Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Νίκη πολιτικής ανατροπής

ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Aπό τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου


Ο κύκλος της ΝΔ και του Καραμανλή, που ξεκίνησε το 2004, όλα δείχνουν ότι κλείνει οριστικά. Στην οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στα ελλείμματα της δημόσιας ηθικής και στην οικονομική κρίση προστίθεται και μία πολιτική ήττα

Οι προχθεσινές εκλογές δεν έγιναν σε «κενό αέρος». Εγιναν μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Μέχρι προχθές η κυβέρνηση είχε τρία προβλήματα.

Μία ασταθή και οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (150+1), ένα τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της διαφθοράς και μία οικονομία σε παραγωγική και δημοσιονομική κρίση. Εγκλωβισμένος σ' αυτά ο κ. Καραμανλής εδώ κι ένα χρόνο δεν μπόρεσε αποδεδειγμένα να κάνει τίποτα. Σερνόταν.

Σ αυτά χθες προστέθηκε και μία μεγάλη πολιτική ήττα αμφισβήτησης των επιλογών του. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο συμπέρασμα. Με αυτά τα δεδομένα το ερώτημα είναι αν αυτή η κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε πραγματική δυνατότητα να πάει τη χώρα παρακάτω. Αν δεν μπορούσε πριν, θα μπορεί τώρα μετά την ήττα; Καλώς ή κακώς έχει χάσει οποιαδήποτε προωθητική δυναμική. Και αυτό είναι πια το μείζον πρόβλημα που θέτει ανοιχτά το ζήτημα των εθνικών εκλογών και της πολιτικής αλλαγής.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι η καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ που έπειτα από χρόνια ανατρέπει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό και δημιουργεί μια νέα προοπτική για τον τόπο, με όρους ηγεμονίας. Ο κύκλος της ΝΔ και του Καραμανλή, που ξεκίνησε το 2004, έχει οριστικά κλείσει. Τον επίλογο ζούμε.

Και το τρίτο συμπέρασμα είναι η μεγάλη διακομματική αποχή. Δεν είναι ενιαία. Ενα κομμάτι της είναι η φυσιολογική αποχή των ευρωεκλογών. Ενα άλλο μπορεί να οφείλεται στο εορταστικό τριήμερο κ.ο.κ. Υπάρχει όμως σαφώς και το κομμάτι που συνειδητά διαμαρτύρεται και αποδοκιμάζει κόμματα απέχοντας. Και βέβαια υπάρχει κι ένα τμήμα σημαντικό της αποχής που δεν τους ενδιαφέρει γενικώς «αυτό που γίνεται» με τις εκλογές και όλα τα σχετικά.

Ολα αυτά χρειάζονται μεγάλη προσοχή, ανάλυση και προσέγγιση.

Το κύριο είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Οι εξελίξεις θα ναι ραγδαίες προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αλλαγής - ανατροπής που ήδη άρχισε.

Και είναι εντυπωσιακό που, ενώ η κυβέρνηση χθες δήλωνε ότι «πήρε το μήνυμα», παράλληλα επί της ουσίας δήλωνε ότι δεν θέλει ν αλλάξει τίποτα!

Γίνεται αυτό;

Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου

panpan@pegasus.gr

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: