Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Κυβέρνηση στο κυνήγι του μαύρου χρήματος Αναζητούνται τρόποι ένταξης της παραοικονομίας στο ΑΕΠ, ενώ μελετάται η έκδοση ομολογιακού δανείου «ειδικού σκοπού»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009  
Ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου (δεξιά) και Φ. Σαχινίδης νιώθουν την ασφυκτική πίεση των Βρυξελλών καθώς στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση πόρων και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του χρέους και των ελλειμμάτων(ΑΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)
Το μαύρο χρήμα και οι δυνατότητες εντοπισμού του, στην προσπάθεια περιορισμού χρεών και ελλειμμάτων, βρίσκεται μεταξύ όλων των άλλων στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Το οικονομικό επιτελείο, και ειδικότερα ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης , βρίσκεται κατ΄ ουσίαν στα πρόθυρα της απόγνωσης, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση πόρων και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του χρέους και των ελλειμμάτων. Παράλληλα, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σύμφωνα και με την κατηγορηματική νέα διαβεβαίωση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Παρασκευή. Μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ.... εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου ένα νέο κύμα αντίστοιχων κινήσεων τις προσεχείς ημέρες, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τους τρόπους ώστε κατ΄ αρχάς να στείλουν ένα μήνυμα αλλαγής πορείας στις διεθνείς αγορές και στους ξένους πιστωτές, με βασικό ζητούμενο τη μερική έστω αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.
Με αυτό το σκεπτικό και προς αναζήτηση των τρόπων και των μεθόδων αναστροφής του κλίματος έγιναν τις προηγούμενες ημέρεςκαι θα συνεχιστούν τις επόμενεςαλλεπάλληλες κλειστές συσκέψεις όπου ακούστηκαν προτάσεις και εισηγήσεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Μ ία από αυτές τις προτάσεις βασίζεται στην πολλαπλώς διακηρυγμένηαπό όλες τις κυβερνήσεις- απόπειρα ένταξης του μαύρου χρήματος και των προϊόντων της παραοικονομίας στο ΑΕΠ της χώρας. Η σκέψη που υπάρχει είναι να εκδοθεί ένα ομολογιακό δάνειο «ειδικού σκοπού», το οποίο θα προσφέρει χαμηλή απόδοση (στα επίπεδα του πληθωρισμού και σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα). Με τον τρόπο αυτόν θα νομιμοποιούνται τα αδήλωτα έσοδα και ταυτοχρόνως υπό μορφή κινήτρου έναντι άλλων εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών θα παρέχονται φοροαπαλλαγές σε όσους επιλέξουν αυτή τη μορφή επένδυσης.
Αν και εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε εφαρμογή αυτού του μέτρου και υπάρξει ανταπόκριση, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: αφενός θα κατορθώσει να συγκεντρώσει κάποια σημαντικά ποσά μερικών δισ. για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων και αφετέρου δεν θα δεσμευτεί με την καταβολή υψηλών αποδόσεων σε λίγα χρόνια.
Η οικονομική διπλωματία του κ. Παπανδρέου
Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας θα κυριαρχήσει και στις προσπάθειες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου τις αμέσως προσεχείς ημέρες και εβδομάδες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρονται από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου θα αναλάβει και προσωπικώς την επιχείρηση αυτή, αρχής γενομένης τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί αύριο στη Στοκχόλμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον σουηδό ομόλογό του κ. Φρέντερικ Ράινφελτ, ο οποίος έχει και την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τους ευρωπαίους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει και μεγάλο μέρος οικονομικών συζητήσεων και δεδομένου του αρνητικού κλίματος που αποτυπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Εurogroup και στο Εco/Fin, ο Πρωθυπουργός καλείται να καταβάλει μία πρώτη μεγάλη προσπάθεια αποσαφήνισης των προθέσεών του. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο κ. Παπανδρέου δήλωσε δημοσίως και εμφατικά ότι θα εφαρμόσει την πολιτική του ανεξαρτήτως των πιέσεων που ασκούνται από το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και στο Παρίσι, ενώ εντός του προσεχούς διαστήματος θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να προγραμματιστεί και το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον.
Εντός των ημερών οι γραμματείς
Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες για τους διορισμούς των γενικών γραμματέων στα υπουργεία, τα οποία έως σήμερα με ελάχιστες εξαιρέσεις κατ΄ ουσίαν υπολειτουργούν, υπό την έννοια ότι είναι αδύνατη η λήψη αποφάσεων και η ενεργοποίηση διαδικασιών (συμβούλια, πραγματογνωμοσύνες κτλ.). Οι λίστες για την τελική επιλογή βρίσκονται στη διάθεση του κάθε υπουργού και το ζητούμενο πλέον είναι η συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και τους εποπτεύοντες τη διαδικασία. Ενα από τα προς διευθέτηση, κρίσιμα, ζητήματα είναι το να είναι «συμβατός ο κάθε γραμματέας με την πολιτική του υπουργείου» , σύμφωνα και με χθεσινή φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης ζήτησε χθες και πήρε τις παραιτήσεις των 13 περιφερειαρχών της χώρας, οι οποίοι θα αντικατασταθούν με άτομα που θα επιλεγούν από τη διαδικασία της προκήρυξης των θέσεων στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Ο κ. Ραγκούσης έκανε γνωστό ότι για να γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις θα πρέπει να εκδοθεί σχετική πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η οποία υπογράφεται από τους αρμόδιους υπουργούς διά περιφοράς. Οι νέοι γενικοί γραμματείς στις περιφέρειες, όπως είπε, θα τοποθετηθούν την προσεχή εβδομάδα. Προηγουμένως και ως το τέλος αυτής της εβδομάδας θα επιλεγούν και θα τοποθετηθούν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: