Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Απόφαση - βόμβα του ΣτΕ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-11-2009


Πρόκριμα για την τύχη των έκτακτων εισφορών, που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και έχουν αναδρομική ισχύ, αποτελεί η απόφαση - σταθμός 1912/2009 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει παράνομη και κυρίως αντισυνταγματική σχετική περίπτωση, που αφορά σε έκτακτη εισφορά στα αποθεματικά των εταιρειών και μάλιστα αναδρομικά.
Ουσιαστικά, με την απόφαση του ΣτΕ, φαίνεται ότι πλέον η αναδρομική επιβολή εισφορών σε παρελθούσες χρήσεις έχει σοβαρό συνταγματικό κώλυμα και απαλλάσσει από αντίστοιχο βάρος χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που ζούσαν με την… αγωνία των αναδρομικών εισφορών κατά την κρίση και την ανάγκη της κεντρικής κυβέρνησης. Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή δρομολογεί αρνητικές εξελίξεις και για την έκτακτη εισφορά Παπαθανασίου.
Βεβαίως, η υπόθεση αυτή αφορά σε εισφορά που είχε επιβληθεί το 2004 ως έκτακτη φορολογία στα αποθεματικά των εταιρειών, αλλά ....οικονομικοί παρατηρητές σπεύδουν να επισημάνουν ότι με την απόφαση αυτή βρίσκεται πλέον στον «αέρα» η αντίστοιχη, της περασμένης άνοιξης, για επιβολή εισφοράς σε 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Κατά τους ίδιους οικονομικούς κύκλους έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες προσφυγές από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να αμφισβητήσουν και δικαστικά την επιβολή έκτακτης εισφοράς με αναδρομική ισχύ. Κερδίζοντας το σχετικό δικαστικό αγώνα, ο κάθε θιγόμενος μπορεί να πάρει τα χρήματα που κατέβαλε πίσω και μάλιστα εντόκως.
Ιδιαίτερο βάρος προσδίδεται στο γεγονός ότι η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθη ομόφωνα και χωρίς διαφωνίες ή διχογνωμίες.




Ειδικότερα, η απόφαση 1912/2009 του ΣτΕ ορίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 1 του συντάγματος, που ορίζει ότι «κανένας φόρος δεν επιβάλλεται, ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο…», αλλά και κατά την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου, που ορίζει ότι «φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος, που επεκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος, το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».
• Με απόλυτη σαφήνεια επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αναδρομικών έκτακτων εισφορών «πρόκειται για αντισυνταγματική αναδρομική φορολόγηση και καθόλου νόμιμη». http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: