Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ * ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ «ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ» Στα δύο στενά ο Καραμανλής

Ενα διπλό πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει ο Κώστας Καραμανλής, μετά την προχθεσινή εκλογική ήττα της Ν.Δ. Από τη μια βλέπει, το ΠΑΣΟΚ να ξεφεύγει με τέσσερις μονάδες στην κούρσα προς τις εθνικές εκλογές. Και από την άλλη, τον ΛΑ.Ο.Σ. να λεηλατεί την εκλογική της βάση, διεκδικώντας κι άλλα «διαμερίσματα» στην «πολυκατοικία» της ευρύτερης Δεξιάς.

Σφιγμένα χαμόγελα τη νύχτα των εκλογών για τον Κ. Καραμανλή Σφιγμένα χαμόγελα τη νύχτα των εκλογών για τον Κ. Καραμανλή Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει την πίεση που του ασκείται να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες, τόσο για την εκτόνωση της εσωκομματικής δυσαρέσκειας όσο και, κυρίως, για την αντιστροφή της τάσης που ανέδειξαν οι κάλπες: το ΠΑΣΟΚ σε άνοδο, η Ν.Δ. σε πτώση και με μεγάλη απειλή στα δεξιά της.

Ολα αυτά, μάλιστα, έρχονται σε μια στιγμή που παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιβάλει νέα οικονομικά μέτρα.

Πρώτο δείγμα γραφής, για το πώς σκέφτεται να διαχειριστεί την εκλογική ήττα και να αντιμετωπίσει το συνολικό πρόβλημα κυβέρνησης και κόμματος, αναμένεται να δώσει ο κ. Καραμανλής στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σ' αυτή τη φάση δεν αναμένονται αποφάσεις για αλλαγές προσώπων, αλλά ο πρωθυπουργός πιθανόν να δώσει πρόγευση για αποφάσεις της κυβέρνησής του τόσο στην καθημερινότητα (π.χ. εγκληματικότητα και λαθρομετανάστευση) όσο και στο πεδίο της οικονομίας.

Ο χρόνος πιέζει τον κ. Καραμανλή, καθώς η επόμενη κάλπη μπορεί να στηθεί το πολύ σε εννέα μήνες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σήμερα αναμένεται να δώσει οδηγίες προς τους υπουργούς και τα στελέχη της Ν.Δ. τόσο για την παραγωγή έργου όσο και για τη συμπεριφορά τους. Αλλωστε, μία από τις βασικές αιτίες για την ήττα της Ν.Δ. στις προχθεσινές εκλογές ήταν η απώλεια του «ηθικού πλεονεκτήματος», εξαιτίας τόσο των σκανδάλων όσο και της συμπεριφοράς συγκεκριμένων προσώπων. Αποφάσεις για αλλαγές τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στο κόμμα μάλλον μετατίθενται για το φθινόπωρο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υποχρεώνει τον κ. Καραμανλή να μην αγνοεί πλέον το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη και να προσπαθήσει να του αφαιρέσει τα επιχειρήματα εκείνα που έπεισαν ψηφοφόρους της Ν.Δ. να πάνε στη δική του κάλπη. Χωρίς «επαναπατρισμό» μεγάλου ποσοστού αυτών των ψηφοφόρων θεωρείται αδύνατο για τη Ν.Δ. να μπορέσει να βρεθεί κοντά στο προπορευόμενο ΠΑΣΟΚ, στην κούρσα αντοχής ώς τις εθνικές εκλογές. *

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: