Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Άνοδος έως 4% στο Χρηματιστήριο - Ικανοποίηση από το υπουργείο Οικονομίας Χαμόγελα μετά την ήπια υποβάθμιση από τη Moody's


Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Χαμόγελα στις αγορές αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έφερε η ανακοίνωση της υποβάθμισης από τη Moody's κατά μία μόνο βαθμίδα, από Α1 σε Α2.  Το χρηματιστήριο σημείωσε αύξηση που ξεπέρασε ακόμα και το 4% ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στα Spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα Γερμανικα. Παράλληλα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από το υπουργείο, καθώς η "ήπια" υποβάθμιση σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η προοπτική της Moody's για την ελληνική οικονομία παραμένει «αρνητική», ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν στο μικροσκόπιο του επενδυτικού οίκου για περισσότερο από ένα μήνα.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν (από τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο) και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά την «ήπια» υποβάθμιση της ελληνικής οκονομίας από τη Moody's.

Σύμφωνα με τη........ σημερινή ανακοίνωση του οίκου Moody's, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα.
«Στη σχετική ανακοίνωση», πρστίθεται, «αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.»
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Moody's μείωσε κατά μία βαθμίδα, σε A2 από A1 προηγουμένως, την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η νέα αξιολόγηση δεν επηρεάζει τη αξιολόγηση για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις, που παραμένει στο Aaa, στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην εκτίμηση ότι η προοπτική του για την ελληνική οικονομία είναι «αρνητική», επισημαίνοντας ότι το ερώτημα κατά πόσον η «αρνητική» προοπτική θα εξελιχθεί σε «σταθερή», θα εξαρτηθεί «από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης (διαρκής αύξηση των φορολογικών εσόδων και/ή την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση των δαπανών)».\
«Η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας», υπογράμμισε η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα, Σάρα Κάρλσον.
«Η Moody's θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κάνει το 'ασύνηθες' βήμα να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης ακατάλληλους για εξασφάλιση, ενδεχόμενο που εκτιμούμε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου Δημοσίου Χρέους.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας που παραμένουν “Αaa”, όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος.
"Η νέα διαβάθμιση Α2 ισορροπεί αφενός τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που προκύπτουν από την πολύ περιορισμένη ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αφετέρου τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους πτώχευσης του κράτους”, σχολιάζει η Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια της Moody΄s για την Ελλάδα.
Εξάλλου, η Moody΄s σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της χώρας έχουν μόνο μερικώς αντισταθμιστεί από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ακολουθήσει.
“Η Moody΄s θεωρεί εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, βραχυπρόθεσμα, προβλήματα ρευστότητας/αναχρηματοδότησης εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει την ασυνήθιστη απόφαση να μην κάνει αποδεκτό το κρατικό χρέος μέλους της Ευρωζώνης ως εγγύηση για πράξεις επαναγοράς- κίνδυνος που διαφαίνεται αμυδρά”, σχολιάζει ο Arnaud Mares, αντιπρόεδρος της Moody΄s Sovereign Risk Group. Υπάρχουν άλλωστε και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης για ρευστότητα, αν και ο οίκος εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί..

Σημειώνεται ότι σε υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων είχαν προχωρήσει πρόσφατα τόσο η Fitch όσο και η Standard and Poor's.(ΝΕΑ)
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: