Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ξεκίνησε η νέα ανακαίνιση


NEA_ANAKAINISH_1
Το ‘χει η μοίρα της φαίνεται να είναι μονίμως «υπό κατασκευήν»! Τρία μόλις χρόνια μετά την τελευταία ανακαίνισή της, η πλατεία Ελευθερίας, η κεντρική πλατεία της πόλης, ξανασκάβεται για να ξαναφτιαχτεί σύμφωνα με την αισθητική της σημερινής διοίκησης.

Οι εκσκαφικές εργασίες ξεκίνησαν χθες το πρωί, με τη μπουλντόζα να γκρεμίζει τα τσιμεντένια τοιχία των σιντριβανιών. Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, τα σιντριβάνια θα μπαζωθούν και θα επιστρωθούν με πλάκες από γρανίτη, θα κατασκευαστούν (σε άλλα σημεία της πλατείας) χαμηλές λίμνες με περιμετρικό τοιχίο και χώρους πρασίνου (παρτέρια), επίσης με περιμετρικό τοιχίο, ενώ σε ένα τμήμα περιμετρικά των τοιχίων των παρτεριών θα δημιουργηθούν ζώνες από κεραμικό πλακάκι που θα ακολουθούν τις καμπύλες των χώρων πρασίνου.
NEA_ANAKAINISH_2Τα σχέδια της νέας διοίκησης, προβλέπουν ακόμα, ο «υποσταθμός» της ΔΕΗ που είναι σήμερα τοποθετημένος κάτω από την υπερυψωμένη τσιμεντένια εξέδρα, να βυθιστεί, για λόγους ασφαλείας.
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της νέας εικόνας της πλατείας δεν έγινε γνωστό, αλλά φαίνεται παραπάνω από..... σίγουρο ότι στις γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι ακόμη εργοτάξιο.
Πέρα πάντως από την τακτική ταλαιπωρία των παρακείμενων επιχειρηματιών-εμπόρων και των διερχομένων, που προκαλείται από τη ντε και καλά επιβολή του προσωπικού γούστου εκάστης μιας διοίκησης του δήμου (μετεκλογικά τουλάχιστον, δεν υπήρξε δήμαρχος που να μην «έβαλε χέρι» στην πλατεία), υπάρχει και η διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική χασούρα από τις συνεχείς ανακαινίσεις της βιτρίνας της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία, πριν τη σημερινή, ανακαίνιση κόστισε 1.210.822  ευρώ και δεν πρόλαβε (μέσα σε τρία χρόνια) να κάνει και απόσβεση.
Η νέα ανακαίνιση θα μας κοστίσει λιγότερο (λόγω που τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι δωρεά) και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θα υπερβεί τις 255.000 ευρώ. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα προκύψουν στην πορεία και άλλα απρόβλεπτα έξοδα, όπως συμβαίνει σε κάθε ανακαίνιση.
Το πλέον επίφοβο πάντως είναι να ξαναδούμε το ίδιο έργο στο εγγύς μέλλον, καθώς η θητεία της σημερινής διοίκησης λήγει σε λιγότερο από ένα χρόνο κι αν δεν ανανεωθεί είναι σίγουρο πως η επόμενη θα μπει στον πειρασμό να αφήσει τα δικά της χνάρια στη μεγάλη, κεντρική πλατεία της πόλης ανακαινίζοντάς την εκ βάθρων ή αποσπασματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: