Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Όλα του Καποδίστρια δύσκολα …



PIERIA2…αφού οι «νύφες», σε περίπτωση που στην Πιερία οι δήμοι θα ‘ναι τρεις, δεν έχουν (από χέρι) σε κανέναν το 50% συν 1

«Αν δεν εφαρμοστεί ο Καποδίστριας ΙΙ στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές θα είμαι σίγουρα εκ νέου υποψήφιος», δήλωσε την Παρασκευή ο δήμαρχος Λιτοχώρου Σ. Τσιφοδήμος. Αν όμως εφαρμοστεί, «δεν μπορώ να πω τίποτε», είπε, «γιατί τότε θα είναι άλλες οι συνθήκες (ειδικά αν είναι μόνο τρεις οι δήμοι στο νομό) και η απόφαση θα εξαρτηθεί από άλλους, πολλούς παράγοντες».
Εννοούσε βέβαια κατ’ αρχήν τον παράγοντα κόμμα, που όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί να κοσκινίσει πολύ τους υποψήφιους που θα επιλέξει, αν θέλει να κερδίσει τους νέους διευρυμένους δήμους.

Η αλήθεια είναι πως η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει εξαιρετικούς πονοκεφάλους στα κόμματα, καθώς τα κουκιά είναι μετρημένα (και μάλιστα πρόσφατα, στις εθνικές εκλογές του Οκτώβρη του 2009) κι απ’ ότι φαίνεται λειψά, τουλάχιστον για να δώσουν εύκολες νίκες, με δεδομένη την κατάργηση του πλαφόν του 42% που ίσχυε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Τι λένε τα κουκιά;
Αν τελικά τα όρια των νέων δήμων διαμορφωθούν με βάση τις ....προτάσεις που περιλαμβάνονται στην περσινή μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημαίνει πως στην Πιερία οι νέοι δήμοι θα είναι τρεις, οι εξής:
-ένας στη Νότια Πιερία, με τη συνένωση των δήμων Δίου, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου,
-ένας στην κεντρική Πιερία, με τη συνένωση του δήμου της πρωτεύουσας του νομού και των δήμων Παραλίας, Κορινού, Ελαφίνας, Πέτρας και Πιερίων και
-ένας στο βορρά, με τη συνένωση των δήμων Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης και Πύδνας.
Στο νότιο νέο διευρυμένο δήμο (όπου η Ν.Δ έχει σήμερα δυο δημάρχους και το ΠΑΣΟΚ έναν) η εκλογική δύναμη των κομμάτων συγκεντρωτικά: Ν.Δ 40,9%, ΠΑΣΟΚ: 37,66%, ΛΑΟΣ 5,45%, ΚΚΕ 9,32%, ΣΥΡΙΖΑ 3,79%.
Δηλαδή κανένα κόμμα δε συγκεντρώνει από μόνο του το απαραίτητο 50% συν 1 για την εκλογή δημάρχου. Στην περίπτωση της Ν.Δ, ακόμη κι αν προχωρήσει σε συμμαχία με το ΛΑΟΣ δεν μπορεί να αγγίξει το 50% (και το ισχνό ποσοστό της Δημοκρατικής Αναγέννησης συναθροίζοντας, μόλις που φτάνει το 47%), ενώ το ΠΑΣΟΚ μόνο αν καταφέρει να πείσει ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αθροίσει ποσοστό 50,77%.
Στο βορρά, η σημερινή ισοπαλία των δυο μεγάλων κομμάτων (έχουν από δυο δήμους), φαίνεται πως θα συνεχιστεί και με τη νέα κατάσταση.
Τα ποσοστά των κομμάτων στις πρόσφατες εθνικές εκλογές συγκεντρωτικά στο νέο διευρυμένο δήμο είναι: ΝΔ 43,46%, ΠΑΣΟΚ: 39,83%, ΛΑΟΣ 4,92%, ΚΚΕ 5,65%, ΣΥΡΙΖΑ 3,15%.
Που σημαίνει ότι το δεξιό, ή κεντροδεξιό, μπλόκ (Ν.Δ, ΛΑΟΣ) συγκεντρώνει 48,63%, βαριά 49 και κάτι αν προστεθεί και το ποσοστό της Δημοκρατικής Αναγέννησης που στην περιοχή αγγίζει 1%.
Από την άλλη το κεντροαριστερό (αυθαίρετα και πάλι συναθροίζοντας τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) μετρά συνολικά 48,63%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούν να προσθέσουν και πολλά, καθώς συγκέντρωσαν στους τέσσερις δήμους 0,56%
Εκεί που τα ποσοστά ευνοούν τη Ν.Δ είναι στο κέντρο. Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τα βρει» με το ΛΑΟΣ, μπορεί να κερδίσει «από χέρι» τον έναν και μεγαλύτερο δήμο του νομού, αυτόν που θα περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα, την Κατερίνη.
Κι αυτό γιατί το ποσοστό που συγκεντρώνει στην περιοχή (46,06%), μαζί με το ποσοστό του ΛΑΟΣ (5,22%), δίνουν ένα σύνολο 51,29%, ικανό να της εξασφαλίσουν δημαρχιακό θώκο για τον εκλεκτό της.
Τα παραπάνω βέβαια, τελούν υπό αναίρεση, αφού είναι γνωστό ότι η ψήφος στις δημοτικές εκλογές είναι πολύ χαλαρότερη από τις εθνικές, εξαρτάται πολλές φορές και από μη πολιτικούς παράγοντες, ενώ μέχρι τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν και άλλα δεδομένα.
Όπως όλα δείχνουν πάντως, τα δυο μεγάλα κόμματα ποντάρουν πολλά σε αυτές. Το κυβερνών κόμμα επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει ευρεία αποδοχή στους νέους δήμους, ευελπιστώντας ότι όχι μόνο δεν θα χάσει το κεφάλαιο των ψήφων που κέρδισε στις εθνικές εκλογές, αλλά και θα το αυξήσει.
Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, πολύ θα ήθελε να πάρει τη ρεβάνς στις δημοτικές εκλογές, επιδεικνύοντας (και αποδεικνύοντας) το νέο πρόσωπο της παράταξης, αλλά, για την ώρα τουλάχιστον, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τη συμπεριφορά των δυο μετώπων που διαμορφώθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές.
Μάλλον γι’ αυτό και ο, «Ντορικός» κατά δήλωσή του, δήμαρχος Λιτοχώρου, φρονίμως και κομματικά νομίμως ποιών (σε αντίθεση με τον συνάδελφό του των Αθηνών) απέφυγε να θέσει δημοσίως υποψηφιότητα για τον νέο διευρυμένο δήμο.
(Πολιτεια/Β.Χ. )
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: