Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Αν υπήρχε γεωλογική μελέτη…

GEOLOGIKH_MELETH
Την περιοχή που σημειώθηκε η κατολίσθηση στα Τέμπη επισκέφθηκε ομάδα επιστημόνων του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να κάνει μια πρώτη εκτίμηση των αιτίων του συμβάντος.
«Αν είχε γίνει γεωλογική μελέτη στην περιοχή θα μπορούσαν να εντοπιστούν τα περισσότερο επικίνδυνα σημεία» δήλωσε καθηγητής του Πανεπιστημίου.
Όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, τα πρανή της κοιλάδας των Τεμπών επηρεάζονται έντονα από την τεκτονική δράση στην περιοχή, γεγονός που επέτεινε η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια φυσιολογική, όπως ανέφερε, κατάπτωση μεγάλου όγκου βράχων.
«Είναι γνωστό ότι υπήρχαν γεωλογικά ρήγματα στην περιοχή. Ο Ηρόδοτος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η διάνοιξη των Τεμπών έγινε από σεισμό που έδωσε διέξοδο στα νερά του Πηνειού προς το Αιγαίο και τα νερά των λιμνών» επισήμανε ο κ. Παυλίδης και διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του κλιμακίου επιστημόνων πραγματοποιήθηκε λόγω επιστημονικού ενδιαφέροντος.
«Για το θέμα έχει οριστεί ειδική επιτροπή από το αρμόδιο υπουργείο. Στο μεταξύ και εμείς θα προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε πρόταση προς το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και ενδέχεται να την προωθήσουμε και στο υπουργείο» πρόσθεσε..
(Πολιτεία )

Δεν υπάρχουν σχόλια: