Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ήπια προσαρμογή

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Απορρίπτει ο Γιώργος Παπανδρέου ιρλανδικού τύπου μέτρα για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση 
Ήπια
προσαρμογή
Παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις λύσεις «ιρλανδικού τύπου» για την έξοδο από την κρίση και επιμένει στην εφαρμογή ενός ήπιου «ελληνικού μοντέλου» στην οικονομία, βασισμένου στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ιδίου. Τη Δευτέρα ο κ. Γ.Παπανδρέου καλεί σε εθνικό διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να πετύχει την κοινωνική ειρήνη που είναι απαραίτητη προκείμενου να καρποφορήσουν τα μέτρα που προωθεί.
Το στίγμα των προθέσεων του αναμένεται να το κάνει πιο συγκεκριμένο στην ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας σε ειδική εκδήλωση της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής στο Ζάππειο, κηρύσσοντας την έναρξη του διαλόγου.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο διάλογος αφορά «την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα, την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, την αξιοπιστία της λειτουργίας του κράτους, την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας και πάνω απ’ όλα τη ζωή, την καθημερινότητα και την προοπτική των Ελλήνων».
Την Τρίτη, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς, υπό την προεδρία του κ. Κ.Παπούλια, όπου θα επιδιώξει να..... πετύχει μια βάση συνεννόησης ώστε να μη διαταραχθεί η ήπια διαδρομή που επιθυμεί ώσπου να αποδώσουν τα μέτρα.
Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι το πρόβλημα της χαμηλής αξιοπιστίας της χώρας θα αντιμετωπιστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο αν επιτευχθεί μια συμφωνία για συντεταγμένη πορεία.
Το ελληνικό και το ιρλανδικό μοντέλο
Ο πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων σε βάρος ασθενών οικονομικών ομάδων σε αυτό το στάδιο και επιμένει ότι η απάντησή του στο ερώτημα «τι θα κάνετε;» βρίσκεται στον προϋπολογισμό τον οποίο έχει καταθέσει στη Βουλή.
Στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ συζητήθηκε το «ελληνικό πρόβλημα» και ο κ. Γ. Παπανδρέου δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού των εισοδημάτων. Αλλά και οι αγορές φαίνεται πως ζητούν ένα «ιρλανδικό κοστούμι» για την Ελλάδα.
Εν τέλει ο πρωθυπουργός έλαβε ανάσα ενός έτους για να εφαρμόσει τον σχεδιασμό του.
Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσαν ωστόσο στον κ. Παπανδρέου ότι ούτως ή άλλως οι αγορές δεν πρόκειται να του δώσουν διορία μεγαλύτερη του ενός έτους προκειμένου να εφαρμόσει το «ελληνικό μοντέλο».
Υπενθύμισαν επίσης ότι θα βρίσκεται υπό αυστηρή και στενή επιτήρηση, ενώ προειδοποίησαν πως θα πρέπει να ληφθούν οδυνηρά μέτρα αν φανεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια «σκληρών μέτρων» για
κάθε ενδεχόμενο, ενώ κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές διατηρούν τις -πολλές φορές διαμετρικά αντίθετες-απόψεις τους και τελούν εν αναμονή.

Χαρακτηριστική του πολιτικού υπόβαθρου που υπάρχει στην Αθήνα είναι η άποψη που εκφράζει η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της.
«Αν δώσουμε το ένα χέρι στις αγορές, θα μας κόψουν και το άλλο» επισημαίνει η κα Κατσέλη, θεωρώντας ότι αρκεί το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Οι επιλογές του πρωθυπουργού, εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, είναι υψηλού ρίσκου, καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα υποδεχθούν οι αγορές τον σχεδιασμό του.
Λιτότητα τετραετίας
Το πρόγραμμα θα είναι τετραετές και κατά πάσα πιθανότητα θα διαχωριστεί σε δύο χρονικά διαστήματα.
Το ένα διάστημα θα αφορά τον απολογισμό του 2009, και στους βασικούς στόχους για το 2010: Στη μείωση του ελλείμματος σε 9,1% από 12,7%, στο πάγωμα των προσλήψεων, στην περικοπή της σπατάλης στο Δημόσιο και στην αύξηση των εσόδων.
Το δεύτερο διάστημα θα αφορά το 2011 και το 2012, όπου θα δίνεται έμφαση στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αφού θα προσλαμβάνεται μόνον ένας για κάθε πέντε που θα συνταξιοδοτούνται. Το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει όλες τις συστάσεις του Εcofin και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τους ομολόγους του ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010 θα αναθεωρηθεί μόλις διαπιστωθεί πως υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους και κυρίως ότι από τον Ιανουάριο του 2010 θα ξεκινήσει η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011, από μηδενική βάση, όπως έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 50% λέει «ναι» σε θυσίες
Στο μεταξύ, οι πολίτες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους φαίνονται πρόθυμοι να υποστούν θυσίες, αρκεί να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το Πρώτο Θέμα δείχνει ότι το 49,8% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» στην ερώτηση εάν δέχεται να υποστεί θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση.
Παράλληλα, το 46,1% δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στους χειρισμούς του Γ.Παπακωνσταντίνου για την αντιμετώπιση της κρίσης και το 48,8% θεωρεί ότι η πρόταση Λοβέρδου για ενοποίηση των Ταμείων σε τρία θα συμβάλει στη λύση του Ασφαλιστικού.
Η αντιπολίτευση για το διάλογο
«Οι τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα νέα άγρια μέτρα που έρχονται είναι προαποφασισμένα. συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης πρέπει να είναι η απάντηση όλων των εργαζομένων. Με οργανωμένη ταξική πάλη μπορούμε να κόψουμε τη φόρα της κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών, ΕΕ, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική» σχολίασε το ΚΚΕ.
«Οικονομία και ασφαλιστικό ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα. Χρειάζονται δυο παράγοντες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα: σοβαρότητα και θάρρος.Η κυβέρνηση ελέγχεται και για τα δυο» ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ.
«Ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζει την εικόνα του εκκρεμούς. Από τη μια κινδυνολογεί και μιλάει για πάγωμα μισθών και από την άλλη εμφανίζεται ηπιότερος. Στην ουσία κρύβεται για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών. Και στην προσπάθειά του αυτή στήνει φιέστες διαλόγου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π.Σκουρλέτης.
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: