Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Πώς κατανέμονται οι αρμοδιότητες σε 12 υπουργεία - Στο ΣτΕ το Π.Δ. προς επεξεργασία


ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Στο σχέδιο Π.Δ. προβλέπεται ευρεία ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.
Ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε 12 από τα 16 υπουργεία της νέας κυβέρνησης γίνεται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία.
Στο σχέδιο Π.Δ. προβλέπεται η ....
ανακατανομή αρμοδιοτήτων στα εξής υπουργεία: 1) Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 2) Οικονομικών, 3) Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 4) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 5) Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, 6) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, 7) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 8) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 9) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 10) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 11) Προστασίας του Πολίτη και 12) Πολιτισμού και Τουρισμού.
Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρονται στον πρωθυπουργό οι Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Παραμένουν, όμως, στο υπουργείο Εσωτερικών η διεύθυνση εποπτείας ΜΜΕ, εκτός της εποπτείας του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και των κρατικών ΜΜΕ που μεταφέρεται στο υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο μεταφέρεται και η εποπτεία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Ακόμη, στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η εποπτεία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων.
Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρονται:
-Στο υπουργείο Υποδομών η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
-Στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων.
-Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).
Επίσης, υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας αποτελούν πλέον:
-Η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης.
-Οι ειδικές Γραμματείες: 1) Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, 2) Ψηφιακού Σχεδιασμού.
-Η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής.
-Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.
-Η Διεύθυνση Παλλαϊκής Αμυνας - Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.
-Το γραφείο Νομικών θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης.
-Το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.
-Το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
-Το Γραφείο Επιθεώρησης.
-Το Γραφείο Οικονομικού Συμβούλου στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στους Διεθνείς Οργανισμούς (Γενεύη).
-Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπως και διάφορα κέντρα οικονομικού ενδιαφέροντος (Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων κ.λπ.).
-Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής.
-Η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων.
-Η Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών.
-Η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ακόμα, στο υπουργείο Οικονομίας μεταφέρονται, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, που συγχωνεύεται με υπηρεσίες του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και η Διεύθυνση Ναυσιπλοΐας.
Στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών υπάγονται η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Παράλληλα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομίας οι αρμοδιότητες:
1) της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) της ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, 3) της ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρονται στο υπουργείο Υποδομών οι Γενικές Γραμματείες Δημοσίων Εργων και Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Εργων.
Επίσης, στο υπουργείο Υποδομών μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας, η εποπτεία του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, από το υπουργείο Εργασίας ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας από το υπουργείο Υγείας η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων και από το υπουργείο Δικαιοσύνης η «Θέμις Κατασκευαστική».
Στο υπουργείο Παιδείας μεταφέρονται, από το υπουργείο Οικονομίας, η Γενική Γραμματεία Εευνας και Τεχνολογίας του τέως υπουργείου Ανάπτυξης και οι εντασσόμενες στη Γενική Γραμματεία διά Βίου Μάθησης αρμοδιότητες, όπως είναι η εποπτεία του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και η αρμοδιότητα εισήγησης σχεδιασμού και εκτέλεσης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.
Επίσης, στο υπουργείο Παιδείας μεταφέρονται από το υπουργείο Εργασίας οι εντασσόμενες στη Γενική Γραμματεία διά Βίου Μάθησης αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων και η εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.(ΠΗΓΗ)  
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: