις ακόμη μηνύσεις: οι δύο αφορούσαν παράνομο δειγματισμό τσιγάρων, η τρίτη διαφήμιση καπνού σε υπαίθριο χώρο, ενώ πολίτες μήνυσαν τον ιδιοκτήτη καφετέριας που λειτουργεί σε εμπορικό κέντρο επειδή έβγαλε από το ντουλάπι τα τασάκια και επέτρεψε σε πελάτες να ανάψουν τσιγάρο.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ
Αντικαπνιστική οργάνωση προειδοποιεί πως θα ακολουθήσει μπαράζ μηνύσεων όσο ο αντικαπνιστικός νόμος μένει στα χαρτιά
Κάνουν τα στραβά μάτια οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ πως οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, καφετεριών και εστιατορίων κάνουν τα στραβά μάτια φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία για τη λειτουργία της γραμμής Ενημέρωσης και Υποστήριξης 1142 για τη διακοπή του καπνίσματος. Από την 1η Ιουλίου που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος έως και την 21η Δεκεμβρίου είχε δεχθεί 100.760 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.750 ήταν καταγγελίες για παραβάσεις των μέτρων.
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων κατά του καπνίσματος, δεδομένου πως τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μέτρων είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά. Είναι χαρακτηριστικό πως η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει χαρακτηρίσει «αδειανό πουκάμισο» τα ήδη θεσμοθετημένα, αφού δεν εφαρμόζονται τα μέτρα αλλά ούτε επιβάλλονται κυρώσεις.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: