Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009 (ΤΟΠΙΚΗ)

 
Νομός λασπουριάς από νομός πλημμύρας γίναμε και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο έγιναν οι δρόμοι ποταμοί και οι ποταμοί θάλασσες.
Το κακό ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου και έγινε εφιάλτης πραγματικός το πρωί της Κυριακής με το πρώτο φως της ημέρας.
Ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής οι ζημίες, ανυπολόγιστη και η οργή όσων ταλαιπωρήθηκαν, όσων είδαν τους κόπους τους, τα χωράφια, τα σπίτια και τα καταστήματά τους βουτηγμένα στις λάσπες.
Ανυπολόγιστα όλα. Μα πάνω απ’ όλα ο .....πόνος για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, που χάθηκε στα νερά του Αίσωνα.
Η αγωνία, η μάχη με το χρόνο, ο πόνος ζωγραφισμένος στα μάτια όλων όσων βρέθηκαν ή πήραν μέρος στην επιχείρηση ανέλκυσης του βουτηγμένου στις λάσπες αυτοκινήτου.
Η τραγωδία συνεχίζεται αφού ο 46χρονος συμπολίτης μας αγνοείται ακόμη και είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο χρόνος δεν συνηγορεί στο να έχουμε μια καλή είδηση.
Αυτή η απώλεια θα στιγματίσει τις όποιες καταστροφές, θα επισκιάσει τις όποιες ζημίες, σε δίκτυα υποδομών,  σε δρόμους και παραγωγές.
Αυτή η απώλεια θα καταγραφεί ως μια από τις ελάχιστες που είχε η Πιερία στη σύγχρονη ιστορία της, αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών.
Επειδή ακούστηκαν πολλά και ειπώθηκαν ακόμη περισσότερα για το τραγικό περιστατικό, εκείνο που έχει πραγματικά σημασία να ειπωθεί είναι πως όταν χάνεται ένας άνθρωπος, μόνον ευθύνες δεν μπορείς να του καταλογίσεις.
Ακόμη κι αν κακώς βρέθηκε στο σημείο που βρέθηκε, την δύσκολη εκείνη ώρα της νεροποντής.
Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων βεβαίως, την ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής ήταν κάτι παραπάνω από αξιέπαινες.
Και θα πρέπει να τις σημειώσουμε αυτή τη φορά.
Ακόμη κι αν υπάρχουν γκρίνιες από τη μια ή την άλλη πλευρά. Σώθηκαν ανθρώπινες ζωές το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
Μεγάλος «χαμένος» ο δήμος Δίου και πάλι. Που με οργή και δικαιολογημένη ο δήμαρχος Δίου τόνισε πως εδώ και δυο χρόνια έχει καταθέσει την πλήρη αντιπλημμυρική μελέτη σε ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείο Γεωργίας αλλά και τα δυο υπουργεία…κώφευσαν.
Δεν είναι δυνατόν να «πνίγεται» ένας δήμος κάθε φορά που έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την περιοχή και να μην συγκινούνται.
Δεν μπορεί επί δυο χρόνια να παρακαλάς για να μην …κοστίσεις στο κράτος. Διότι του κοστίζει σήμερα του κράτους να κάνει έργα αποκατάστασης, να δώσει αποζημιώσεις, να κάνει κλιμάκια καταγραφών ζημιών.
Του κοστίζει πολύ περισσότερα από αυτά που θα έδινε για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Και όμως…αδιαφορεί. Και περιμένει και την επόμενη πλημμύρα.
Τις πληγείσες περιοχές του δήμου Δίου επισκέφθηκε χθες όμως με αφορμή και την επίσκεψή της στην Πιερία και η υποψήφια πρόεδρος της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Ενημερώθηκε από το νομάρχη, συζήτησε με τους κατοίκους της περιοχής και έδειξε το μεγάλο της ενδιαφέρον.
Δεν μπορώ να πω, η Ντόρα έκλεψε την παράσταση χθες, έστω και για λίγη ώρα, αφού τα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών δούλευαν πυρετωδώς για να βγάλουν από τις λάσπες δρόμους και δρομάκια.
Η Ντόρα απαστράπτουσα και με συνοπτική, πλήρη, ουσιαστική και πολύ συγκεκριμένη ομιλία κέρδισε τους φίλους της, που από πολύ νωρίς είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης.
Δεν έλειψαν βέβαια και οι «εκπλήξεις» αφού φίλη της Ν.Δ. προφανώς, στηλίτευσε το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στη Ν.Δ.
Για τα δεδομένα της μέρας, της ώρας η συγκέντρωση ήταν καλή, σχολίαζαν οι υποστηρικτές της.
Καλή μας ημέρα.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: