Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Χωρίς νερό 50.000 παραθεριστές

Τρίτη, 7 Ιούλιος 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ! (ΑΝΗΛΙΑ)!



Χωρίς νερό κινδυνεύουν να μείνουν από την ερχόμενη Παρασκευή 50.000 παραθεριστές στην Καλλικράτεια, στα Μουδανιά και στη Ν. Τρίγλια, καθώς ο σύνδεσμος ιδιοκτητών γεωτρήσεων προτίθεται να διακόψει την παροχή σε εκατοντάδες εξοχικές κατοικίες που υδροδοτεί. Πρόκειται για σπίτια που κτίστηκαν εκτός σχεδίου πόλεως, στην πλειοψηφία τους αυθαίρετα.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Τα σπίτι αυτά εδώ και χρόνια έπαιρναν νερό από ιδιωτικό δίκτυο. Πριν από τρία χρόνια ορισμένοι ιδιοκτήτες εξοχικών απευθύνθηκαν στο κέντρο προστασίας καταναλωτή, το οποίο έθεσε θέμα καταλληλότητας του νερού στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΝΕΡΟ
Κατόπιν αναλύσεων που πραγματοποίησε σε δείγματα από τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις, η περιφέρεια διαπίστωσε ότι “τα νερά είναι ακατάλληλα είτε χημικά είτε μικροβιολογικά κατά περίπτωση”. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2008 αποφάσισε “την απαγόρευση της χρήσης και διάθεσης νερού για οποιαδήποτε υδρευτική χρήση (…) μέχρι την έκδοση νεότερης διοικητικής πράξης”.
Το ΚΕΠΚΑ κάλεσε τους κατοίκους αυτών των περιοχών να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτό το νερό όχι μόνο ως πόσιμο αλλά και για οποιαδήποτε ανθρώπινη χρήση (μαγείρεμα, μπάνιο κτλ.), εξαιτίας του μικροβιακού φορτίου που φέρει. Ο Σύνδεσμος Υδροδοτών Χαλκιδικής σημειώνει ότι έχει ενημερώσει τους πελάτες του ότι το νερό που διαθέτει είναι ακατάλληλο προς πόση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικιακή χρήση, καθώς συγκεντρώνεται σε κλειστές δεξαμενές και χλωριώνεται.
ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΣΕΣ
“Προφορικά μας είπαν να μην κλείσουμε τις παροχές, μέχρι να μας δώσουν προσωρινές άδειες”, σημειώνει ο Θόδωρος Μεκιτανίδης, μέλος του συνδέσμου υδροδοτών-υδρονομέων Χαλκιδικής. Ωστόσο η θερινή περίοδος έχει αρχίσει χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο θέμα, με αποτέλεσμα η γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου να αποφασίσει τη διακοπή της υδροδότησης μετά τις 10 Ιουλίου 2009. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, από το επόμενο Σαββατοκύριακο περίπου 50.000 παραθεριστές θα μείνουν χωρίς νερό.
“Αν μας κόψουν το νερό, πώς θα κάνουμε μπάνιο, πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα αποχωρητήρια; Θα δημιουργηθεί χάος”, λέει ο Αχιλλέας Κυπριανίδης, ιδιοκτήτης κατοικίας στην Καλλικράτεια, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί από το χειμώνα.
ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Οι γεωτρήσεις στην Ποτίδαια, στην Καλλικράτεια και στα Μουδανιά αδειοδοτήθηκαν για την άρδευση χωραφιών. Στη συνέχεια άρχισαν να ξεφυτρώνουν διάφορα εξοχικά σε περιοχές εκτός σχεδίου, πολλά από τα οποία χωρίς πολεοδομική άδεια, ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να υδροδοτηθούν. Όσοι είχαν γεωτρήσεις έφτιαξαν με δική τους δαπάνη δίκτυο και άρχισαν να διαθέτουν νερό αντί τιμήματος 100 ευρώ ετησίως. Το νερό χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση και για τις ανάγκες υγιεινής των ενοίκων.
Για την ιδιότυπη κατάσταση που δημιουργήθηκε τέθηκε ερώτημα στα νομικά συμβούλια δύο υπουργείων (Μακεδονίας-Θράκης και ΥΠΕΧΩΔΕ) που προσπαθούν να λύσουν το γρίφο υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένας ιδιώτης να πουλά νερό, το οποίο μέσω ιδιωτικού δικτύου παρέχεται σε αυθαίρετα οικήματα. Στην αρχή του έτους δόθηκε η πρώτη άδεια σε ιδιώτη να διαθέτει νερό από τη γεώτρησή του για οικιακή χρήση. Το επόμενο βήμα είναι να μετατραπούν οι άδειες για αρδευτική χρήση σε άδειες για μεικτή χρήση. Ωστόσο το ζήτημα εξακολουθεί να είναι περιπλεγμένο στα γρανάζια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, καθώς πρέπει να οριστούν οι όροι εκμετάλλευσης και πώλησης των υδάτινων πόρων από ιδιώτες.
* Πού έχουν γίνει γεωτρήσεις
* Δήμος Καλλικράτειας, τοποθεσία Δελφίνια (Δ.Δ. Συλλάτων), Τούμπα Ηράκλειας και Κάμπος (Δ.Δ. Νέας Καλλικράτειας).
* Δήμος Τρίγλιας, τοποθεσία Σερβικό Μετόχι (Δ.Δ. Ν. Πλαγίων).
* Δήμος Μουδανιών, τοποθεσία Βουλγάρες, Πετριώτικο, Ξεπατώματα (Δ.Δ. Νέας Ποτίδαιας).
Αφού υπάρχει ακατάλληλο νερό στη Νότια Χαλκιδική ευκαιρία να πιούν οι τουρίστες και οι επισκέπτες νερό από τις έξι βρύσες στον Πολύγυρο... μπορούν να βγούν και αναμνηστικές φωτογραφίες εκεί...
Τι καλύτερο έχουν να κάνουν;
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: