Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Θέμα παραγραφής των αδικημάτων εγείρουν οι Γερμανοί για τον Μιχ.Χριστοφοράκο

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΙΟΥ 2009 (ΝΕΑ)
Ανεκτέλεστο το ένταλμα

Ανεκτέλεστο παραμένει το ένταλμα σύλληψης του Μιχ.Χριστοφοράκου, καθώς η Εισαγγελία του Μονάχου κάνει λόγο για παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, ζητώντας πρόσθετες διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές.

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι αρχές της Γερμανίας υποστηρίζουν ότι -σύμφωνα με το γερμανικό Δίκαιο- τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η σύλληψη του Μιχ. Χριστοφοράκου είναι πλημμελήματα τα οποία έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Με έγγραφό της που εστάλη χθες, Τετάρτη, στις εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας, η Εισαγγελία του Μονάχου γνωστοποιεί ότι τα αδικήματα (δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) για τα οποία ζητείται η σύλληψη του κ. Χριστοφοράκου είναι πλημμελήματα για τη Γερμανία και έχουν ήδη παραγραφεί -λόγω παρέλευσης πενταετίας- από τον Οκτώβριο του 2008.

Για τον λόγο αυτό ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με:

- Τον ακριβή χρόνο τέλεσης των αδικημάτων, που κατά το κατηγορητήριο αφορούν τη σύμβαση 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και φέρονται να διαπράχθηκαν από το 1998 ώς και το 2003.

- Το αν υπάρχουν κάποιες ανακριτικές πράξεις στην Ελλάδα που θα μπορούσαν κατά το γερμανικό δίκαιο να «παγώσουν» την παραγραφή ώς το 2013.

Από την πλευρά της, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών υποστηρίζει ότι τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από τους Έλληνες δικαστές, αλλά και η κλήση του κ. Χριστοφοράκου από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, το καλοκαίρι του 2008, ως υπόπτου είναι ικανά να αναστρέψουν την αρχική εκτίμηση περί παραγραφής και να οδηγήσουν στην εκτέλεση του εντάλματος για τον κ. Χριστοφοράκο.

Την τελική κρίση για το θέμα θα έχουν οι γερμανικές αρχές.

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: