Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009
Ήμαστε έτοιμοι. Αυτό ήταν. Μπήκαμε σε εορταστικούς ρυθμούς.  Ζούμε σε χριστουγεννιάτικο σκηνικό, με χριστουγεννιάτικη διάθεση, με χριστουγεννιάτικες συναντήσεις, με δώρα, χαμόγελα, ευχές….όλα κυλούν χριστουγεννιάτικα επιτέλους.
Και εξηγούμαι: Πάτε μια βόλτα από την Αγροτική Τράπεζα στην Κατερίνη από πολύ νωρίς το πρωί να δείτε τι γίνεται.
Το έλα να δεις.
Η σημασία που δίνει αυτό το κράτος στον πλέον ταλαιπωρημένο κλάδο, τον Έλληνα αγρότη, αποτυπώνεται στις απίστευτες ουρές, τρεις μέρες παρακαλώ πριν τα Χριστούγεννα.
Έλεος. Δεν μπορούσε τίποτε να γίνεται στην ώρα του και ...σωστά σ’αυτόν τον τόπο; Όλα πρέπει να είναι έτσι;
Ουρά οι αγρότες, οι αγρότισσες, άνθρωποι που περιμένουν στωικά στην ουρά, στις ουρές για να ακριβολογώ….στην ουρά της ταλαιπωρίας τους, της μιζέριας του ελληνικού κράτους.
Και από πάνω ακούνε και αερολογίες.
Διότι, κύριοι, ένα συγνώμη για την ταλαιπωρία είναι αρκετό σ’αυτούς τους ανθρώπους. Εσείς προσπαθείτε να  τους πείσετε ότι όλα γίνονται όπως πρέπει, στο χρόνο που πρέπει και ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό.
Δεν μπορεί να είναι αυτό το καλύτερο δυνατό που μπορείτε. Επιτέλους. Άνθρωποι συνωστισμένοι για να κάνουν Χριστούγεννα.
Την ίδια στιγμή που εσείς δυσφορείτε, επειδή προτίθεται η κυβέρνηση να μειώσει τους μισθούς των βουλευτών.
Πάμε και στη νομαρχία. Εκεί άλλη ουρά. Εκεί έχουμε τα επιδόματα που δίνουν στις άπορες οικογένειες.
Κι εκεί …ουρές, κι εκεί περίμενε.
Κι εκεί τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα.  Μην απορείτε. Μέχρι την Παρασκευή-τότε δεν είναι τα Χριστούγεννα;-θα προλάβετε όλοι να πάρετε.
Ελλάς το μεγαλείο σου είναι πολυφορεμένο. Θα πω «Ελλάς ….το καφενείο σου». Αν και τα καφενεία είναι μια χαρά γι’αυτό που προσφέρουν. Χαλαρότητα, καφεδάκι και έχει ο θεός.
Άκουσα πολλά αυτές τις μέρες και για τα Τέμπη. Αυτό που έχω να πω ότι μάλλον είμαστε αόρατοι. Δεν μας βλέπουν, δεν μας ακούν, δεν μας αγγίζουν, δεν μας ξέρουν.
Δεν μπορεί αλλιώς να φανταστώ ότι ένας ολόκληρος νομός γίνεται τράνζιτ για την κυκλοφορία και ακόμη δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος –αρμόδιος- να έρθει να δει αυτή τη διαδρομή της ταλαιπωρίας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες νταλίκες, φορτηγά, λεωφορεία και ΙΧ κάνουν καθημερινά.
Δεν είναι δυνατόν; Είναι και παραείναι. Και τώρα μας λένε ότι θα κρατήσει και κανέναν μήνα το κλείσιμο των Τεμπών. Αλήθεια; Το επεσήμανε ο νομάρχης και το τραβάω λίγο παραπάνω εγώ. Αφού ξέρουν ότι θα χρειαστεί ένας μήνας, γιατί φέρνουν τους Ελβετούς; Γιατί προετοιμάζουν την κοινή γνώμη;
Μήπως να τελειώνουμε και με το τούνελ με την ησυχία μας, χωρίς να υπάρχει λόγος να ανησυχούμε αν οι επόμενες …. κατολισθήσεις σε κυκλοφορούντα δρόμο και μάλιστα εθνική οδό;
Διότι, πολλά ακούμε ….άσχετο αν η εταιρία μας πληροφόρησε την πρώτη κιόλας ημέρα ότι οι κατολισθήσεις ήταν απόρροια των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών.
Μήπως αυτά τα «έντονα καιρικά φαινόμενα» θα δημιουργήσουν κι άλλες κατολισθήσεις και δεν θέλουμε να έχουμε κι άλλο νταλκά στο κεφάλι μας;
Και  τι να γράψω για την 13η εθνική οδό; Κι εμείς βαρεθήκαμε να γράφουμε κι ο νομάρχης να λέει και ο δήμαρχος Πέτρας να διαμαρτύρεται και οι βουλευτές να στέλνουν επιστολές, ερωτήσεις, υπομνήματα….
Έλα κύριε Μαγκριώτη τώρα να μας δεις. Είπες κάτι την τελευταία φορά που ήρθες στην Πιερία με αφορμή τις πλημμύρες.
Θα επανεξετάσουμε την ένταξη της 13ης εθνικής οδού.
Ακόμη την επανεξετάζετε; Μήπως να την κυκλοφορήσετε τώρα τα Χριστούγεννα όπως θα επιστρέφετε από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη;
Μήπως οι βουλευτές μας όλοι να νοικιάσουν ένα πούλμαν και να τους βάλουν και τους 300 μέσα και να τους κάνουν μια βόλτα στην 13η εθνική οδό;
Καλημέρα να έχουμε.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: