Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009
Την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με την χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για να αντιμετωπίσουν την καταστροφής των δασών τους και την Κλιματική Αλλαγή με τις τραγικές της επιπτώσεις, κατήγγειλε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης. Επισήμανε δε την ανάγκη να εστιαστούμε σε προγράμματα αγροδασοπονίας, αναδάσωσης και δάσωσης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, παράλληλα με την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής καθαρής ενέργειας. Επισημαίνεται ότι στην Σύνοδο Κορυφής στις 29-30 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένα ποσά για την χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών που βιώνουν σήμερα τις τραγικότερες συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής χωρίς να έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του φαινομένου. Σε αντίθεση δε ακόμη και ....με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση για οικονομική στήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών για να σταματήσει η καταστροφή των δασών του πλανήτη.
Ακολουθεί το ακριβές κείμενο των δηλώσεών του: «Η μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή είναι πώς θα σταματήσουμε να συσσωρεύουμε άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πώς θα αρχίσουμε να τον επαναποθηκεύουμε στη γη. Δεδομένου ότι είναι απίθανο να σταματήσουμε να εκπέμπουμε αέρια άνθρακα τα επόμενα 50 χρόνια, η αύξηση της αποθήκευσης άνθρακα στη γη είναι η μόνη μας ελπίδα και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των πολιτικών αντιμετώπισης.
Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται αύξηση της φυτοκάλυψης. 540 εκατ. στρέμματα δέντρα έχει φυτέψει η Κίνα με εντυπωσιακές επιπτώσεις στην διαθεσιμότητα πόσιμου νερού και στην αγροτική παραγωγικότητα. Αντίστοιχα προγράμματα δάσωσης στην Ρουάντα, είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί τόσο πολύ η ροή των ποταμών προς την πρωτεύουσα που να μπορεί να ηλεκτροδοτείται πλέον αποκλειστικά από υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.
Προς σε αυτή την κατεύθυνση η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία με βάση την οποία οι ΗΠΑ θα καταβάλουν 5 δις δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση της αποδάσωσης.
Για τους παραπάνω λόγους είναι απαράδεκτη η στάση του Συμβουλίου που όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε επί συγκεκριμένων ποσών χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για χρηματοδότηση της διατήρησης των παγκόσμιων δασών, την ίδια στιγμή που απουσιάζει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ενιαία πολιτική και συντονισμός για την προστασία των απειλούμενων δασικών οικοσυστημάτων του Ευρωπαϊκού Νότου. Ελπίζω, παρόλα αυτά, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη να στηρίξουν δυναμικά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον τερματισμό της αποδάσωσης και την αύξηση της δάσωσης».(ΤΟΠΙΚΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου