Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ετοιμότητα για αντιμετώπιση της γρίπης ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ 07/05/2009 | ΑΠΕ

Τα νοσοκομεία "τεστάρουν" την ετοιμότητά τους, με αφορμή τη νέα γρίπη που προκαλεί ο ιός Η1Ν1.

Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή, αν χρειαστεί, τόσο να ανιχνεύσει όσο και να θεραπεύσει πιθανό κρούσμα του ιού της νέας γρίπης, επισήμανε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Παναγιώτης Ευσταθίου, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, με αφορμή ενημερωτικές συσκέψεις που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της Βόρειας Ελλάδας, τους προέδρους των Επιτροπών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της 3ης και 4ης Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και στη συνέχεια με τους διοικητές των δύο ΥΠΕ.

Η ενημέρωση αφορούσε τις διαδικασίες ιχνηλάτησης, αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, στο επίπεδο 5, του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις».

«Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους διοικητές των νοσοκομείων μέσω των ΥΠΕ, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλαδος, είναι κατευθύνσεις εφαρμογής του παραρτήματος Ζ του σχεδίου "Περσέας", η επικαιροποίησή του, ένα μικρό τεστ διαδικασίας, αν έχουν γίνει σωστά στο νοσοκομείο οι ενημερώσεις του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού, ώστε να ολοκληρωθεί σε βάθος η ενημέρωση. Αυτό έχει γίνει από την πρώτη φορά, αλλά πάμε σε δεύτερη, ενδελεχή ενημέρωση και κυρίως στη διασύνδεση όλου του τομέα υγείας, ώστε να λειτουργήσουμε με γρήγορα ανακλαστικά και χωρίς πανικό», τόνισε ο κ. Ευσταθίου.

Πρόσθεσε δε ότι, στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, όλες οι διαδικασίες ήταν καλά οργανωμένες, έχουν τοποθετηθεί τρεις θερμικοί σαρωτές (θερμοκάμερες) και οι εθελοντές του ΕΚΕΠΥ της Βόρειας Ελλάδας, μαζί με το ιατρικό προσωπικό, έχουν δημιουργήσει (στο αεροδρόμιο) τον προβλεπόμενο φραγμό για την ιχνηλάτηση πιθανών περιστατικών.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού της νέας γρίπης, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι σε ετοιμότητα ως νοσοκομείο αναφοράς στην περιοχή, καλύπτει όλες αυτές τις πιθανότητες.

Ο κ. Ευσταθίου τόνισε ακόμη ότι σε κάθε νοσοκομείο θα γίνει μια μικρή δοκιμασία ετοιμότητας σχετικά με την ενημέρωση και το αν έχουν ληφθεί τα μέτρα του υπουργείου Υγείας, για να ελεχθούν τα αποθέματα.

«Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και όπου υπάρχει πρόβλημα, θα ενημερώνεται το ΕΚΕΠΥ και οι διοικήσεις των ΥΠΕ και ανάλογα θα βοηθάμε τα νοσοκομεία από απόψεως ετοιμότητας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα προωθηθούν συγκεκριμένες δόσεις και αριθμός "Ταμιφλού" σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας ώστε να έχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, αν χρειαστεί να χορηγηθούν.

Τέλος, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν ιχνηλατηθεί 2.400 άτομα από όλη την Ελλάδα, έχουν εξεταστεί πάνω από 30 άτομα και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν εξεταστεί δύο άτομα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά έχουν καταγραφεί και δεν υπήρξε κανένα περιστατικό που να είχε τον ιό της γρίπης Η1Ν1, αλλά ήταν εποχιακή γρίπη.

.kraxtis-gr.blogspot.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια: