Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Εκθεση-κόλαφος για καταπάτηση δικαιωμάτων


ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Υπερβολική χρήση βίας, ξυλοδαρμοί, παράνομες κρατήσεις ειρηνικών διαδηλωτών είναι μερικές από τις μορφές καταπάτησης δικαιωμάτων που καταγράφονται στην έκθεση.

Τη σοβαρή ανησυχία της για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική αστυνομία κατά τη διάρκεια κοινωνικών διαδηλώσεων εκφράζει σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε χθες σε ολόκληρο τον κόσμο η Διεθνής Αμνηστία.

Υπερβολική χρήση βίας, αυθαίρετη κράτηση ειρηνικών διαδηλωτών, ξυλοδαρμοί ή άλλης μορφής κακομεταχείριση, πανομοιότυπες καταθέσεις αστυνομικών για άτομα που συνελήφθησαν σε διαφορετικό τόπο και χρόνο και στέρηση άμεσης πρόσβασης σε νομική συμπαράσταση είναι μερικές από τις μορφές καταπάτησης που, όπως επισημαίνεται, έχουν τεκμηριωθεί από τη Διεθνή Αμνηστία για την Ελλάδα επί τουλάχιστον 10 έτη.

Η έκθεση αφορμάται από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με αυτήν, μεταξύ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και της 14ης Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκαν 284 συλλήψεις Ελλήνων και αλλοδαπών σε 16 διαφορετικές πόλεις της χώρας και σε 67 περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν. Ορισμένοι εκ των συλληφθέντων είχαν ηλικία κάτω των 18 ετών.

Αναφερόμενη στην υπόθεση Γρηγορόπουλου η οργάνωση επισημαίνει πως έχει ζητήσει πληροφορίες για το κατά πόσον οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί υποβλήθηκαν σε τοξικολογική εξέταση, ενώ σχετικά με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στην κηδεία του μαθητή και σε επόμενες διαδηλώσεις έχει ζητήσει να μάθει τον συνολικό αριθμό αντίστοιχων κρουσμάτων.

Σοβαρές αμφιβολίες διατυπώνονται, επίσης, για την τήρηση των δικαιωμάτων των 130 αλλοδαπών που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ταραχών, ενώ αναφέρεται ότι καταγγελίες έχει δεχθεί και για καταπάτηση των δικαιωμάτων παιδιών που κρατήθηκαν στη Λάρισα.

Εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για ακόμη σοβαρότερες καταπατήσεις στο μέλλον, η οργάνωση απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για τη σύσταση επιτροπής έρευνας με αντικείμενο όχι μόνο τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και τη χρήση πυροβόλων όπλων, ενώ συστήνει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η υπερβολική χρήση βίας και οι καταπατήσεις.

Κατερίνα Ροββά
rovva@pegasus.gr

ΚΡΑΧΤΗΣ - kraxtis-gr.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: