Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ο χρόνος της ΝΔ τελειώνει

ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΕΘΝΟΣ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Τελικά, οι κάλπες έβγαλαν το χειρότερο σενάριο για τη ΝΔ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές φαινόταν ότι η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ θα κυμαινόταν γύρω στις τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες - αποτέλεσμα πολύ κακό για το κυβερνών κόμμα.

Αν μάλιστα δεν είχαν προηγηθεί και οι υπερβολές των για ακόμη μία φορά άστοχων exit polls που έδιναν στο ΠΑΣΟΚ μια συντριπτική νίκη με 6,5% και τα οποία είχαν το παράδοξο αποτέλεσμα να μετριαστεί ο αρχικός ενθουσιασμός των οπαδών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και να αναθαρρήσουν κάπως οι νεοδημοκράτες παρά την ευρύτατη ήττα, οι ψυχολογικές συνέπειές της θα ήταν ακόμη πιο καταθλιπτικές για την κυβέρνηση.

Το εντυπωσιακό δεν είναι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέβαινε όλο κι όλο γύρω στο 3% από το καταστροφικό 34%, με το οποίο είχε σαρωθεί από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2004, όταν είχε χάσει με εννέα (!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά.

Το σημαντικότερο στο χθεσινό αποτέλεσμα είναι η καταβαράθρωση της ΝΔ, η οποία εμφανιζόταν να χάνει σχεδόν... δέκα (!) εκατοστιαίες μονάδες από το 43,01%, με το οποίο είχε θριαμβεύσει το 2004. Αυτό είναι το άκρως ανησυχητικό για την κυβέρνηση, καθώς ο καταποντισμός του ποσοστού της δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά παρά μόνο ως απογοήτευση και αποσυσπείρωση των οπαδών της από το κυβερνητικό έργο.

Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει πλέον ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να επιχειρήσει την επανασυσπείρωση των αποκαρδιωμένων ψηφοφόρων της.

Γενικά, πάντως, οι οπαδοί της ΝΔ δεν φαίνεται να διέρρευσαν προς άλλα κόμματα, με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ, ο οποίος αποτελεί τον μεγάλο κερδισμένο των ευρωεκλογών.

Ο ΛΑΟΣ είναι ο πραγματικός νικητής αυτών των ευρωεκλογών και, φυσικά, η νίκη του σηματοδοτεί τη διολίσθηση ενός τμήματος των δεξιών ψηφοφόρων προς ακόμη πιο δεξιές κατευθύνσεις.

Φαιδρές αποδείχθηκαν οι δημοσκοπήσεις στο θέμα του ποσοστού των Οικολόγων, οι οποίοι βρίσκονταν παράλληλα σε ραγδαία πτώση, αλλά πρόλαβαν και διέσωσαν την έδρα τους. Αναδείχθηκαν βεβαίως έκτο, και όχι τρίτο κόμμα, όπως μας τους εμφάνισαν κάποια στιγμή οι δημοσκόποι.

Το ΠΑΣΟΚ έχει -βάσει των αποτελεσμάτων αυτών- πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να κατακτήσει τη λαϊκή πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει τη χώρα.

Το χθεσινό αποτέλεσμα, αν εκτιμηθεί ψύχραιμα, δεν εκπέμπει το μήνυμα ότι άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων και ότι ο λαός θέλει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Είναι όμως πλέον σαφές ότι έχει διαμορφωθεί λαϊκή πλειοψηφία, η οποία δεν θέλει πια τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα για την απομάκρυνση ενός κόμματος από την εξουσία και όταν αυτό παγιωθεί, η ήττα του κόμματος αυτού -της ΝΔ στην προκειμένη περίπτωση- καθίσταται αναπότρεπτη.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν μπορεί να νικήσει στις βουλευτικές εκλογές, αν δεν αποκτήσει αυτοτελή ελκτική δύναμη ψηφοφόρων. Για την ώρα, το στάδιο αυτό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Η αλαζονεία, δε, που επέδειξαν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις τηλεοπτικές οθόνες, ιδίως όταν ακόμη συζητούσαν στη βάση των exit polls και της διαφοράς 6%-6,5% που έδιναν, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και απώθησε. Λίγη εγκράτεια δεν βλάπτει.

Οσο για την Αριστερά, σίγουρα δεν πήγε καλά. Το ΚΚΕ βέβαια επαναβεβαίωσε την ηγεμονία του με μεγάλη άνεση, υπερτερώντας σαφώς του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν, όμως, βέβαιο ότι θα κατόρθωνε να πάρει πάλι το 9,48% που είχε πάρει το 2004.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν διαγραφόταν η προοπτική να υπερβεί το 4,16% που είχε πάρει το 2004, αλλά φαίνεται πως οι εσωτερικές του διαμάχες του έχουν στοιχίσει πολύ ακριβά, καθώς του έχουν φράξει τον δρόμο προς ευρύτερη απήχηση στον κόσμο της Αριστεράς.

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αφησαν υποψήφιο τον... Ντερτιλή!

Με φρίκη διαπιστώσαμε στο εκλογικό τμήμα που πήγαμε να ψηφίσουμε ότι μας έδωσαν και ψηφοδέλτιο ενός υποτιθέμενου κόμματος με ονομασία «Ελληνική Ενότητα», όπου πρώτο πρώτο φιγουράριζε το όνομα του αποτρόπαιου δολοφόνου του Πολυτεχνείου... Ντερτιλή!

Πέρα από το γεγονός ότι είχαμε την εντύπωση ότι ο Αρειος Πάγος είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή του αιμοσταγούς χουντικού δολοφόνου στις ευρωεκλογές (προφανώς κάποιοι μηχανισμοί κινήθηκαν μετά την αρχική απαγόρευση), εγείρεται για την κυβέρνηση Καραμανλή ένα τεράστιο θέμα ουσίας. Συνιστά βαρύτατη προσβολή και καταρράκωση κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμότητας η εμφάνιση ως υποψηφίου ενώπιον του ελληνικού λαού ενός καταδικασμένου, αμετανόητου δολοφόνου. Αίσχος!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: