Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Σε δημόσια διαβούλευση - Έτοιμα τα νομοσχέδια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη ρευστότητα των μικρομεαίων


Πρίσμα

ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Οι πολύ φτωχοί δανειολήπτες θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους με βάση το εισόδημα τους
Έτοιμα είναι τα νομοσχέδια με τα οποία το υπουργείο Οικονομίας θα επιδιώξει να δώσει λύσεις σε θέματα όπως η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πρώτο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών και θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο μέσα στο επόμενο διήμερο.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως .....τα μέσα Νοεμβρίου. Σε αυτό, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, θα προβλέπεται η δυνατότητα σε όσους δανειολήπτες που δεν μπορούν αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσουν το σύνολο των οφειλών τους προς τις τράπεζες, να απαλλαχθούν από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών τους.
Οι δανειολήπτες που δεν έχουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που να επαρκούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, θα μπορούν με βάση το εισόδημα τους να ρυθμίζουν τα χρέη τους και, σύμφωνα με όσα θα ορίζει δικαστική απόφαση, να εξοφλούν τμήμα των οφειλών τους που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 10% των συνολικών χρεών. 
Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται σε περίοδο από 3 έως 5 έτη και στη συνέχεια, εφόσον ισχύουν τα ίδια δεδομένα ως προς την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, θα απαλλάσσεται από την καταβολή του υπόλοιπου τμήματος των οφειλών του.
Σχετικά με τις σκέψεις που υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο για επιβολή «πλαφόν» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, αρμοδίως δηλώνεται ότι σε αυτή την περίοδο δεν θα γίνει κάτι συγκεκριμένο σε αυτό το μέτωπο, χωρίς, ωστόσ,ο να έχει «κλείσει» το θέμα.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτό θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο έως τα τέλη της εβδομάδας.
Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται, είναι η διαγραφή όλων των επιχειρήσεων που έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους από παλαιά δάνεια και έχουν καλύψει τις επιταγές τους από το μητρώο «κακοπληρωτών», η διαγραφή από τον «Τειρεσία» όσων περιλαμβάνονται στη λίστα για μικρές οφειλές, κατά πάσα πιθανότητα έως 10.000 ευρώ και ο περιορισμός του χρόνου ποινής, δηλαδή του αποκλεισμού από την τραπεζική χρηματοδότηση ή χορήγηση μπλοκ επιταγών, από τρία σε δύο χρόνια. (Newsroom ΔΟΛ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: