Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

«Ή θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε» Ανασχηματισμό και ευρύτατες αλλαγές στο κόμμα για να ανακόψει την πτωτική πορεία εξετάζει ο Κ. Καραμανλής


ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ
Ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει σε θεαματικές πρωτοβουλίες τις προσεχείς εβδομάδες για να αποδείξει ότι κατανόησε τα μηνύματα δυσαρέσκειας των ευρωεκλογών δέχεται από χθες ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Κ. Καραμανλής σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα προαναγγείλει τέτοιου είδους κινήσεις, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει, αφού ακόμη δεν έχει αποφασίσει, αλλά και επειδή ποτέ δεν λειτουργεί εν θερμώ. «΄Η θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε» τονίζουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ επισημαίνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει εντελώς την πολιτική της, αλλά και το μοντέλο λειτουργίας της, δεν έχει καμιά πιθανότητα να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα που τη θέτει στο περιθώριο.
Στις σκέψεις του Πρωθυπουργού παραμένει η ιδέα του ανασχηματισμού, αλλά όχι πριν από τις 20 του μήνα και τα προγραμματισμένα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς και η αναδιάρθρωση του επικοινωνιακού του επιτελείου, σε συνδυασμό με ευρύτατες αλλαγές στο κόμμα. Τις αλλαγές αυτές προανήγγειλε ο ίδιος τη νύχτα των εκλογών, επισημαίνοντας τις αδυναμίες του κράτους και επιβεβαίωσε χθες σε συνεργάτες του, επισημαίνοντας ότι στις προσεχείς εθνικές εκλογές Μαξίμου και Ρηγίλλης θα πρέπει να συντονιστούν καλύτερα και να αποδίδουν περισσότερο.
Κ υβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες τη βεβαιότητα ότι ο κ. Καραμανλής θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, πιστεύοντας ότι με τις αναγκαίες αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του που στις ευρωεκλογές επέλεξαν την αποχή ή τον ΛΑΟΣ. «Δεν χάσαμε, απλώς μείναμε μετεξεταστέοι για τον Σεπτέμβριο» τόνιζαν χθες χαριτολογώντας υπουργοί, επισημαίνοντας όμως ότι η ΝΔ δεν έχει καμία ελπίδα αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στην εικόνα της μέσα στο καλοκαίρι.
Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού ως τις αρχές Ιουλίου, όχι μόνο για να διορθωθούν οι αδυναμίες της κυβέρνησης, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτόν ο Πρωθυπουργός παραμένει κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων και πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό σε μια περίοδο όπου η παράταξή του περιθωριοποιείται. Αν ο ανασχηματισμός οριστικοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:
1. Απομάκρυνση ή μετακίνηση όλων των υπουργών για τους οποίους εκφράζεται αρνητικά η κοινή γνώμη και στις εκλογικές περιφέρειες των οποίων υπέστη καθίζηση το κυβερνών κόμμα.
2. Αλλαγή της επικοινωνιακής ομάδας, καθώς παρά το ευρηματικό σποτ με τους παπαγάλους το ΠαΣοΚ κέρδισε καθαρά τη μάχη της επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
3. Θέσπιση θέσης αντιπροέδρου ή συντονιστή του κυβερνητικού έργου, αλλά και αλλαγή του Γραμματέα του κόμματος, για να υπάρξει αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.
Πρόσωπα-κλειδιά στον νέο ανασχηματισμό, εφόσον τελικώς αποφασιστεί από τον Πρωθυπουργό, θα είναι ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος προτείνεται για τον ρόλο του συντονιστή του κυβερνητικού έργου, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης που θεωρείται καταλληλότερος να αναλάβει τη σύνδεση της κυβέρνησης με το κόμμα, ή για να αναλάβει τη ανασυγκρότηση του κόμματος, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος που κατηγορείται για την αδράνεια της αστυνομίας, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης που επίσης προτείνεται για διάδοχος του κ. Ελ. Ζαγορίτη (ιδίως μάλιστα αν το υπουργείο του συγχωνευθεί με το Δημοσίων Εργων για να αυτονομηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος) και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, που εκτιμάται ότι θα πρέπει να κλείσει τον κύκλο του στο υπουργείο Υγείας.
O κ. Καραμανλής έχει κατ΄ αρχάς αποφασίσει να αναβάλει τις αποφάσεις του τουλάχιστον για δέκα ημέρες, έτσι ώστε να καταλήξει με ηρεμία στις επιλογές του, αλλά και για να αξιοποιήσει το διάστημα αυτό ώστε να παγώσει η κριτική κατά της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία δεν σκοπεύει να μετακινήσει από το υπουργείο Εξωτερικών.
Από την άλλη πλευρά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ομολογεί ότι δεν μπορεί με το παρόν κυβερνητικό σχήμα να πάει σε εθνικές εκλογές, αφού αποδεικνύεται πως δεν είναι δημοφιλές, αλλά ούτε και λειτουργικό, σε μια περίοδο όπου δεν επιτρέπονται άλλα λάθη, αλλά ούτε και ολιγωρίες.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Καταργείται η διάταξη Ρουσόπουλου
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» ο κ. Κ. Καραμανλής έχει επίσης αποφασίσει την κατάργηση της διάταξης που θέσπισε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος να επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων ως και τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή ως και 48 ώρες πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Η κυβέρνηση θα επαναφέρει την προηγούμενη διάταξη με την οποία η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων επιτρεπόταν ως και 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, πιστεύοντας πως ο τρόπος που λειτούργησαν επηρέασε το εκλογικόαποτέλεσμα. Το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο αύξησης των φημών και των ανυπόστατων διαδόσεων μέσω του Ιnternet, σε περίπτωση που καταργηθεί η διάταξη Ρουσόπουλου.
Ο κ. Καραμανλής όμως φαίνεται πως έχει καταλήξει ήδη στην απόφασή του, αφού όπως τόνιζαν χθες συνεργάτες του και άλλοι υπουργοί οι εταιρείες δημοσκοπήσεων λειτούργησαν ομαδικά τις τελευταίες ημέρες αλλά και κατά τη διαδικασία των exit polls, δημιουργώντας εσφαλμένες πολιτικές εντυπώσεις τη βραδιά μετάδοσης των αποτελεσμάτων.
«Η στάση τους ήταν τουλάχιστον περίεργη. Στις ευρωεκλογές αποδοκιμάστηκαν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων οι οποίες με μια συμπεριφορά επιλήψιμη και κατακριτέα επιχείρησαν να στρεβλώσουν την εκλογική διαδικασία» παρατηρούσαν τη βραδιά των εκλογών κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι «ακολουθώντας εναρμονισμένες πρακτικές και λειτουργώντας ως καρτέλεμφάνισαν μια διαφορά επτά μονάδων υπέρ του ΠαΣοΚ η οποία διαψεύστηκε από τα αποτελέσματα».
Αναμένονται καρατομήσεις βουλευτών από τα ψηφοδέλτια
Από τη δήλωση που έκανε ο κ. Κ. Καραμανλής τη βραδιά των ευρωεκλογών έγινε σαφές πως έχει αποφασίσει να τιμωρήσει με αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια του κόμματος όσους με τη συμπεριφορά τους πλήγωσαν τη ΝΔ και συνέβαλαν στην εκλογική ήττα.
«Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν ενοχλήσει, παραβιάζοντας αρχές που έθεσααπό την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν θα είναι υποψήφιοι όσοι έθεσαν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής θα λάβει τις τελικές αποφάσεις τον Ιούλιο, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει περιβάλλον πίεσης στους συγκεκριμένους βουλευτές (αν και δεν τους κατονομάζει, είναι σαφές σε ποιους αναφέρεται) ελπίζοντας πως κάποιος θα παραιτηθεί οικειοθελώς απαλλάσσοντάς τον από το δυσάρεστο καθήκον, συμπαρασύροντας και τους υπολοίπους.
Οπως παρατηρούν κυβερνητικές πηγές, επιμένοντας στις αναφορές περί συμπεριφορών ο κ. Καραμανλής διαχωρίζει τους αποκαλούμενους «βατοπαιδινούς» υπουργούς από εκείνους που επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά, ανεξαρτήτως του αν ενεπλάκησαν ή όχι σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ταυτόχρονα τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος διαψεύδουν δημοσίευμα σαββατιάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: