Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

«Όχι» shopping στα Mall «ναι» στα τοπικά μαγαζιά


ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την επίσκεψη μαθητών του νομού σε μεγάλα εμπορικά κέντρα όμορων νομών, στο πλαίσιο των σχολικών τους εκδρομών, εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Πιερίας σε επιστολή του προς τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, επειδή, όπως υπογραμμίζει, «είναι χώροι χωρίς εκπαιδευτική ποιότητα», και επειδή οι μαθητές «κατευθύνονται να αποκτούν ξενόφερτες καταναλωτικές συνήθειες και να γυρνούν την πλάτη τους στην τοπική αγορά».
Σε αυτά τα δυο (και με αυτήν την ιεραρχική σειρά) εστιάζονται οι ενστάσεις του φορέα των επιχειρηματιών του νομού, δια του προέδρου τους και κατόπιν διαμαρτυριών των μελών του.
«Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών και ο στόχος τους, μεταξύ άλλων, είναι η απόκτηση εμπειριών και γνώσεων», υπογραμμίζεται στο κείμενο της επιστολής, «κατά πόσο, όμως, η απόφαση της Διεύθυνσης ενός σχολείου του νομού μας να επισκεφθούν οι μαθητές μεγάλα εμπορικά κέντρα, εξυπηρετεί τον παραπάνω σκοπό;».
Η απάντηση που δίνεται στο ρητορικό ερώτημα είναι πως δεν εξυπηρετείται αυτός ο σκοπός, καθώς οι συγκεκριμένοι χώροι «δεν έχουν εκπαιδευτική ποιότητα και οδηγούν στη δημιουργία καταναλωτών από μικρή ηλικία και όχι πλούσιων σε γνώσεις και εμπειρίες ανθρώπων».
Επιπροσθέτως, «το είδος της ψυχαγωγίας που ευνοείται στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των κέντρων είναι ο κινηματογράφος, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Λούνα Παρκ, οι καφετερίες και τα μπαρ», ενώ η πρακτική αυτή «μετατρέπει τους μαθητές και σε αντικείμενο εκμετάλλευσης, καθώς, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, δεν έχουν αναπτύξει πλήρη καταναλωτική συνείδηση και είναι εύκολο να εξαπατηθούν».
Στα «κατά» των επισκέψεων στα εμπορικά κέντρα χρεώνονται ακόμη και οι τραυματικές εμπειρίες που μπορούν να αποκτήσουν οι φτωχοί μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσουν όπως άλλοι συμμαθητές τους καθώς και «η πίεση που ασκείται στις οικογένειες να διαθέσουν στα παιδιά τους χρήματα για την ‘εκδρομή’ στο εμπορικό κέντρο».
Επιπλέον, «οι μαθητές κατευθύνονται να αποκτούν ξενόφερτες καταναλωτικές συνήθειες και γυρνούν την πλάτη τους στην τοπική αγορά». «Πως, λοιπόν, μαθαίνουν οι μαθητές να στηρίζουν την τοπική οικονομία όταν από νεαρή ηλικία εκπαιδεύονται στο ‘κατευθυνόμενο shopping’ σε εμπορικά κέντρα;», τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Μετά από όλα αυτά, και συμπερασματικά, υπογραμμίζει την πεποίθησή του και όλων των ντόπιων επιχειρηματιών, πως «οι εκπαιδευτικές εκδρομές σε μεγάλα εμπορικά κέντρα συνιστούν την εμπορευματοποίηση των σχολικών δραστηριοτήτων και την υποταγή τους σε αξίες, όπως είναι ο καταναλωτισμός, και σαφώς δεν έχουν καμία εκπαιδευτική ή μορφωτική αξία, ούτε συνιστούν ‘ψυχαγωγία’ των μαθητών».
Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης και στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρη Σπηλιωτόπουλο, στους Βουλευτές του νομού, τον Νομάρχη Πιερίας, στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στα Επιμελητήρια της Χώρας, στην ΟΕΒΕ Ν. Πιερίας, στον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης και σε συνδικαλιστικά όργανα.
.
kraxtis-gr.blogspot.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια: