Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Δευτέρα 4 Μαΐου


ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΙΟΥ 2009

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα
Ανοίγματα προς Δύση και Ανατολή κάνει ο δήμος Δίου.
Πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος υποδέχθηκε τον Γάλλο πρόξενο, χθες τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.
Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν, μεσημέρι της Κυριακής, στο συνοικισμό των Μικρασιατών της Νέας Εφέσου.
Ως γνωστό, ο δήμος Δίου και ο δήμος Σελτζούκ (Αρχαίας Εφέσου) της Τουρκίας έχουν αδελφοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και η επίσκεψη του Τούρκου προξένου έρχεται να πιστοποιήσει τη φιλία των δυο πλευρών.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Εφέσου Γιάννης Δημητριάδης, ο πρόεδρος του Τ.Σ. της Νέας Εφέσου Κώστας Μουλάς, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης του δήμου Δίου Δημήτρης Μουτάφης και αρκετοί κάτοικοι του συνοικισμού της Νέας Εφέσου.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας των δύο πλευρών με ανταλλαγή πολιτιστικών εκδηλώσεων στις δύο χώρες.
Τόσο ο Τούρκος Πρόξενος όσο και ο δήμαρχος Δίου δήλωσαν αποφασισμένοι να προωθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, στη βάση ανάπτυξης της φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.



Όπως μας πληροφορεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης Σταύρος
Βιτάλης, πέρασε για 13η φορά τα διόδια των Τεμπών, αρνούμενος να τα πληρώσει,
επικαλούμενος την οδηγία 1999/62/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή τη φορά, λέει, ίσως ενημερωμένοι οι υπάλληλοι των διοδίων, δεν επιχείρησαν ούτε
καν να του ζητήσουν τα στοιχεία του, όπως έκαναν τις προηγούμενες φορές, καθώς εδώ,
εδώ και 6 μήνες αρνείται συστηματικά να πληρώσει τα συγκεκριμένα διόδια.
Δεν ξέρω πόσοι είναι τελικά αυτοί που έχουν επιλέξει αυτόν το συγκεκριμένο τρόπο αντίστασης στα διόδια, φαντάζεστε όμως να έπαιρνε μαζικό χαρακτήρα και να μην πλήρωνε (πιχι λέμε τώρα) ούτε ένας στα διόδια Λεπτοκαρυάς;



Το «Επειδή νοιάζομαι» ...δουλεύει!

Την περασμένη Πέμπτη είχαμε παρουσιάσει την πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης να αναρτά στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες από «κακώς κείμενα» που χρήζουν προσοχής και επιδιόρθωσης από τους τοπικούς αρμόδιους, με τη δέσμευση ότι θα αναρτά φωτογραφίες και όταν αποκαθίστανται.
Ένα από αυτά τα «κακώς κείμενα» ήταν και το επικίνδυνο χάλι του παλιού Υδραγωγείου Κατερίνης (είχε αναρτηθεί στις 12 Απριλίου), το οποίο διορθώθηκε στις 28 Απριλίου.
Η Ομάδα δεν πρόλαβε να βγάλει καινούργιες φωτογραφίες, γνωστοποιεί ωστόσο την αποκατάσταση της ζημιάς στην είσοδο του παλιού υδραγωγείου της πόλης και συγχαίρει το Δήμο Κατερίνης «για τα αντανακλαστικά του»



Γιατί κ. Δήμαρχε;

Αντικαπνιστής προφανώς ο φίλος αναγνώστης Αντώνης Μάντζιος, «τα ρίχνει» στον δήμαρχο, για τις διαφημιστικές των τσιγάρων αφίσες, που φιλοξενούνται στις στάσεις των ΚΤΕΛ.
Εμείς, αν και μανιώδεις καπνιστές, παραθέτουμε ως έχει την ανοιχτή επιστολή του:

Τη στιγμή που γίνεται μια μεγάλη καμπάνια κατά του καπνίσματος, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας, τη στιγμή που το κάπνισμα είναι υπό απαγόρευση στους δημόσιους κλειστούς χώρους, τη στιγμή που θεωρείται σαν υπ’ αριθμόν ένας εχθρός της υγείας μας, την ίδια στιγμή σε δημόσιους χώρους αναρτώνται διαφημίσεις τσιγάρων με όμορφες αλλά άκρως παραπλανητικές και αντιεπιστημονικές εικόνες.
Δεν είναι υποκριτικό από τη μια το Δημόσιο να θεωρεί το κάπνισμα δημόσιο κίνδυνο και από την άλλη με ευθύνη φορέων του Δημοσίου για ολίγα ευρουλάκια να προβάλλεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους αποσκοπώντας στα έσοδα της διαφήμισης;
Και εδώ μιλάμε για στέγαστρα των στάσεων του ΚΤΕΛ στην Κατερίνη, στα πεζοδρόμια του Δήμου , στέγαστρα που εκτός των άλλων δέχονται και διέρχονται) εκατοντάδες μαθητές και νεολαίους.
Ανεξάρτητα του ποιος έχει την ευθύνη της ανάρτησης, επειδή τα πεζοδρόμια είναι δημοτικός χώρος, τα στέγαστρα σε άλλους δήμους ανήκουν και κατασκευάζονται από τους Δήμους, είναι ως εκ τούτου αδιαμφισβήτητη η ευθύνη της δημοτικής αρχής.
Ακόμα και αν τυπικά είναι νόμιμες αυτές οι διαφημιστικές αναρτήσεις, εν τούτοις υπάρχει για μας ένα σοβαρό θέμα ηθικής και δεοντολογίας.
Γιατί λοιπόν κ. δήμαρχε;

Μάντζιος Αντώνης - οικονομολόγος



Ξαφνικά, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού το ενδιαφέρον μονοπωλεί πλέον η γρίπη των ιών. Κάποιοι γνωρίζουν ότι το «πολυτιμότερο αγαθό», είναι η υγεία, οπότε το «ξέσπασμα» ενός γεγονότος που θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον την παγκόσμιας κοινότητας, για κάποιους ήταν μάλλον «δώρο Θεού».
Εκτός κι αν δεν πρόκειται για «δώρο Θεού», αλλά για μια καλά οργανωμένη επιχείρηση, αποπροσανατολισμού…
Και βέβαια ο ρόλος των ΜΜΕ, είναι καταλυτικός… αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 20%, αλλά τα μέσα ενημέρωσης είχαν περισσότερες ειδήσεις που αφορούσαν περιπτώσεις εγκληματικότητας κατά 600%!!!



Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου η 3η Μαΐου

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Δημοσιογράφων, το 2008 συνολικά 70 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους παγκοσμίως.
Περίπου 125 δημοσιογράφοι βρέθηκαν την περασμένη χρονιά πίσω από τα κάγκελα των φυλακών, οι περισσότεροι σε ασιατικό έδαφος, ενώ τουλάχιστον 673 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν κατά την άσκηση του έργου τους.

Στην Ελλάδα, οι αγωγές κατά των μέσων ενημέρωσης, είναι καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, ενώ πολλοί είναι οι συνάδελφοι, που εξοντώθηκαν οικονομικά –κυρίως στην περιφέρεια- επειδή βρέθηκαν να υπερασπίζονται την αλήθεια, που σε κάποιους δεν άρεσε.
Η «εξόντωση» της Ελευθερίας του τύπου, δεν είναι κατ’ ανάγκη η φυσική εξόντωση του δημοσιογράφου… και στην χώρα μας δυστυχώς, το ξέρουνε κάποιοι πολύ καλά αυτό.



Από τον τελικό έλεγχο, αναμένεται να περάσει μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Κατερίνης. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη λειτουργία του…
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν τοποθετηθεί και οι ογκομετρητές λυμάτων στην Παραλία, ώστε να μην ξαναδούμε το «σήριαλ» του περασμένου καλοκαιριού και τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στη ΔΕΥΑΚ και το Δήμο Παραλίας.



Σαν να «χαμήλωσε τον πήχη», όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών για την Ευρωβουλή, ο Γιώργος Φλωρίδης, δηλώνοντας ότι το Πα.Σο.Κ. ενδιαφέρεται για την πρωτιά, ακόμη και με μια ψήφο. Βέβαια ο πρώην υπουργός, θύμισε ότι στις τελευταίες εκλογές το κόμμα του ηττήθηκε με 4% διαφορά, οπότε αν κερδίσει αυτή τη μάχη θα καταγραφεί η αντιστροφή του κλίματος και στην κάλπη (εκτός από τις δημοσκοπήσεις)
Πάντως δεν ξέρω πολλούς που θα ήταν ικανοποιημένοι από ένα τέτοιο αποτέλεσμα για το Πα.Σο.Κ.. Αντίθετα, ξέρω κάποιους που… θα το ήθελαν
kraxtis-gr.blogspot.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια: