Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Στη ΔΕΘ χωρίς βέλη στη φαρέτρα


ΚΥΡΙΚΑΗ 5 Σεπτεμβρίου 2009, ΠΗΓΗ

Μέσα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα και με το κυβερνητικό στρατόπεδο να θυμίζει διαλυμένο ασκέρι, ανέβηκε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κινδυνεύοντας να επαναληφθεί η περυσινή πανωλεθρία για τον επιπλέον λόγο ότι τώρα έχει απέναντι και ένα σημαντικό κομμάτι δικών του στελεχών.

Εκτός από την ανακοίνωση ότι δεν θα συμπεριλάβει τα στελέχη που πλήγωσαν ο κ. Καραμανλής δείχνει να έχει περιορισμένα βέλη στην φαρέτρα του. Ήδη από την δήλωσή του μετά την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει δώσει το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί. Θα επαναλάβει το σκεπτικό της προκήρυξης των εκλογών χρεώνοντας την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ λόγω της άρνησής του να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου και θα προβάλλει την δική του απόφαση σαν πράξη ευθύνης για να αποφύγει η χώρα τις συνέπειες μίας μακράς προεκλογικής περιόδου. «Η απόφαση που ανακοίνωσα χθες δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είναι μια απόφαση ευθύνης. Μια απόφαση που ελήφθη με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ηταν αδιανόητο να αφήσω την πατρίδα μας να σέρνεταιγια έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής προεκλογικής ατμόσφαιρας» είναι η αποστροφή στην ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο που θα επαναλάβει πολλές φορές μέχρι τον Οκτώβριο ο κ. Καραμανλής. . Θα επιτεθεί προσωπικά στον κ. Γιώργο Παπανδρέου και θα βάλλει στους πολίτες το δίλημμα υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα. Ήδη όμως από το δεύτερο διάγγελμά του μετά την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει αρχίσει να διαμορφώνει ότι το μείζον δίλημμα αυτών των εκλογών είναι η «επιλογή πρωθυπουργού» ποντάροντας ακόμη και τώρα στο ότι υπερισχύει του κ. Παπανδρέου.

Η προεκλογική περίοδος ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα διαλυτικά φαινόμενα και η ηττοπάθεια στο εσωτερικό του κόμματος εντάθηκαν από την επιστολή του κ. Μιχάλη Λιάπη ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος εξαπολύοντας ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του εξαδέλφου του πρωθυπουργού που προκαλεί ρήγμα στον στενό πυρήνα του καραμανλισμού. Ο κ. Λιάπης λέει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στον παραλογισμό της πρόωρων εκλογών και κατηγορεί τον κ. Καραμανλή ότι πρόδωσε τις παρακαταθήκες του ιδρυτή της παράταξης και προβλέπει ήττα για τη ΝΔ και δεινά για τον τόπο και την παράταξη. Το ύφος της επιστολής προκάλεσε σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου και ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ενώ επισκίασαν τις κινήσεις του κ. Καραμανλή στην έναρξη της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Το χειρότερο όμως για την ηγεσία του κόμματος είναι ότι η τοποθέτηση του κ. Λιάπη έχει απήχηση στο εσωτερικό του κόμματος.

Αρνητική αίσθηση προκάλεσαν και οι δύο προσχωρήσεις πρώην βουλευτών της ΝΔ στο κόμμα του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη του κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα και του κ. Γιώργου Γαρουφαλιά. Οι προσχωρήσεις που επιτείνουν την γενική αίσθηση αποσάθρωσης συνοδεύθηκαν από όργιο φημών για πιθανές αποχωρήσεις και άλλων εν ενεργεία βουλευτών. Πλήγμα όμως αποτελούν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι προσχωρήσεις στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη στελεχών από τα χαμηλά κλιμάκια της κομματικής πυραμίδας που αποτελούν τους στρατιώτες της εκλογικής μάχης. Μέσα στο κλίμα αυτό γενικότερης αμφισβήτησης ακόμη και η «επιχείρηση καθαρά ψηφοδέλτια» της Ρηγίλλης με το κόψιμο των «Βατοπεδινών» και όσων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα τείνει να γίνει μπούμερανγκ αφού τροφοδοτεί την εσωτερική αντιπαράθεση και συντηρεί την εσωστρέφεια. Σειρά στελεχών μεταξύ των οποίων ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο κ. Αναστάσιος Καραμάριος, ο κ. Πάνος Καμένος ζητούν δημοσίως από τα στελέχη αυτά να παραιτηθούν από μόνα τους και από την ηγεσία να μην τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια. Από την πλευρά τους πάντως ένιοι εξ αυτών όπως ο κ. Πέτρος Δούκας αλλά και ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης αρνούνται με το επιχείρημα ότι αφού δεν έχει αποδειχθεί τίποτε εναντίον τους ας τους κρίνει ο λαός. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη ότι δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που με την συμπεριφορά τους πλήγωσαν τον κόσμο της ΝΔ αλλά ακόμη και αυτή η κίνηση έχει προεξοφληθεί και το αποτέλεσμά της θα είναι περιορισμένο όσο κι αν η Ρηγίλλης ευελπιστεί να εκτονώσει έτσι την συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και να αρχίσει να αντιστρέφει το κλίμα.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: