Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Στη Βουλή ο φάκελος Παυλίδη


Στη Βουλή ο φάκελος Παυλίδη  = ΤΕΤΑΡΤΗ 1 -4-2009

Στη Βουλή ο φάκελος Παυλίδη

Η έρευνα του ανακριτή για τις καταγγελίες του Φ. Μανούση σκοντάφτει σε ευθύνες του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα για το ακίνητο που αγόρασε η κόρη του το 2005 «E» 1/4

Ενα ακόμη «γαλάζιο» σκάνδαλο φαίνεται να καταλήγει από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και θα ανάψει νέες... φωτιές στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, που εμφανίζεται για άλλη μια φορά πολλαπλά εκτεθειμένος.

.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η καταγγελθείσα από τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση υπόθεση εκβίασης εναντίον του, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός Αιγαίου, Αριστοτέλης Παυλίδης, τις επόμενες μέρες θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να διερευνήσει την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, όπως είναι ο πρώην υπουργός.

Ο Παν. Ζαχαρίου μετά την απολογία του υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό και έκανε λόγο για «σκευωρία».
Ο Παν. Ζαχαρίου μετά την απολογία του υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό και έκανε λόγο για «σκευωρία».

Η ανάκριση, που διενεργούσε ο 20ός ανακριτής Απόστολος Ζαβιτσάνος, για την καταγγελλόμενη από τον πλοιοκτήτη της SAOS υπόθεση εκβίασης, φαίνεται πως... σκόνταψε σε εμπλοκή του πρώην υπουργού, καθώς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο ανακριτής ετοιμάζεται να αποστείλει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, για να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες του κ. Παυλίδη.

Χθες αφέθηκε ελεύθερος με 30.000 ευρώ εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο στενός συνεργάτης του κ. Παυλίδη, Παναγιώτης Ζαχαρίου, που απολογήθηκε στον ανακριτή, κατηγορούμενος στην υπόθεση της εκβίασης Μανούση σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Παν. Ζαχαρίου μετά την απολογία του υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό και έκανε λόγο για «σκευωρία».

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, το κρισιμότερο σημείο που έχει παραμείνει σκοτεινό στην υπόθεση, αφορά το θέμα του ακινήτου, που απέκτησε το 2005, στα βόρεια προάστια, η κόρη του πρώην υπουργού.

Ο κ. Παυλίδης, που είχε κληθεί ως μάρτυρας από τον ανακριτή, είχε προσκομίσει παραστατικά και αποδείξεις για το ποσό των 100.000 ευρώ, με το οποίο αποπληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τραπεζικό δάνειο, με το οποίο αγόρασε το ακίνητό της η κόρη του.

Ωστόσο, το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, που αποπληρώθηκε το δάνειο Παυλίδη, φέρεται ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης να έχει δώσει μετρητά περίπου 100.000 ευρώ στον στενό συνεργάτη τού πρώην υπουργού Π. Ζαχαρίου, για να μπουν τα πλοία της SAOS στην άγονη γραμμή.

Ο πρώην υπουργός ισχυριζόταν στην κατάθεσή του ότι το ποσό των 100.000 ευρώ το δάνεισε στην κόρη του συγγενικό τους πρόσωπο, που ζει στο εξωτερικό και στη συνέχεια εκταμιεύτηκε ισόποσο τραπεζικό δάνειο, το οποίο αποπληρώθηκε πολύ σύντομα, επειδή ο συγγενής τους δεν ήθελε να του επιστρέψουν τα χρήματα που είχε δώσει.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Ο κ. Φώτης Μανούσης, ιδιοκτήτης μεγάλης ακτοπλοϊκής εταιρείας, που συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς είχε διατελέσει γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη, είχε καταγγείλει από το 2007 ότι έδωσε στον στενό συνεργάτη του κ. Παυλίδη επιταγές και μετρητά, που αγγίζουν τις 800 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου τα πλοία του να αναλάβουν τα δρομολόγια των άγονων γραμμών του Αιγαίου, ενώ σε δηλώσεις που έκανε την ημέρα που κατέθετε στον ανακριτή, είχε επιρρίψει τις ευθύνες για την υπόθεση της εκβίασης στον πρώην υπουργό, λέγοντας: «Ο Ζαχαρίου είναι ενεργούμενο του Παυλίδη. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Αυτός με έστειλε στον Ζαχαρίου και μου είπε προσπάθησε να τα βρεις. Εχω καταθέσει στοιχεία στον ανακριτή που αποδεικνύουν τις παράνομες πράξεις του κ. Παυλίδη...».

Η υπόθεση ξεκίνησε δικαστικά τον Απρίλιο του 2007, όταν ο κ. Παυλίδης έστειλε δισέλιδη επιστολή στον εισαγγελέα του ΑΠ, Γ. Σανιδά, καταγγέλλοντας ότι δεχόταν απειλές και έμμεσους εκβιασμούς από τον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας, κ. Μανούση.

Διατάχτηκε έρευνα, η οποία τελικά κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Π. Ζαχαρίου, με παραγγελία όμως να διερευνηθεί από τον ανακριτή και το ενδεχόμενο τυχόν εμπλοκής του πρώην υπουργού!

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: