Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Σκιά του εαυτού του ο Καραμανλής


ΚΥΡΙΑΚΗ 6 Σεπτεμβρίου 2009 ΠΗΓΗ

του Σπύρου Γκουτζάνη

Σε κομματική φιέστα μετέτρεψαν οι υπουργοί και οι συνεργάτγες του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή την συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ διακόπτωντας για να χειροκροτήσουν σε σημείο μάλιστα που ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να τους επισημάνει ότι είναι συνέντευξη και όχι εκδήλωση.

Αλλά και το Σάββατο ο κ. Καραμανλής εκμεταλλεύθηκε τον βήμα της Διεθνούς Έκθεσης για να οργανώσει κομματική συγκέντρωση με μαζική συμμετοχή Ονεδιτών και οπαδών στον χώρο του Βελλίδειου.

Ο κ. Καραμανλής ήταν εμφανώς κουρασμένος, καταβεβλημένος και βαρύς ίδρωνε και έχανε τον ειρμό του σε σημειό που να μη θυμίζει σε τίποτε τον παλιό καλό εαυτό του.

Ο κ. Καραμανλής άφησε ανοικτό το αν θα αποχωρήσει μετά από πιθανή ήττα του κόμματός. Μετά το αναμενώμενο «όχι δεν παραιτούμαι» -αν έλεγε διαφορετικά θα ενίσχυε τα φπρόσθεσε «όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή» που σημαίνει ότι μετά την ήττα μπορεί να πει ότι δεν αισθάνεται χρήσιμος στην συγκεκριμένη συγκυρία. Από την άλλη όμως άφησε ανοικτό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογική περιπέτεια τον Μάρτιο αν ο κ. Κάρολος Παπούλιας για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι κοινός υποψήφιος. Σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο κ. Παπούλιας είπε ότι «δεν υπάρχει λευκή επιταγή» και ότι θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο του υποψηφίου. Το τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ήττας και από τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κόμματος την επομένη των εκλογών καθώς και με την πολιτική συγκυρία και την πορεία του ΠΑΣΟΚ τους πρώτους μήνες.

Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε καταγηρηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας και μάλιστα έκανε επίθεση στον ΛΑΟΣ λέγοντας ότι «είναι ένα κόμμα με ακραία ανευθυνόητα που ρέπει στον λαικισμό και όπως έχουμε πει με τα άκρα δεν συνεργαζόμαστε». Λιγότερο κατηγορηματικός ήταν για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι έχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές και διαφορετική αντίληψη για την οικονομική κρίση συμπερασματικά όμως μπορεί να εξαχθεί ότι υπό προυποθέσεις δεν αποκλείεται. Ο πρωθυπουργός άρχισε να ξετυλίγει το πολιτικό πρόγραμμα των εκλογών αναφέροντας ότι «θα ανοίξει διάλογο για το εκλογικό σύστημα καθώς επίσης για τους ρόλους και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημόρατίας όπως και για την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης». Στην πραγματικότητα κινείται σε δεξιά ιδεολογική κατεύθυνση και προαναγγέλλει ένα πιο αυταρχικό κράτος.

Ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε το βήμα που του έδωσε η συνέντευξη για να κάνει κομματική προπαγάνδα επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «οι εκλογές υπαγορεύονται από το εθνικο συμφέρον» καθώς επίσης ότι «είναι ευθύνη του ΠΑΟΣΚ και του κ. Γιώργου Παπανδρέου που τις προκαλούν με την άρνησή τους να συναινέσουν την εκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια. «Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη πρόκληση, χρειάζεται χρόνος και ήρεμο πολιτικό κλίμα για εφαρμοστούν κρίσιμες επιλογές, το ήρεμο κλίμα για να αποδώσουν οι αποφάσεις εξέλιπε από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ εκβιάζει εκλογές με την προεδρική εκλογή, ήταν μία δύσκολη απόφαση που ελείφθη με κριτήριο το συμφέρον του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι «πιστέυει πως θα κερίσει τις εκλογές» και αποδοκίμασε απερίφραστα τους υπουργούς που τάχθηκαν εναντίον των εκλογών λέγοντας ότι «έσφαλαν». Εκνευρισμό έβγαλε στην ερώτηση για την δημόσια διαφωνία του εξαδέλφου του κ. Μιχάλη Λιάπη αναφέροντας ότι «ο καθένας κάνει τις επιλογές και κρίνεται από αυτές».

Είπε ακόμη ότι η επόμενη κυβέρνηση –αν κερδίσει- θα έχει πολλά νέα πρόσωπα και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και ότι θα κάνει δομικές αλλαγές. Είπε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί η προεργασία για την δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για το αν οι Βατοδινοί και όσοι έχουν απασχολήσει με την εμπλοκή του σε σκάνδαλα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια απάντησε ότι «τα κριτήρια είναιι συγκεκριμένα και αφορούν το σύνολο της συμπεριφοράς, περιμένετε λίγες ημέρες και θα δείτε».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: