Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

«Επιχείρηση αρετή» στην Ιπποκράτους


ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Στόχος η αποφυγή κριτικής για σκιές τόσο στη συγκρότηση ψηφοδελτίων όσο και στα οικονομικά του κόμματος

«Επιχείρηση αρετή» στην Ιπποκράτους

Προσεκτικές κινήσεις στην επιλογή υποψηφίων, λιτή και οικολογική εκστρατεία


Χαμόγελα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κοινοβουλευτικού Οργάνου του ΠαΣοΚ την περασμένη Τετάρτη και σύμπνοια στο θέμα της αξιοπιστίας των δεσμεύσεων που θα αναλάβει το ΠαΣοΚ προεκλογικά
ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ επενδύει το ΠαΣοΚ από την έναρξη κιόλας της προεκλογικής περιόδου. Το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να μειώσει όλες τις προεκλογικές δαπάνες και να διεξαγάγει μια λιτή καμπάνια, με «πράσινες» συγκεντρώσεις και οικολογικό προεκλογικό υλικό. Σε αυτή την προσπάθεια επιστρατεύτηκε και το Διαδίκτυο, μέσω του οποίου θα αποστέλλονται
οι αιτήσεις όσων επιθυμούν να είναι υποψήφιοι του κόμματος, μαζί με το «πόθεν έσχες» και το ποινικό τους μητρώο- αυτό υπό τον όρο του απορρήτου. Η φημολογούμενη επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια» από την κυβερνητική παράταξη οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αντίστοιχη «επιχείρηση αρετής» το ΠαΣοΚ, το οποίο επιλέγει προσεκτικά τους νέους υποψηφίους του και
αποφάσισε να αμυνθεί διά της δικαστικής οδού αν επανέλθουν στο προσκήνιο αποκαλύψεις για τις προμήθειες της Siemens. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου σκέπτεται να δώσει εντολή στους υπευθύνους για το ταμείο του κόμματος να μη δεχθούν χρηματοδοτήσεις από ιδιώτες επιχειρηματίες παρά μόνο από τα μέλη και τους φίλους του ΠαΣοΚ.

Oι αντιδράσεις των επιτελών του κ. Παπανδρέου δείχνουν ότι δεν επιθυμούν να αφήσουν τίποτα στη σκιά. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των ψηφοδελτίων έχει να δει πώς θα χειριστεί τους κκ. Χρ.Βερελή και Χρ.Πάχτα, καθώς και τιςυποψηφιότητες των κκ. Ι. Παπαντωνίου, Α. Τσοχατζόπουλου και Μιχ. Νεονάκη. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ παραπέμπουν στα αρμόδια όργανα ή ακόμα και στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου- ο οποίος έχει ασχοληθεί προσωπικά με τις περιπτώσεις ορισμένων υποψηφίων- για απαντήσεις. Το κλίμα που επικρατεί στην Ιπποκράτους πάντως είναι να μη δώσουν λαβές για κριτική σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Για τον λόγο αυτό, αλλά και επειδή παρατηρείται υπερπληθώρα ενδιαφερομένων, επιστρατεύτηκε το Διαδίκτυο, όπου μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας ο καθένας θα μπορεί να αυτοπροτείνεται ή να προτείνει άλλον υποψήφιο. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες θα τις προωθήσουν στην Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων. Ο κάθε υποψήφιος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στην Επιτροπή Διαφάνειας δήλωση «πόθεν έσχες». Βεβαίως, σημαντικό κομμάτι των ψηφοδελτίων έχει συμπληρωθεί εδώ και καιρό, ενώ δεν αναμένει κανένας να προκύψουν οι εκπλήξεις των εκλογών μέσω του Ιnternet.

Πολιτική σεμνότητας
Σε αυτή την προεκλογική μάχη οι «πράσινοι» υποψήφιοι θα πρέπει να είναι σεμνοί. Οι πολυτελείς καμπάνιες θα αντιμετωπιστούν περίπου σαν στίγμα, ενώ κατατέθηκε και πρόταση να υπάρξουν ενιαίοι φάκελοι με τα φυλλάδια των υποψηφίων- προφορική απαγόρευση βγήκε και για τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια-, αλλά δεν θεωρείται εφικτό να πειστούν τα μεγάλα στελέχη να μοιραστούν τις λίστες με τους ψηφοφόρους τους με τους νεόκοπους υποψηφίους και κυρίως με τους ανταγωνιστές τους... Το ΠαΣοΚ προσανατολίζεται μεν σε μεγάλες συγκεντρώσεις, αυτές όμως θα είναι «πράσινες», με την οικολογική διάσταση του όρου. Οι αφίσες και το προεκλογικό υλικό θα είναι λιγότερα και υπάρχουν προτροπές προς τους οπαδούς του κόμματος, όπως αυτή που είχε απευθύνει στις ευρωεκλογές ο κ. Παπανδρέου, να μαζεύουν φεύγοντας σημαίες, αφίσες και φυλλάδια. Την προηγούμενη φορά, οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ διαπίστωσαν ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία και σκέπτονται σε αυτές τις εκλογές να το καθιερώσουν ως τρόπο συμπεριφοράς των οπαδών τους.

Ταυτοχρόνως, θα καταβληθεί προσπάθεια να μειωθούν οι προεκλογικές δαπάνες τόσο του κόμματος όσο και των υποψηφίων βουλευτών. Επιδίωξη είναι να σταλεί το μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι όταν ο κ. Παπανδρέου και τα στελέχη του μιλούν για περιστολή των δημοσίων εξόδων το εννοούν. Η αξιοπιστία των δεσμεύσεων τις οποίες θα αναλάβει το ΠαΣοΚ κατά την προεκλογική περίοδο απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κοινοβουλευτικού Οργάνου. Εκεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις υποσχέσεις που θα δώσει στον ελληνικό λαό και ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε μαζί του. Αλλωστε, ο ίδιος έχει πει επανειλημμένως ότι «δεν θα υποσχεθούμε τίποτα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Αυτή η σύμπλευση Παπανδρέου - Βενιζέλου θέτει εκ των πραγμάτων το ερώτημα της αναπροσαρμογής τμημάτων του προγράμματος στα σημερινά οικονομικά δεδομένα, όπως έχουν ζητήσει ορισμένα στελέχη, μεταξύ των οποίων η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (αν και το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ υπόκειται σε μια αέναη διαδικασία αναμόρφωσης).

Αλλα στελέχη όμως, όπως ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Π. Μπεγλίτης, έχουν εκφράσει σε κομματικές συνεδριάσεις τον προβληματισμό τους μήπως η εμμονή στη συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων αφυδατώσει πολιτικά την προεκλογική καμπάνια. Ομως, οι ημέρες πριν από τις εκλογές συνήθως διαμορφώνουν τη δική τους δυναμική, η οποία διευθετεί τέτοιου είδους ζητήματα.

Σύμπνοια για Siemens
Στο ΠαΣοΚ φαίνεται ότι υπάρχει σύμπνοια και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τυχόν αποκαλύψεις που αφορούν το σκάνδαλο της Siemens. Αν επιχειρηθεί ξανά εμπλοκή μέσω του κ. Κ. Γείτονα θα υποβληθούν αμέσως μηνύσεις. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στο να δώσει εντολή στους υπευθύνους για το ταμείο του κόμματος να μη δεχτούν (φανερή) χρηματοδότηση από ιδιώτες επιχειρηματίες παρά μόνο από τα μέλη και τους φίλους του ΠαΣοΚ. Αν τελικώς λάβει μια τέτοια απόφαση θα φορτώσει άλλον έναν πονοκέφαλο στον κ. Ρ. Σπυρόπουλο και στο υπόλοιπο επιτελείο του, το οποίο ήδη προβληματίζεται για τη μεγάλη δαπάνη που απαιτεί η μετακίνηση των ετεροδημοτών και η οποία αποτελεί σχεδόν το 50% του ποσού που θα ξοδέψει το κόμμα για τις εκλογές.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θεωρούν απαραίτητες αυτές της μικρής κλίμακας προσαρμογές σαν προοίμιο της εισαγωγής του προσαρμοσμένου στα ελληνικά δεδομένα γερμανικού μοντέλου, με μικρές περιφέρειες, οι οποίες θα απελευθερώσουν τους υποψηφίους από τις υπέρογκες δαπάνες και τις κάθε είδους εξαρτήσεις.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: