Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη βουλή. Προς μεγάλη μου όμως απογοήτευση δεν άκουσα και τίποτα σπουδαίο.
***
Αν είχα τη δυνατότητα να σας παρουσιάσω τοποθετήσεις βουλευτών πριν 15-20 χρόνια θα αντιλαμβανόσασταν ότι επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο, την ίδια μιζέρια και δυστυχώς σήμερα είναι ίσως και λίγο χειρότερα.
***
Οι εξαιρέσεις είναι λίγες και φωτεινές και φυσικά καμία ....σύγκριση με το παρελθόν, τουλάχιστον ως προς την ποιότητα του λόγου των βουλευτών, της ρητορικής τους δεινότητας αλλά και του πολιτικού τους βάρους.
***
Με απογοήτευσαν οι πατέρες του Έθνους με τις ομιλίες τους όχι μόνο για την υφή του λόγου τους αλλά κυρίως για το περιεχόμενο. Απεραντολογίες, αερολογίες, ασύντακτες φράσεις, ρηχές σκέψεις και πάντα μ’ένα σχετικά υπερτιμημένο ύφος.
***
Στα έδρανα της βουλής τις περισσότερες ώρες δίνεται μια παράσταση χωρίς θεατές, μπροστά σε καναδυό ξεκομμένους κολλητούς συναδέλφους και που και που ξεσπάει και κανένα χειροκρότημα συμπαράστασης.
***
Ίσως έχουν δίκιο οι θεατές. Τι να δουν και τι να ακούσουν. Τα ίδια και τα ίδια και μ’έναν τρόπο εκπληκτικά απαράδεκτο.
***
Κατά τα άλλα ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη της χρονιάς. Μάλιστα ο φετινός, θεωρείται ως ιστορικός.
***
Συνήθως οι προϋπολογισμοί στη χώρα μας πέφτουν θύματα «κακοποίησης», αφού οι αποκλίσεις τους είναι τερατώδεις. Φέτος κακοποιείται και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Δεν έχει τόση σημασία αν είναι αναπτυξιακός ή αντιαναπτυξιακός, άλλωστε αυτό το ποίημα το ξέρουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι «υποκριτικός», αφού λίγο-πολύ όλοι υποκρίνονται σ’ένα διάλογο ντροπής.
***
Βέβαια το μεγάλο κομμάτι ντροπής θα’πρεπε να ανήκει στη Ν.Δ. αλλά πού να βρεθεί τσίπα, αφού ανερυθρίαστα Παυλόπουλοι και Παπαθανασίου επιχείρησαν να παραδώσουν μαθήματα οικονομικής πολιτικής και χρηστής διοίκησης.
***
Ευτυχώς που κάποιοι σοβαροί πολιτικοί όπως ο Δημ.Αβραμόπουλος έδειξαν ότι έχουν συναίσθηση του τι έγινε και μετρίασαν τη θλιβερή ακαμψία συναδέλφων τους που έδειξαν να πάσχουν από πολιτικό Αλτσχάιμερ.
***
Απ’αυτή τη συζήτηση του προϋπολογισμού θα κρατήσουμε πέρα από τη μετριότητα των ομιλητών και μια φωτεινή εξαίρεση την τοποθέτηση του Μίμη Ανδρουλάκη που απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. τους είπε: Μη χαίρεστε, αν αποτύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις θέσεις τους δεν θα καθίσετε εσείς αλλά κάποιοι ξένοι.
***
Είναι μια νέα διάσταση μέσα σε μια πολύ συμπυκνωμένη φράση που θέλει ανάλυση.
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: