Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Οι πρώτες «ασυμφωνίες» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση: 24-11-2009 - από Ομάδα TVXS




Ένταση και αμηχανία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ βλέπει ο σημερινός Τύπος, με αφορμή δηλώσεις υπουργών και υψηλόβαθμων στελεχών, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση. Να διαφωνούν φαίνονται οι Πάγκαλος-Παπακωνσταντίνου για το πάγωμα μισθών και τις συντάξεις, μπέρδεμα έχει προκύψει για τη βάση του «δέκα» μεταξύ Διαμαντοπούλου - Πεταλωτή, ενώ δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να προκαλεί η καθυστέρηση στην «αποκέντρωση» των αρμοδιοτήτων.
Διαφωνία Πάγκαλου - Παπακωνσταντίνου για οικονομία
Οι πρώτες «γκρίνιες» φαίνεται πως έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, να ασκεί κριτική στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το μέτρο που αφορά το πάγωμα μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Μega ο κ.Πάγκαλος σχολίασε ότι ...«δεν είναι προνομιούχος όποιος παίρνει 2.000 ευρώ» και τόνισε ότι «το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να έχει μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα».
Η άποψη που εξέφρασε ο κ.Πάγκαλος δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς ήδη ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κ.Παπουτσής, είχε εκφράσει παρόμοια δυσαρέσκεια δημοσίως για το εν λόγω μέτρο. «Είναι φυσιολογικό η Κοινοβουλευτική Ομάδα να γκρινιάζει, ακόμη και να αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική», τόνισε ο κ. Πάγκαλος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει συστηματικά και σε βασικά θέματα, αλλά εξηγώντας ότι «η ΚΟ είναι η πρώτη που δέχεται την πίεση από τους πολίτες».
Η απάντηση στον κ.Πάγκαλο δεν άργησε να έρθει από τον ο υπουργό Οικονομικών, κ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χωρίς να σχολιάσει ευθέως την κριτική που δέχθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σημείωσε μιλώντας χθες το βράδυ στο Mega ότι «τα προβλήματα του νέου προϋπολογισμού και η επίλυσή τους είναι πολύ παραπάνω από τον σχολιασμό μίας δήλωσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ, σχολίασε ότι «Δεν έχω πλήρη εικόνα της συνολικής μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Ζήτησα από τις υπηρεσίες να μου πουν πόσοι υπάλληλοι παίρνουν πάνω από 3.000 ευρώ και δεν γνώριζαν να μου απαντήσουν».
«Μπέρδεμα» με τη βάση του 10
Ανάλογη «ασυμφωνία» δημιουργήθηκε και στους κόλπους τους υπουργείου Παιδείας, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ.Πεταλωτής, ερωτήθηκε χθες σχετικά με τη δήλωση της υπουργού, κας.Διαμαντοπούλου, ότι η κατάργηση της βάσης του «δέκα» είναι προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Πεταλωτής, αποφεύγοντας να στηρίξει ευθέως την υπουργό, σχολίασε ότι «Κάθε υπουργός ή υφυπουργός δικαιούται να λέει την άποψή του. Αλλά το μόνο θετικό για την κυβέρνηση είναι αυτό που φαίνεται σε υπουργικές αποφάσεις και σε νομοθετικά κείμενα. Μέσα στις γενικότερες ρυθμίσεις για την εκπαίδευση θα υπάρξει ρύθμιση και γι' αυτό το ζήτημα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευεροτυπία», η κα.Διαμαντοπούλου, μόλις πληροφορήθηκε για την εν λόγω δήλωση, επικοινώνησε με τον κ.Πεταλωτή και ζήτησε εξηγήσεις, καθώς θεώρησε ότι την «αδειάζει» με τις δηλώσεις του.
Στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Παιδείας κ.Πανάρετος σχολίασε και αυτός την περασμένη εβδομάδα τις δηλώσεις της κας.Διαμαντοπούλου σχετικά με την κατάργηση της βάσης του «δέκα». Συγκεκριμένα, ο κ.Πανάρετος κράτησε αποστάσεις από την κα.Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας δημοσίως ότι «καλό θα είναι να μην υπάρχουν τέτοια επικοινωνιακά τρικ». Ωστόσο, αργότερα επανήλθε στη γραμμή του υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει άλλη άποψη από της υπουργού, αλλά οι εντυπώσεις έμειναν.
Γκρίνια για υφυπουργούς και γραμματείς
Το ζήτημα της «αποκέντρωσης» των αρμοδιοτήτων, ώστε αυτές να μη συγκεντρώνονται αποκλειστικά στου υπουργούς, αλλά να κατανέμονται στους υφυπουργούς, τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, παραμένει ακόμα άλυτο, προκαλώντας «γκρίνια» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με τον Τύπο. Πριν μερικές μέρες, ο κ.Πάγκαλος είχε τονίσει την «ανάγκη αποσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων» ενώ χθες προσέθεσε ότι «δεν είναι δουλειά μου να ελέγχω τους υπουργούς. Συντονίζω και αναλαμβάνω συγκεκριμένες δράσεις που μου αναθέτει ο Πρωθυπουργός».
Τη δυσαρέσκεια προσπάθησε να διασκεδάσει ο κ.Πεταλωτής σχολιάζοντας ότι «Τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς των υπουργείων τους ανακοινώνουμε όταν υπάρχει η ωριμότητα προς ανακοίνωση. Αυτή είναι η γραμμή μας, αυτή είναι η στάση της κυβέρνησης. Και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει». Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων των υφυπουργών, ο κ.Πεταλωτής περιορίσθηκε να σημειώσει ότι «Οι υφυπουργοί λαμβάνουν αρμοδιότητες με τις γνωστές, τυπικές διαδικασίες. Σε λίγο, θα ολοκληρωθούν και θα ανακοινωθούν». Πηγή: Ελευθεροτυπία, Έθνος, Το Βήμα, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: