Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Αδικία στη Βασιλεία αναγκάζει την Ελλάδα να... σκέφτεται τα μπαράζ «Έπεσε» στο φινάλε

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ
Επτά λεπτά από μια παλικαρίσια ισοπαλία έφτασε η εθνική μας ομάδα στο «Σέντ Τζέικομπ» της Βασιλείας, αλλά τελικά δεν άντεξε να παίζει για περίπου 50 λεπτά με δέκα παίκτες εξαιτίας της... ανύπαρκτης αποβολής του Λουκά Βύντρα από τον Βέλγο διαιτητή, Ντε Μπλέκερε.

Ηττήθηκε 2-0 από την Ελβετία, η οποία πλέον έχει το πάνω χέρι για την πρωτιά του ομίλου και την πρόκριση στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και κυνηγάει πλέον την δεύτερη θέση και τα μπαράζ.

Εξαιρετικό στήσιμο

O Ότο Ρεχάγκελ είχε στήσει εξαιρετικά την Εθνική, κλείνοντας τους διαδρόμους στους Ελβετούς προς την εστία του Κώστα Χαλκιά. Με τον Παπασταθόπουλο πάνω στον Φρέι και τον Κυργιάκο στον Ν' Κούφο, τον Μόρα ελεύθερο σε θέση λίμπερο, τους Βύντρα δεξιά και Σπυρόπουλο αριστερά με τους Σαλπιγγίδη και Αμανατίδη να ντουμπλάρουν όποτε χρειάζεται στο μαρκάρισμα, τους Κατσουράνη και Πατσατζόγλου αμυντικά χαφ και τον Χαριστέα στην κορυφή της επίθεσης, ουσιαστικά δεν κινδυνέψαμε ποτέ σοβαρά στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στο κλασικό 4-4-2 της ομάδας του Χιτζφελντ.

Η... τραβηγμένη αποβολή

Μια φορά συνέβη αυτό και συγκεκριμένα στο 41', όταν ο Μπαρνέτα πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του κέρδισε και την κόντρα, αλλά το σουτ που επιχείρησε βρήκε και στον Παπασταθόπουλο και πέρασε λίγο έξω και κόρνερ. Κι ενώ μέχρι να εκτελεστεί το κόρνερ στην περιοχή της Ελλάδας υπήρχαν τα... κλασικά σπρωξίματα ανάμεσα στους παίκτες των δυο ομάδων, ο διαιτητής Ντε Μπλέκερε ανακάλυψε... τράβηγμα του Βύντρα - που είχε δει κάρτα στο 6' - πάνω στον Χούγκελ και απέβαλε τον αμυντικό του Παναθηναϊκού, προκαλώντας το λιγότερο αποροία και περισσότερο δυσφορία στην ελληνική πλευρά.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η εθνική μας στεκόταν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα είχε δυο πολύ καλές ευκαιρίες με πρωταγωνιστή τον Αμανατίδη, στο 2' και στο 25', προκειμένου να ανοίξει το σκορ και να «παγώσει» το 'Σέντ Τζέικομπ' της Βασιλείας.

Ευκαιρία του ματς από Σπυρόπουλο

Το δεύτερο ημίχρονο προβλεπόταν και ήταν δύσκολο για την εθνική μας που έπαιζε με αριθμητικό μειονέκτημα. Ο Σαμαράς πέρασε στη θέση του Σαλπιγγίδη, για να κρατήσει περισσότερο μπάλα, ενώ ο Πατσατζόγλου μετατέθηκε στο δεξί άκρο.

Ο Χίτζφελντ «φόρτωσε» την επίθεσή του, αλλά η υπεροχή της Ελβετίας ήταν ανούσια, με τον Χαλκιά να παραμένει θεατής της αναμέτρησης. Αν μια ομάδα έφτασε πιο κοντά στο γκολ αυτή ήταν η Ελλάδα, που στο 68' ο Σπυρόπουλος βρέθηκε σε θέση βολής, σούταρε, ο Μπενάλιο έκανε την απόκρουση του αγώνα, με την μπάλα να βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι και να... αιφνιδιάζει τον Σαμαρά που περίμενε ότι θα μπει γκολ, με συνέπεια ο επιθετικός της Σέλτικ να μην μπορέσει να την σπρώξει στα δίχτυα...

Γύρισε κι άλλο πίσω την ομάδα

Με το πέρασμα του χρόνου ο Ρεχάγκελ οπισθοχώρησε κι άλλο τη «γαλανόλευκη» βγάζοντας και τον Χαριστέα και περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος πήγε δίπλα στον Κατσουράνη, που είχε απομείνει μόνος και έρημος στην μεσαία γραμμή να τρέχει για... τρεις.

1-0 και... κατάρρευση

Και ενώ τίποτα δεν προμήνυε ότι η Ελβετία θα έπαιρνε τη νίκη, αφού ναι μεν πίεζε, αλλά φάσεις δεν είχε κάνει φτάσαμε στο 83' με τον Γιακίν να εκτελεί το φάουλ και το Γκρίχτινγκ να κερδίζει την κεφαλιά από τον Κυργιάκο στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Χαλκιά.

Αυτό ήταν, η εθνική μας κατέρρευσε με τους Ελβετούς να κάνουν ακόμα δυο ευκαιρίες στα τελευταία λεπτά με τον Ντερτιγιόκ (85') και τον Γιακίν (86'), προτού ο Πανταλίνο με κεφαλιά στο 87' δώσει το τελειωτικό χτύπημα γράφοντας το τελικό 2-0.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

1' Ο Αμανατίδης προσπάθησε να πιάσει ένα γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα βρήκε σε αμυντικό της Ελβετίας και έφτασε χωρίς δύναμη στον Μπενάλιο.

19' Σουτ του Φράι αρκετά έξω από την περιοχή, ο Χαλκιάς έπεσε και μάζεψε χωρίς πρόβλημα.

25' Σουτ του Αμανατίδη μέσα από την περιοχή, η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μπενάλιο.

41' Ο Μπαρνέτα έκλεψε την μπάλα από τον Παπασταθόπουλο περίπου στο κέντρο και κάνοντας μια κούρσα από αριστερά, αναστάτωσε την ελληνική άμυνα, αλλά, το σουτ που έκανε βρήκε στα σώματα και πέρασε κόρνερ.

42' ΚΟΚΚΙΝΗ κάρτα στον Βύντρα. Ο Ντε Μπλέκερε έδειξε την δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Λουκά Βύντρα για τράβηγμα που μόνο ο ίδιος είδε.

52' Ο Μπαρνέτα εκτέλεσε το φάουλ στην πλάτη της ελληνικής άμυνας, ο Φράι προσπάθησε να βάλει την προβολή αλλά δεν τα κατάφερε και η μπάλα κατέληξε άουτ.

67' ΔΟΚΑΡΙ για την Ελλάδα. Ο Σπυρόπουλος έπιασε ένα δυνατό σουτ από τα αριστερά, ο Μπενάλιο έβαλε το χέρι και άλλαξε λίγον την πορεία της μπάλας, η οποία κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του.

74' Σέντρα από αριστερά του Σπυρόπουλου, ο Σαμαράς δεν πρόλαβε να βάλει την προβολή και η ευκαιρία πέρασε ανεκμετάλλευτη.

84' ΓΚΟΛ 1-0: Ο Γκρίχτινγκ με κεφαλιά ψαράκι έπειτα από την εκτέλεση φάουλ του Γιακίν, νίκησε τον Χαλκιά και έκανε το 1-0 για την Ελβετία.

85' Σουτ του Ντερτιγιόκ μέσα από την περιοχή, η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ.

86' Σουτ του Γιακίν μέσα από την περιοχή, ο Χαλκιάς απέκρουσε.

88' ΓΚΟΛ 2-0: Αντεπίθεση της Ελβετίας, ο Φράι έκανε την παράλληλη από τα αριστερά στα δεξιά και ο Πανταλίνο με κεφαλιά έκανε το 2-0.

ΕΛΒΕΤΙΑ (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Νεφ, Φον Μπέργκεν, Γκρίχτινγκ, Μανιέν, Χούγκελ, Μπαρνέτα, Πανταλίνο, Φερνάντες, Φράι, Ν' Κουφό.

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Μόρας, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος, Κατσουράνης, Πατσατζόγλου, Χαριστέας, Αμανατίδης, Σαλπιγγίδης.

ΓΗΠΕΔΟ: «Σαντ Γιάκομπς Παρκ»
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φρανκ ντε Μπλέκερε (Βέλγιο)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: