Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ξέπλυμα Νο 2 για Βατοπεδινούς Συγχωροχάρτι Καραμανλή για υπουργούς, καθώς δεν αναγνώρισε καμία πολιτική ευθύνη

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009 (ΝΕΑ)
▅Ο Καραμανλής έδωσε συγχωροχάρτι στους  Βατοπεδινούς υπουργούς Ρουσόπουλο, Μπασιάκο, Κόντο (αριστερά) και Δούκα (δεξιά)  καθώς δεν αναγνώρισε καμία πολιτική ευθύνη  για το σκάνδαλο. Ωστόσο, κράτησε κλειστά τα  χαρτιά για το ενδεχόμενο αποκλεισμού  τους από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Στο τελευταίο «ξέπλυμα» για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου προχώρησε χθες ο Κ. Καραμανλής. Έδωσε συγχωροχάρτι σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς για τις αμαρτωλές μεταβιβάσεις δημόσιας περιουσίας, αλλά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά το ενδεχόμενο αποκλεισμού τους από τα κομματικά ψηφοδέλτια.
Με το βλέμμα στην επομένη των εκλογών, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν είναι «κουρασμένος», ενώ διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος εάν χάσει.
Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του από τον Σεπτέμβριο του 2007 (στο Μega και στoν Γιάννη Πρετεντέρη), ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αφήσει πίσω τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τη Ν.Δ. και στιγματίζουν την πενταετή κυβερνητική θητεία του. Αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που έχουν ευθύνη για τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές δημόσιας περιουσίας με τη Μονή Βατοπεδίου, επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν χρηματοδοτήθηκε από τα ταμεία της Ζίμενς, επέμεινε στην ορθότητα της απόφασής του για το «λουκέτο» στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι είχαν ερευνηθεί όλα τα σκάνδαλα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ν.Δ. δεν θα υποστεί εξαιτίας των σκανδάλων ανεπανόρθωτη ζημιά στις ευρωεκλογές.
«Έτυχαν κάποια γεγονότα, αναμφισβήτητα έγιναν λάθη, για τα οποία εγώ τουλάχιστον απολογήθηκα στους πολίτες δημόσια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια δεν συνεχίζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατ΄ ανάγκην το εκλογικό σώμα μάς έχει καταδικάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε διεξοδικά στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έβγαλε όμως «απαλλακτικό βούλευμα» για όλα τα κυβερνητικά στελέχη που ενεπλάκησαν στην υπόθεση μετά την «παραγραφή» που επέβαλε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής. Αποδέχθηκε ότι υπήρξαν «υστερόβουλες, σκανδαλώδεις επιδιώξεις» που πλήγωσαν και τον ίδιο, όπως είπε, αλλά μετέθεσε όλη την ευθύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Έπρεπε, κατά την άποψή μου, την πεποίθησή μου πια σήμερα, να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο παρατηρητικοί και πιο επιμελείς στην εποπτεία των όποιων δημόσιων υπηρεσιών... Αλλά ότι κάποιος επί σκοπώ πήγε να βλάψει τα συμφέροντα του Δημοσίου, και εννοώ πολιτικό πρόσωπο, δεν το πιστεύω...», είναι η τελική τοποθέτησή του. Τα ψηφοδέλτια
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποκλειστούν οι βατοπεδινοί βουλευτές από τα ψηφοδέλτια, επιτρέποντας να συνεχιστεί και να ενταθεί η εσωκομματική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σχεδόν προανήγγειλε την αποπομπή του Αρ. Παυλίδη. «Αξιολογώ όλες τις συμπεριφορές, και την κατάλληλη ώρα κρίνω», είπε για τον πρώην υπουργό, ενώ όταν ρωτήθηκε για τους βατοπεδινούς, παρέπεμψε και στα αρμόδια κομματικά όργανα. Αίσθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εξάλλου, προκάλεσε και η προειδοποίηση του Πρωθυπουργού για περισσότερους αποκλεισμούς βουλευτών με κριτήριο τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους. Ακόμη, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να αποκλείσει την επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη φοροεπιδρομή που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο το αργότερο έως το φθινόπωρο. «Δεν έχω σχεδιασμούς για νέους φόρους. Αλλά, εάν σε δύο, τρεις, πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν, βεβαίως θα συζητήσουμε για φορολογικά έσοδα», ήταν η διατύπωση που επέλεξε.

ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΦΟΡΟΥΣ
«Εάν σε δύο, τρεις, πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν, βεβαίως θα συζητήσουμε για φορολογικά έσοδα»

Ανασκεύασε για Σημίτη

ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΟΣΗ αυτοκριτικής, ο κ. Καραμανλής ανασκεύασε τις καταγγελίες του εις βάρος του Κων. Σημίτη και τον χαρακτηρισμό «αρχιερέα της διαπλοκής» που τού είχε αποδώσει από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. «Όταν κάνεις συζήτηση και μάλιστα εκτός κειμένου, σε ανταλλαγή πυρών με ατάκες, μπορεί να φύγει και μια κουβέντα παραπάνω... Ποτέ δε θα το έλεγα εν ηρεμία ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν “μη έντιμος”...», ήταν η μεταχρονολογημένη εξήγησή του.


«Δεν σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ»

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ, επίσης, σαφές μήνυμα πως δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, έστω κι αν ηττηθεί στις προσεχείς εθνικές εκλογές. «Δεν έχω κλείσει ακόμα τα 53 μου και, αξίζει να το επαναλάβω, είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ... Δεν με απασχολεί, δεν υπάρχει ενδεχόμενο», τόνισε ενώ αρνήθηκε ότι δήλωσε «κουρασμένος».
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: