Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ζούμε και χωρίς T.V, κλείστε την!


ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Β.Χ.

«Ζήτω η επικοινωνία, κάτω η τηλεπικοινωνία» φώναξαν χθες το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, οι μαθητές της Πιερίας και για να κάνουν πιο κατανοητό και πιο ελκυστικό το μήνυμά τους, το έδειξαν και με χάπενινγκ: έσπασαν τις αλυσίδες τους, πέταξαν κινητά τηλέφωνα και γουόκμαν στον κάλαθο των αχρήστων και το ‘ριξαν στο παιχνίδι, το χορό, τη συζήτηση στην παρέα.
Χρώμα, ζωντάνια, χαρά και δημιουργία έδωσαν χθες στην πλατεία οι μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου Λιτοχώρου που παρουσίασαν το παραπάνω χάπενιγκ, αλλά και οι συμμαθητές τους από άλλα σχολεία του νομού που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Κι επειδή το πρώτιστο δικαίωμα είναι η ελεύθερη και απρόσκοπτη έκφραση του λόγου, είπαν και με λόγια και με ζωγραφιές και με παντομίμα, και με συνθήματα και κυρίως με γέλιο και χαρά, όλα όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος στα σχολεία τους κι όλα όσα θα ήθελαν να πουν για να γίνει το σχολειό τους (και όχι μόνο) καλύτερο.
Το «κλου» ήταν το χάπενιγκ των μαθητών του Λυκείου Λιτοχώρου, που μετέφεραν το μήνυμα της απεξάρτησης από την τεχνολογία, συνοψίζοντάς το σε συνθήματα-διαμαντάκια, όπως «Τα μονοπάτια στο διαδίκτυο δεν είναι τα μοναδικά», «Χειρότερος από ναρκωτικό, ο εθισμός στην τηλεπικοινωνία», «Ζούμε και χωρίςT.V-κλείστε την», «Το δικαίωμα στη ζωή δεν το ζητιανεύεις, το παίρνεις» και άλλα.
«Το μήνυμα είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι η τεχνολογία περιορίζει όχι μόνο την έκφρασή τους, αλλά περιορίζει και το λόγο τους», μας είπε η καθηγήτριά τους, η φιλόλογος Γιώτα Καρατζίδου, συν-δραματουργός και συν-ηθοποιός στο χάπενινγκ. «Κι αν βγάλουμε από πάνω μας αυτήν την εξάρτηση ανοίγουμε νέους δρόμους, νέα μονοπάτια για επικοινωνία, που μας οδηγούν στον αθλητισμό, σε διάφορες μορφές τέχνης, στο διάλογο και την ζωντανή επικοινωνία. Ανοίγουμε το δρόμο για να μπορέσουμε να αποδημήσουμε στο σχολείο όλα αυτά τα στερεότυπα που έχει περάσει η κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης, που ξέρουμε ότι σήμερα έχουν πολύ μεγάλη εξουσία».
«Για μας η σημερινή εκδήλωση είναι για να φωνάξουμε απλώς λίγο παραπάνω όλα όσα γίνανε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», πρόσθεσε ο υπεύθυνος του Γραφείου Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Πιερίας Δημήτρης Κυριακού, αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 18 μαθητικές ομάδες από 16 σχολεία του νομού.
Και το οποίο, όπως είπε, είναι «μια συμβολή στον προβληματισμό ‘τι σχολείο θέλουμε’. Μια συμβολή σε μια συνεχή συζήτηση για το θέμα της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικότητας των μαθητών, που περιμένουν από το σχολείο ποιοτική γνώση, αντίστοιχη της εποχής μας, αλλά και βοήθεια για να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να ολοκληρώσουν τη προσωπικότητά τους, να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής και να στέκονται στα πόδια τους».
.
kraxtis-gr.blogspot.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια: