Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ποδηλατοπορεία «Πέλεκας τούρ»!



Ο ΣΕΟ Κατερίνης, οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης, η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Πέλεκα, η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΕΠΑΛ, ο ΑΜΟ Εξοχής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας και η «Ακαδημία 92», ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και οργανώνουν, ανήμερα της γιορτής της πολιούχου της Κατερίνης, μια μεγάλη ποδηλατοπορεία, διεκδικώντας μια πόλη ανθρώπινη κι όχι μια πόλη του αυτοκινήτου.

PELEKAS_TOUR«Όλοι εμείς», λέει η συντονιστική επιτροπή των φορέων, «έχουμε ένα όνειρο: πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι και παιδιά να έχουν το χώρο τους, κι οι δρόμοι κι οι κοινόχρηστοι χώροι της πόλης μας να αποτελούν τόπους επαφής όλων των δημοτών και όχι τείχη που δημιουργούν στεγανά και απομονώνουν τον άνθρωπο».
Και καλούν όλους τους Κατερινιώτες να πάρουν το ποδήλατό τους και να συναντηθούν αύριο Τετάρτη, στις 12.00 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου.
Οι ποδηλάτες θα κατευθυνθούν από κει προς την οδό Εθνικής Αντίστασης, θα διασχίσουν τα Ευαγγελικά, θα περάσουν από το Νοσοκομείο, θα κατηφορίσουν προς τα Καταφυγιώτικα, για να φθάσουν στον Πέλεκα, στην περιβόητη «πράσινη διαδρομή». Από κει θα κατευθυνθούν, μέσω του Βατάν, προς την οδό Τερζοπούλου, για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Στόχος της ποδηλατοπορείας είναι να αναδειχθούν διαδρομές στην πόλη που μπορούν και πρέπει να φιλοξενούν ποδηλατόδρομους, όπως οι δρόμοι που οδηγούν και συνδέουν Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, χώρους αθλητισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής.
«Δεν θέλουμε την κατάργηση του αυτοκινήτου», λένε οι διοργανωτές. «Θέλουμε τον περιορισμό του, γιατί τότε μπορεί να εμφανιστεί και ο ποδηλάτης, η παρουσία του οποίου είναι ένα αλάνθαστο κριτήριο ποιότητας για το αστικό περιβάλλον».
Γι’ αυτό και ζητούν συντήρηση και σηματοδότηση του υπάρχοντος ποδηλατόδρομου, μελέτη και κατασκευή και άλλων ποδηλατόδρομων (μέσα στην πόλη αλλά και προς τα κοντινά χωριά) με συγκεκριμένο προγραμματισμό και χρονοδιάγραμμα και κατασκευή ειδικών χώρων στάθμευσης για ποδήλατα.
Στο διεκδικητικό πλαίσιο της αυριανής ποδηλατοπορείας υπάρχει ειδική αναφορά στον Πέλεκα και στην ανάπλασή του, με τέτοιο όμως τρόπο που δεν θα τον συνδέι με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων (όπως ο περιμετρικός δρόμος που κατασκευάζει η διοίκηση του δήμου), αλλά με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων και χώρων αναψυχής.(Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: