Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Τα παράπονα στο … Συνήγορο του Δημότη




Έτοιμη να παραδώσει στον υπουργό Εσωτερικών την τελική της πρόταση για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση είναι η Επιστημονική Επιτροπή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της τις εργασίες της, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση πρώτα το θεσμικό μέρος των αλλαγών και μετά το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων.
Το πρώτο κείμενο-σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα.
Η Επιστημονική Επιτροπή βασίστηκε στη μελέτη που είχε εκπονήσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό της της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, στην οποία όμως έχουν ενσωματωθεί αρκετές τροποποιήσεις και διορθώσεις.
Αφετηρία της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης είναι οι συνενώσεις των 1.034 δήμων της χώρας σε περίπου 350 και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που βασίζεται στην αρχή ενός συλλογικού ....εκτελεστικού οργάνου, ενώ ....καταργούνται οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και αντικαθίστανται από αιρετές περιφερειακές διοικήσεις. Κεντρική φιλοσοφία της Επιτροπής που επεξεργάζεται τον «Καποδίστρια ΙΙ» είναι να λειτουργήσουν οι νέες περιφέρειες ως συμπαγή διοικητικά κέντρα με στόχο την ουσιαστική αποκέντρωση και την τοπική ανάπτυξη.
Αντιπεριφερειάρχες αντί νομαρχών …
Στη θέση των 57 νομαρχιών, οι οποίες ωστόσο θα διατηρήσουν τις υπηρεσίες τους (π. χ. πολεοδομίες, δημόσιας υγείας κ. λπ.) σε επίπεδο νομού, θα υπάρχουν οι 13 νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις ενώ οι νομοί θα εκπροσωπούνται μέσω των αντιπεριφερειαρχών (ο κάθε αντιπεριφερειάρχης πιθανότατα θα εκπροσωπεί έναν νομό), οι οποίοι θα είναι εκλεγμένοι ως περιφερειακοί σύμβουλοι.
… και γενικοί γραμματείς στους νέους δήμους
Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται να έχει καταλήξει ήδη στον τρόπο διακυβέρνησης των νέων δήμων. Όπου, ο ρόλος του δημάρχου θα είναι πιο επιτελικός, καθώς θα «αποσυμφορηθεί» από ορισμένες ήσσονος σημασίας αρμοδιότητες.
Ειδικότερα, τα καθήκοντα αρκετών διαδικαστικών θεμάτων, όπως αυτά του προσωπικού, θα χειρίζεται ένας γενικός γραμματέας, ο οποίος θα επιλέγεται βάσει τυπικών και ουσιαστικών προσόντων με αυξημένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για μακρόχρονη θητεία.
Από την άλλη πλευρά, το σλόγκαν «τα παράπονά σας στον δήμαρχο» θα πάψει να ισχύει, καθώς στην υποδοχή των καταγγελιών και των αιτημάτων θα βρίσκεται πιθανότατα ο Συνήγορος του Δημότη, που θα θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο του νέου «Καποδίστρια» και θα διαμεσολαβεί μεταξύ δημοτών και δημάρχων.
Σε κάθε ΟΤΑ Α΄ βαθμού θα εκλέγονται με ενιαίο διαπαραταξιακό ψηφοδέλτιο τριμελή τοπικά συμβούλια (ώστε να μη χρωματίζονται κομματικά) που θα επιφορτιστούν με ορισμένες αρμοδιότητες που κάποτε ανήκαν στον δήμαρχο (π. χ. θα εκδίδουν άδειες ταφής).
Πρώτα πόροι και αρμοδιότητες και μετά τα όρια των νέων δήμων
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προσανατολίζεται να ολοκληρώσει στον πρώτο κύκλο της διαβούλευσης τη συζήτηση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στον α΄ και β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να μην υπερκεραστεί το σημαντικό εγχείρημα της αποκέντρωσης από τοπικιστικές αντιδράσεις στην προοπτική συνενώσεων δήμων.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να αποδοθούν άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της.
Έτσι εκτιμάται ότι κατά τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης, η οποία θα αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, θα έχουν αποδυναμωθεί οι αντιρρήσεις τοπικών παραγόντων για τη χάραξη των ορίων των νέων περιφερειών και των νέων δήμων.
Παρελθόν το 42%
Όσο για τον εκλογικό νόμο, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές του Οκτώβρη του 2010, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει την κατάργηση του πλαφόν του 42% και την επαναφορά του 50% συν 1 ως ορίου για την εκλογή των δημάρχων και περιφερειαρχών.
Πέρα από την κατάργηση του 42%, ο νέος εκλογικός νόμος πιθανολογείται ότι θα περιέχει και άλλες αλλαγές, αναγκαίες ενόψει του νέου «Καποδίστρια», όπως για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων και η θέσπιση γεωγραφικών αντιδημάρχων, ώστε στο νέο Καποδιστριακό δήμο να εκπροσωπούνται όλοι οι προ της συνένωσης δήμοι.( Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: