Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

«ΟΧΙ» ΣΙΟΥΦΑ ΣΕ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ*«ΝΑΙ» ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ - ΨΩΜΙΑΔΗ*ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΝΤΟΡΑ Δυναμίτης οι... «φίλοι»

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Ν.Δ., μετά την απόρριψη από τον Δ. Σιούφα της πρότασης Αβραμόπουλου για εκλογή προέδρου και από μέλη και από φίλους, όπως συνέβη με τον Γ. Παπανδρέου το 2004. Ο Δ. Αβραμόπουλος αμφισβήτησε την ύπαρξη συμφωνίας των υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ. ως προς τον τρόπο εκλογής, την οποία επικαλέστηκε ο Σιούφας και κατήγγειλε την οργανωτική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για το έκτακτο συνέδριο ως αναρμόδια να απορρίψει ή να εγκρίνει οποιαδήποτε πρόταση αφορά μια άλλη διαδικασία, όπως είναι η εκλογή προέδρου, εφόσον δεν υπάρχει ομοφωνία.
Ο Αντώνης Σαμαράς άλλαξε πλεύση χθες το βράδυ και, ενώ διαφωνούσε στην αρχή με τον Αβραμόπουλο, δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να υπάρξει εκλογή και από φίλους της Ν.Δ., αρκεί να συμφωνήσουν και οι άλλοι διεκδικητές. Δεδομένου ότι υπέρ ήδη έχει ταχθεί ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, το ερώτημα είναι τι ....θα κάνει τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη. Πριν από την αλλαγή στάσης Σαμαρά, η θέση της ήταν ότι υπάρχει συμφωνία των υποψηφίων (για εκλογή από μέλη και πολίτες που θέλουν όμως να γίνουν μέλη, όπως αναφέρει η πρόταση Σιούφα που παραδόθηκε στον Καραμανλή). «Δεν μπορεί οι αποφάσεις να αλλάζουν κάθε εβδομάδα, διότι κάτι τέτοιο υποκρύπτει κίνδυνο εκφυλισμού της διαδικασίας», τόνισαν οι συνεργάτες της.
Πολλά στελέχη της Ν.Δ. ερμήνευσαν την οργισμένη αντίδραση Αβραμόπουλου ως προάγγελο μιας ηρωικής αποχώρησης από την κούρσα διαδοχής, μετά τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν σταθερά τρίτο και με τις περιοδείες του, ακόμη και στη γενέτειρά του την Αρκαδία, να έχουν συγκεντρώσει περιορισμένο αριθμό στελεχών και οπαδών. Ο ίδιος βέβαια υποστήριξε και χθες ότι θα πάει «μέχρι τέλους». Ομως όλα μπορούν να θεωρούνται ανοιχτά, αν η πρότασή του, την οποία θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. το ερχόμενο Σάββατο, δεν γίνει αποδεκτή. Θα υποστηρίξει ότι η Ν.Δ. έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους από το 2004 και το μήνυμα που της έστειλαν οι ψηφοφόροι ήταν να τα αλλάξει όλα, να μετατραπεί σε ένα κόμμα ανοιχτό και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρότασή του για εκλογή προέδρου από μέλη και φίλους. Αν δεν την αποδεχτούν, ενδεχομένως να εγκαταλείψει και την κούρσα, όπως σχολίαζαν στελέχη της Ν.Δ.
Να όμως που η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά, που θέλει τον Αβραμόπουλο οπωσδήποτε μέσα στον πρώτο γύρο της εκλογής, ώστε ο ίδιος να περάσει στον δεύτερο διεκδικώντας ψήφους από περισσότερες δεξαμενές, δυσκολεύει εξαιρετικά τους χειρισμούς του συνυποψηφίου του. Με λίγα λόγια, και να θέλει να φύγει ο Αβραμόπουλος, θα τον τραβάει από το μανίκι ο Σαμαράς να μείνει.
Σφήνα Αρη
Στην κόντρα Αβραμόπουλου - Σιούφα σφήνα μπήκε και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είναι υπέρ μιας ανοιχτής εκλογής προέδρου και αμφισβητεί στην οργανωτική επιτροπή υπό τον Σιούφα να απορρίπτει ή να εγκρίνει προτάσεις και εισηγήσεις που δεν αφορούν το έκτακτο συνέδριο για το οποίο συγκροτήθηκε. «Οταν αποκλείεται η συμμετοχή της κοινωνίας, τότε η Ν.Δ. βγάζει προς τα έξω την εικόνα μιας παράταξης με φοβικά σύνδρομα», τόνιζαν συνεργάτες του.
Την κόντρα Αβραμόπουλου - Σιούφα προκάλεσε η δήλωση του τελευταίου ότι έστειλε στον Κ. Καραμανλή πρόταση για την εκλογή «που διαμορφώθηκε κατά πιστή εφαρμογή της κοινής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων της 16ης Οκτωβρίου». «Δεν περιλαμβάνει τις μεταγενέστερα υποβληθείσες, από τους υποψηφίους κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, προτάσεις, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά την αναθεώρηση του άρθρου 4 του Καταστατικού του Κόμματος», τόνισε.
«Τέτοια ομόφωνη απόφαση δεν ελήφθη μέχρι σήμερα, παρότι εγώ υπέβαλα εμπρόθεσμα τις προτάσεις μου στις 24 Οκτωβρίου 2009 και στις 25 Οκτωβρίου 2009 τις βελτίωσα, κατόπιν τηλεφωνικής μου συνεννόησης με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής», απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Ως εκ τούτου, θεωρώ την επίκληση της υπογραφής στο πρακτικό της 16ης Οκτωβρίου 2009 προσχηματική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού και αναμένω από την Οργανωτική Επιτροπή να πράξει το καθήκον της, αναλογιζόμενη τις συνέπειες των πράξεών της απέναντι στο Συνέδριο και τη βάση της παράταξής μας».korai@enet.gr 
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: