Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Διεξάγεται με επιτυχία η ΝΑΤΟϊκή Άσκηση «Steadfast joist – Γόρδιος Δεσμός 2009»


ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - Π.Α

Στο Λιτόχωρο χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Με τη συμμετοχή 1200 αξιωματικών και οπλιτών από 15 χώρες διεξάγεται αυτές τις ημέρες η τελική φάση της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Steadfast joist – Γόρδιος Δεσμός 2009» στο Λιτόχωρο.

Στην άσκηση συμμετέχει το προσωπικό του Γ ΣΣ/ NDC-GR με αντιπροσώπους από τις οργανικές του Μονάδες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ, για τις ανάγκες της άσκησης, στο Στρατόπεδο «Μπαλανίκα» έχει αναπτυχθεί το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Χθες, ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών, τον Σταθμό Διοικήσεως του Στρατηγείου, στο Λιτόχωρο, επισκέφθηκε ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. Αντιστράτηγος Δημήτρης Γράψας, η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι των Στρατηγείων της δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, καθώς και οι τοπικές αρχές, όπου παρακολούθησαν από κοντά τη λειτουργία του Γ ΣΣ/ NDC-GR κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων υποστήριξης της Ειρήνης.

Η Άσκηση

Η εν λόγω άσκηση αφορά στην αυτόνομη ανάπτυξη του Στρατηγείου σε θέματα επιχειρήσεων, με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση διακλαδικού τύπου επιχειρήσεων ως χερσαία διοίκηση ακολουθούντων δυνάμεων σε αντικατάσταση της δύναμης ταχείας αντιδράσεως του ΝΑΤΟ. Η άσκηση πραγματοποιείται υπό τη διοίκηση του Διακλαδικού Στρατηγείου της Νάπολης (JFC NP) και σε συνεργασία με τα Στρατηγεία των Αεροπορικών Δυνάμεων στη Σμύρνη, των Ναυτικών δυνάμεων στη Νάπολη και του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι, το σενάριο, όπως και η περιοχή των επιχειρήσεων, είναι υποθετικά. Τέλος, δημοσιογράφοι από Κατερίνη και Θεσσαλονίκη ξεναγήθηκαν, από τους εκπροσώπους τύπου του Γ ΣΣ / NDC-GR, στο στρατηγείου, ενώ ενημερώθηκαν για τη χρησιμότητα και τους σκοπούς της άσκησης.

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια: