Σε «ντετέκτιβ» κατέφυγε το οικονομικό επιτελείο για να... ανακαλύψουν τη συνταγή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, περίπου 20 δισ. ευρώ, που λιμνάζουν επί χρόνια.
Οι τρεις «ντετέκτιβ», που φιλοξενούνται στην Καραγεώργη Σερβίας, θα παραμείνουν στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραδώσουν το πόρισμά τους για τους τρόπους είσπραξης των οφειλών. Εργο των 3 υπαλλήλων της Pricewaterhouse & Coopers είναι να παρακολουθήσουν πώς λειτουργεί η αρμόδια διεύθυνση βεβαίωσης και είσπραξης χρεών, Δ16. Σε αυτή τη φάση έγινε απευθείας ανάθεση του έργου στην Ρ&C, καθώς το έργο τιμάται περίπου στα 10.000 ευρώ και σε δεύτερη φάση, από τις αρχές Οκτωβρίου, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός (σ.σ. είναι υποχρεωτικός για έργα αξίας άνω των 15.000 ευρώ) για την αναζήτηση εισπρακτικής εταιρείας.
Σε αυτήν, άλλωστε, οδήγησε η εισπρακτική και ελεγκτική αδυναμία του υπουργείου Οικονομίας να πετύχει τους στόχους είσπραξης των ληξιπρόθεσμων σε δύο διαδοχικές ρυθμίσεις: 1,5 δισ. στόχευε με την πρώτη ρύθμιση και σε 1,8 δισ. με τη δεύτερη. Είναι ζήτημα αν κατάφεραν να πιάσουν 0,5 δισ. και πόσα από αυτά τελικώς θα εισπράξουν. Απόρροια της αδυναμίας είναι και ο υπερτριπλασιασμός των οφειλών από τα 6,5 δισ. το 2005 στα 17,6 δισ. το 2007 και στα 20 δισ. το 2009.
Αρση φορολογικού απορρήτου
Εναντι της ιδιωτικής εταιρείας, που θα αναλάβει την είσπραξη εσόδων (σ.σ. ιδιαίτερα δύσκολο σε εποχές οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας), θα αρθούν, όπως είναι φυσικό, το φορολογικό και το τραπεζικό απόρρητο, καθώς θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας κάθε οφειλέτη, για να ενεργοποιήσει τυχόν αναγκαστικά μέτρα, αν δεν επέλθει ρύθμιση αποπληρωμής τους. Ενδεχόμενο που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, και δη ως προς την συνταγματικότητά του, καθώς παύει να υφίσταται απόρρητο έναντι τρίτων.
Στόχος των επιτελών του υπουργείου είναι να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα ληξιπρόθεσμα, προς ενίσχυση των εσόδων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν ότι από τα 20 δισ. ευρώ εισπράξιμα μπορεί να είναι κάπου 7 -8 δισ. Περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι εκτιμάται ότι χρωστούν στο Δημόσιο και η πλειονότητα αυτών οφείλει ποσά κάτω των 10.000 ευρώ .
Ο δωδεκάλογος του οφειλέτη
Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη προς το Δημόσιο, αν θέλουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα, δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν «12» οδηγίες για την εξόφλησή τους:
1 Τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όπως και οι οφειλές από καταλογισμό συντάξεων, αποδοχών και λοιπών βοηθημάτων που λήφθηκαν άνευ δόλου αχρεωστήτως, απαλλάσσονται από προσαυξήσεις.
2 Σε ρύθμιση καταλογίζονται προσαυξήσεις με έκπτωση 30% (έκπτωση 40% στην τελευταία δόση), μόνο κατά την πρώτη διευκόλυνση κι εφόσον είναι συνεπής ο οφειλέτης.
3 Σε απώλεια ρύθμισης μπορεί να γίνει νέα μόνο, αν προβλέπεται από διάταξη νόμου. Σε κάθε περίπτωση χορηγούνται ακόμα δύο διευκολύνσεις.
4 Η έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει και πλειστηριασμό, για τον οποίο ο έφορος μπορεί να εκδώσει μετέπειτα σχετικό πρόγραμμα. Στο μεταξύ, ο οφειλέτης μπορεί με αίτηση να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, επιτυγχάνοντας και αναστολή εκτέλεσής του.
5 Σε μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος διενεργείται κατάσχεση κινητών ή ακινήτων, καθώς και διοικητικά, ασφαλιστικά και δικαστικά μέτρα, όπως ποινική δίωξη και προσωποκράτηση σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης.
6 Μπορεί να υπάρξει άρση κατάσχεσης και εξάλειψη υποθήκης ακινήτου, ύστερα από εξόφληση ή διαγραφή χρέους ή έκδοση απόφασης με συγκεκριμένους όρους αποδέσμευσης.
7 Στην πενταετία παραγράφεται το δικαίωμα επιστροφής και περιορίζεται σε τριετία για αχρεώστητη επιστροφή.
8 Λαμβάνονται μέτρα -πλην κατασχέσεων μισθών και συντάξεων και για είσπραξη οφειλών υπέρ τρίτων και νομικών προσώπων, που έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες.
9 Τα χρέη πτωχών οφειλετών ρυθμίζονται μέσω Επιτροπής για συνολικό χρέος έως 600.000 ευρώ, με εξωπτωχευτικό συμβιβασμό για άνω των 600.000 ευρώ και μέσω γνωμοδοτικής επιτροπής παροχής διευκολύνσεων.
Προσωποκράτηση για 30.001 ευρώ
10 Προσωποκράτηση διατάσσεται, αν το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ και ποινική δίωξη για άνω των 10.000 ευρώ.
11 Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα σε βεβαιωμένες οφειλές μέχρι 300 ευρώ.
12 Δεν γίνονται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων, έναντι όσων οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα, μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών.
Σε αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, κατάσχεται το 25% με την προϋπόθεση το υπόλοιπο να μην είναι κάτω από 1.000 ευρώ. *(ΠΗΓΗ:http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=72008)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου