Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ο χειρότερος δρόμος


O_XEIROTEROS_DROMOS



Τη χρηματοδότηση κατασκευής της 13ης Εθνικής Οδού από το ΕΣΠΑ ζήτησε ο νομάρχης Πιερίας. «Η μελέτη είναι ώριμη από το Δεκέμβρη του 2005» επιρρίπτοντας ευθύνες στο Κράτος για τη σημερινή κατάσταση του συγκεκριμένου δρόμου.
Το Κράτος αποδείχθηκε ανέτοιμο να προτείνει εναλλακτικές ασφαλείς διαδρομές, μετά το κλείσιμο των Τεμπών, είπε και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει σύσκεψη με βουλευτές και φορείς του νομού για την προώθηση του αιτήματος.
Το πρόβλημα με το κλείσιμο των Τεμπών δημιουργήθηκε στο νομό Λάρισας και οι συνέπειές του μετατοπίστηκαν στην Πιερία, ανέφερε χθες το μεσημέρι ο νομάρχης. Ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, επανέφερε το αίτημα για χρηματοδότηση του έργου κατασκευής της ....13ης Εθνικής Οδού, αίτημα το οποίο έχει παραπεμφθεί στις καλένδες από το 2005, ενώ εκτίμησε ότι τα πρώτα δυσμενή αποτελέσματα από το κλείσιμο της Κοιλάδας των Τεμπών έχουν εμφανιστεί στην Πιερία, αφού ήδη υπήρξαν ακυρώσεις κρατήσεων ενόψει των εορτών.
«Ζητούμε να ενταχθεί η 13η Εθνική Οδός στο ΕΣΠΑ», είπε ο νομάρχης Πιερίας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση του συγκεκριμένου δρόμου δεν είναι καλή και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί αυτός να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτικός δρόμος που συνδέει την Ελλάδα σε έκτακτες περιπτώσεις, σαν αυτές που προέκυψαν από τις κατολισθήσεις στα Τέμπη.
Ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε ότι η 13η Εθνική Οδός είναι ο χειρότερος δρόμος που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Πιερία, αφού έχει χαραχθεί και έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές του 1936, ενώ επέρριψε ευθύνες για την κατάστασή του δρόμου στην Περιφέρεια της οποίας αρμοδιότητα είναι η συντήρησή του. Ο νομάρχης Πιερίας, τόνισε ότι οι κατολισθήσεις στα Τέμπη, ανέδειξαν αυτό που χρόνια τώρα υποστηρίζει η Πιερία και έχει να κάνει με το πόσο απαραίτητη είναι η κατασκευή της νέας 13ης Εθνικής Οδού. «Η μελέτη για την κατασκευή της νέας 13ης Εθνικής Οδού, μήκους 15 χιλιομέτρων, είναι ώριμη από το Δεκέμβρη του 2005», απάντησε ο κ. Παπαστεργίου σε σχετικό ερώτημα, σημειώνοντας πως οι ευθύνες βαρύνουν την πολιτεία για τη μη χρηματοδότηση της, παρά το ότι πολλοί ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν την ένταξη της σε ένα από τα Κοινοτικά Πλαίσια που ολοκληρώθηκαν.
Επικίνδυνος δρόμος
Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε επικίνδυνο το δρόμο, ο οποίος δεν διαθέτει ούτε διαγράμμιση και ήδη έχουν προκληθεί κάποια  μικροατυχήματα τα οποία ευτυχώς είχαν μόνο υλικές ζημιές. Συμπλήρωσε δε, ότι έχει μιλήσει για το θέμα με τη νέα Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία επεσήμανε το πρόβλημα, προτείνοντας να αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τη διαγράμμιση της οδού, με την προϋπόθεση ότι το κόστος του χρώματος θα το επιβαρυνθεί η Περιφέρεια. Στην πρόταση του νομάρχη δεν υπήρξε απάντηση.
Συνεχίζοντας, εξέφρασε την απογοήτευσή του, γιατί δίνεται η εντύπωση ότι η Πιερία είναι αποκλεισμένη οδικά, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, η οποία αποδέχθηκε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της ΠΑΘΕ, που έστω και για κάποιες ώρες απέκλεισαν την νότια Πιερία. Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για τις προωθούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως και το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε σε καμία πρόσφατη σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από το κλείσιμο της Κοιλάδας των Τεμπών, στο Νομό Λάρισας.
Επιστολή στον Υπουργό και στο… βάθος σύσκεψη
Ο νομάρχης, είπε ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στον Υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, με την οποία του παραθέτει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η 13η Εθνική Οδός και ζητά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, θυμίζοντας του παράλληλα ότι το Κράτος όφειλε όχι μόνο να κατασκευάσει την 13η Εθνική Οδό, αλλά και την Περιφρειακή της Κατερίνης. Η κατασκευή αυτών των δύο μεγάλων έργων θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλή εναλλακτική οδό για τους πολίτες σε περιπτώσεις όπου θα παρουσιάζονται παρόμοια προβλήματα, με εκείνα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας στην Κοιλάδα των Τεμπών, υποστήριξε ο Γ. Παπαστεργίου.
Τέλος ο νομάρχης είπε ότι στις προθέσεις του είναι να καλέσει σύσκεψη για το θέμα, στην οποία θα κληθούν εκτός από τους βουλευτές του νομού μας και οι αρμόδιοι φορείς.(Πολιτεία/Β.Ζ.
)ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: