Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Νέα Διοίκηση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης - ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


13.11.2009

ImageΣτην εκλογή  νέου Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησε μεταξύ άλλων η Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου με απαρτία 82,35%.


ImageΟ γεωλόγος και πανεπιστημιακός Σταύρος είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ και αναμένεται να αναλάβει και τυπικά τα "ηνία" από τη Δευτέρα, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Καλογερόπουλος υπήρξε πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη" για σύντομο χρονικό διάστημα και καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου Μπράιτον, ενώ έχει διατελέσει μέλος διοικητικού συμβουλίου της ΑΤΕBank.
Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο μηχανολόγος μηχανικός Λάμπρος Χαραλάμπους, προϊστάμενος Διεύθυνσης Βιομηχανίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και αντιπροέδρου ο τραπεζικός Πέτρος Γάτσος, προερχόμενος από τους κόλπους της ATEBank.
Τους τρεις πρότεινε ως εκτελεστικά μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ (λόγω λήξης της θητείας του προηγούμενου), ο βασικός μέτοχος (ATEBank). Η πρόταση εγκρίθηκε.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο, που θα συγκροτηθεί σε ...σώμα τη Δευτέρα, αναλαμβάνει την ΕΒΖ σε μια δύσκολη περίοδο: τόσο η διοίκηση της εταιρίας, όσο και η ATEBank, φαίνεται να παραπέμπουν πλέον στις "ελληνικές καλένδες" τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου -π.χ., στις ΗΠΑ- πτωχεύουν η μία μετά την άλλη (όπως συνέβη και με την "Pacific Ethanol", που είχε ενδιαφερθεί για τα εργοστάσια της ΕΒΖ). Παράλληλα, το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο για τη βιοαιθανόλη "δεν υπάρχει ούτε στην Ευρώπη", σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΒΖ, Λεωνίδα Τσολέκα.
 Αιχμές από Δαρνάκα για τη βιοαιθανόλη
Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Δαρνάκας, άφησε αιχμές για περιορισμένη πολιτική βούληση, αλλά και για όχι και τόσο θετική "συμπεριφορά" της ΑΤΕ, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ και τα εργοστάσια βιοαιθανόλης.
"Όλοι γνωρίζαμε τί έπρεπε να κάνουμε. Δυστυχώς δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Η αναδιάρθρωση της ΕΒΖ έπρεπε να έχει ξεκινήσει προ πολλού[...] Τα εργοστάσια είναι έτοιμα και μπορούν να τροποποιηθούν για τη βιοαιθανόλη. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης και απορρόφησης της παραγόμενης βιοαιθανόλης", είπε ο κ.Δαρνάκας, που ζήτησε από τη διοίκηση της ΑΤΕ να σταθεί δίπλα στην ΕΒΖ.
«Η συμπεριφορά της ΑΤΕ πρέπει να είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ήταν το τελευταίο διάστημα, γιατί -για παράδειγμα- η ΕΒΖ δεν μπορεί να πληρώνει τόκους 80 ευρώ/τόνο», πρόσθεσε (κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, Μ.Λαγογιάννη, οι τόκοι είναι 1 εκατ. μηνιαίως για ανακυκλούμενο δανεισμό 200 εκατ. ευρώ).
Απαντώντας, ο εκπρόσωπος της ATEBank, Νικόλαος Κέζος, επεσήμανε ότι, σε όλες τις τράπεζες υπάρχει ειδικός τρόπος προσδιορισμού των επιτοκίων -με βάση π.χ., το ρίσκο- και έτσι ορίστηκαν και τα επιτόκια για την ΕΒΖ. Υπεραμύνθηκε δε, της απόφασης της ΑΤΕ να "κάνει πίσω" για τη βιοαιθανόλη, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο.
Αίσθηση προκάλεσε η προσωπική -όπως διευκρίνισε ο ίδιος- άποψη του κ. Κέζου ότι "θεωρεί μεγάλη την υπομονή της πολιτείας να κρατάει την ΕΒΖ", σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που διατηρεί κρατική ζαχαροβιομηχανία.
Πάντως, κατά τον κ.Κέζο, η ΕΒΖ μπορεί να γίνει βιώσιμη, αν συντρέξουν τέσσερις παράγοντες: αν καλλιεργούνται τα τεύτλα που απαιτούνται για την παραγωγή 158.000 τόνων ζάχαρης, εάν εφαρμοστούν τα εκκρεμούντα προγράμματα για τους εργαζομένους (εθελούσια και μετατάξεις), αν αξιοποιηθούν τα ακίνητα της εταιρίας κι αν η τευτλοκαλλιέργεια "μπει" στην ολοκληρωμένη διαχείριση.
Από την πλευρά του, ο κ.Δαρνάκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χρήση που λήγει στις 30/6/2010 θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν τον Οκτώβριο 108%. Κατά τον ίδιο, χάρη στους χειρισμούς της, η απερχόμενη διοίκηση παραδίδει στη νέα ένα "πρόβλημα": την πίεση από τους αγρότες να σπείρουν περισσότερα τεύτλα.
Τα μη εκτελεστικά μέλη στο δ.σ. είναι: Κωνσταντίνος Μπλιάτζος (γεωπόνος), Γεώργιος Μάνος (αγρότης), Χρήστος Μοραλίδης (αρχιτέκτων), Μαρία Τσακίρη (δικηγόρος), Φρειδερίκη Δημητριάδη (αγρότισσα), Βασίλης Βουρδόγλου (δασοπόνος), Κωνσταντίνος Ιατρόπουλος (γεωπόνος) και Ανδρέας Κόντης (οικονομολόγος). ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: