Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ


KYRIAKH 6 SEPTEMBRIOY 2009
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΕΛΝΤΗ
Έχει ειπωθεί από τον Μανώλη Δρετάκη παλαιότερα ότι η πολιτική έχει πάρει διαζύγιο από την ηθική. Σήμερα περισσότερο από ποτέ διαπιστώνει κανείς ότι το πολιτικό μας σύστημα νοσεί και χρειάζονται θεσμικές ανατροπές για την αποκατάστασή του. Καταθέτω σήμερα ενδεικτικά μερικές προσωπικές μου σκέψεις για την αποκατάσταση της «πολιτικής ηθικής».
1) Τον διαχωρισμό της κυβέρνησης από την κρατική μηχανή. Μια αναίμακτη οικονομικά επανάσταση που θα οδηγήσει στην κατάργηση των 6.000 περίπου κρατικών θέσεων που καταλαμβάνονται με την αλλαγή κάθε κυβέρνησης από «ημέτερους» , «κουμπάρους» και «αποτυχημένους βουλευτές» που όχι μόνο δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να διοικήσουν και προκαλούν με τους υψηλούς μισθούς που αμείβονται αλλά διαχειρίζονται τις περισσότερες φορές «πονηρά » το δημόσιο χρήμα. Αυτές οι κρατικές θέσεις θα πρέπει να ενταχθούν στην ελεύθερη αγορά εργασίας με αντίστοιχους μισθούς και να τις διεκδικήσουν αξιοκρατικά όσοι έχουν πράγματι τα προσόντα.
2) Την νομοθετική θέσπιση ή την ηθική δέσμευση των βουλευτών για 8ετή θητεία στο κοινοβούλιο. Είναι προσωπική μου εκτίμηση ότι ένας βουλευτής ο οποίος θέλει πραγματικά να συμμετέχει στα κοινά μόνο για να προσφέρει στα 8 χρόνια θα πρέπει να αποχωρεί. Πιστεύω ότι 8 χρόνια ή 2 θητείες πλήρεις είναι αρκετές για να προσφέρεις έργο. Είναι λογικό μετά την 8ετία να μην έχεις την απαραίτητη πολιτική ενέργεια, την όρεξη, το πάθος να αλλάξεις τα «πράγματα» και φυσικά δεν υιοθετώ την φθηνή δικαιολογία που προβάλλουν οι περισσότεροι ότι δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους. Μόνο ένας ζωγράφος ένας καλλιτέχνης μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ολοκλήρωσε το έργο του. Κανένας άλλος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε για μια Ελλάδα Αρχών , για μια Ελλάδα Αξιών και έχω την πεποίθεση ότι μπορεί να ενώσει την πολιτική με την ηθική γιατί είναι ένας Ηγέτης που δεν χρωστάει σε κανέναν.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: