Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Τραγική η εικόνα μετά τη βροχή


META_THN_BROXH_1
Άκαρπες και οι χθεσινές προσπάθειες για την ανεύρεση του άτυχου 45χρονου, που αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου
Κλειστά χθες τα σχολεία στο δήμο Δίου
Βροχή στον Όλυμπο φούσκωσε χθες τα ρέματα, που γκρέμισαν ξύλινα γιοφύρια και ξεχύθηκαν στα χωράφια του Δίου
Κατεστραμμένες καλλιέργειες, γεωτρήσεις, αποθήκες και στάβλοι, σπίτια και καταστήματα, αγροτικοί και επαρχιακοί δρόμοι. Κι ένας αγνοούμενος, που ...οι  ελπίδες να βρεθεί, είναι πλέον μηδαμινές. Δυο μέρες μετά την καταιγίδα, η Πιερία προσπαθεί να περισώσει ό,τι και όσα μπορεί απ’ το βιός της, ιδιωτικό και δημόσιο.

Στο δήμο Δίου που πληρώνει κάθε φορά το ακριβότερο τίμημα για το έλλειμμα αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού, ούτε η χθεσινή μέρα ήταν ήσυχη, παρά την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
Κι αυτό, γιατί οι βροχές στα ψηλά του Ολύμπου, κατέβασαν νερά και λάσπες στα ήδη πλημμυρισμένα χωράφια του κάμπου του Δίου. «Ήταν τόσο ορμητικά τα νερά των χειμάρρων πάνω στο βουνό», λέει ο δήμαρχος Δίου Γ. Παπαχρήστος, «που στο ρέμα της Αγίας Τριάδας γκρέμισαν κάποια ξύλινα γεφυράκια που είχαμε κατασκευάσει».
Στο μεταξύ, οι προσπάθειες για την ανεύρεση του άτυχου 45χρονου από τη Βροντού Πιερίας που παρασύρθηκε από τα νερά του Αίσωνα το βράδυ του Σαββάτου ήταν και χθες άκαρπες.
META_THN_BROXH_2«Ο Αίσωνας», λέει ο νομάρχης Πιερίας Γ.Παπαστεργίου, «είναι το μοναδικό κρατικό ποτάμι στο νομό, την ευθύνη την έχει η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Έχουμε κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για το ποτάμι, αλλά …».
Στα πλημμυρισμένα χωράφια του Δίου εμφανίστηκαν χθες και οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, ενώ από σήμερα αρχίζει η κατάθεση δηλώσεων για τις ζημιές στις καλλιέργειες.
Μηχανήματα του δήμου και της Νομαρχίας προσπαθούν ακόμη να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, ενώ από χθες είναι δυνατή και η πρόσβαση στα χωριά της περιοχής.
«30 εκατοστά βροχή στο δήμο Δίου και 25,6 στο δήμο Πέτρας μέσα σε ένα 24ωρο είναι τρομαχτικά μεγέθη», λέει ο νομάρχης Πιερίας, «αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος στη Πιερία για ολόκληρο το χρόνο, είναι 1 μέτρο!».
Ο δήμος Ελαφίνας περιμένει την αποκατάσταση των δρόμων του. Στο δήμο Πέτρας περιμένουν να αποτιμηθούν οι ζημιές τους στα σπίτια και στα καταστήματα.
Ο Νομάρχης έχει ήδη ζητήσει να κηρυχθούν οι περιοχές πλημμυροπαθείς.
«Οργανώσαμε επιτροπές», λέει, «μια για την καταγραφή των ζημιών στις υποδομές και μια για τις ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και καλλιέργειες», έτσι ώστε να κινηθεί σύντομα η διαδικασία αποζημίωσής τους.
«Αν και», συμπληρώνει, «τα ΠΣΕΑ, όπως ξέρετε, αργούν. Στην Παραλία ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τις περσινές ζημιές».
Το μόνο βέβαια παραμένει ένα: η Πιερία χρειάζεται επειγόντως αντιπλημμυρική προστασία. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές, με τον τραγικότερο τρόπο, την τελευταία δεκαετία.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: