Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Ο ΟΡΦΕΟ οργανώνεται



ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - ΠΟΛΙΤΕΙΑ Β.Χ
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ

Αποκτά νέο νομικό πλαίσιο, στοχοπροσανατολίζεται κυρίως προς ιδιώτες χορηγούς (ειδικά μετά το έγγραφο του ΥΠΠΟ που αναφέρει ρητά «μην υπολογίζετε σε μας για οικονομική ενίσχυση»), κατηγοριοποιεί τα εισιτήριά του (μετά την αναστήλωση και του κάτω διαζώματος του θεάτρου που θα δοθεί φέτος προς χρήση) και αιτείται να συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό της ΝΕΤΠ, για να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας.
Τα παραπάνω συνιστούν τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου οργανωτικού προσώπου του Φεστιβάλ Ολύμπου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη γενική συνέλευση του ΟΡΦΕΟ την περασμένη Δευτέρα, από το μέλος του Δ.Σ και υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων, Νίκο Πασχαλούδη. Νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας Η πρώτη αλλαγή που συντελείται στο Φεστιβάλ είναι πως ο Οργανισμός του, ο ΟΡΦΕΟ, αναβαθμίζεται και, από απλός πολιτιστικός σύλλογος (σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που του προσέδιδε το ιδρυτικό καταστατικό του), μετατρέπεται σε Οργανισμό με νομικό πλαίσιο «αντάξιο», όπως είπε ο κ. Πασχαλούδης, «του κύρους και της ακτινοβολίας του Φεστιβάλ».
Ήδη ανατέθηκε σε δικηγόρο και μέλος του ΟΡΦΕΟ, η εκπόνηση του νέου νομικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση σε Γενική Συνέλευση των μελών του. «Το νέο, κατάλληλο νομικό και λειτουργικό πλαίσιο, θα είναι ακόμη ένα πλεονέκτημα», τόνισε «στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων είτε από την πολιτεία, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από τις ιδιωτικές εταιρίες». Νέες ζώνες θέσεων στο θέατρο και νέες τιμές εισιτηρίων Με κατηγοριοποίηση των θέσεων του θεάτρου του Δίου, θα επιχειρήσει να απαντήσει στην οικονομική κρίση το Φεστιβάλ. Η δημιουργία ζωνών (από «διακεκριμένη», έως «γαλαρία») με αντίστοιχες διαφοροποιήσεις στην τιμή των εισιτηρίων, «θα διευκολύνει», ανέφερε ο κ. Πασχαλούδης, «την επίσκεψη στο θέατρο οικογενειών, νέων, και γενικά ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα».
Η «διευκόλυνση» αυτή υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι το θέατρο του Δίου θα μπορεί πλέον να φιλοξενεί περισσότερους θεατές, μετά την αναστήλωση και του κάτω διαζώματος, στην οποία προχώρησε ο δήμος Δίου με κονδύλια του Υπουργείου Γεωργίας. Υπουργείο Πολιτισμού: Επιχορήγηση γιοκ! Αναφορικά με τα κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτά θα πρέπει, για φέτος τουλάχιστον, να τα ξεχάσει το Φεστιβάλ. Σύμφωνα με το μήνυμα που έλαβε πρόσφατα ο ΟΡΦΕΟ από το ΥΠΠΟ, δεν πρέπει να υπολογίσει κατά τον προγραμματισμό του σε χρηματοδότηση από τον δημόσιο κορβανά, λόγω σφιχτής διαχείρισης των οικονομικών του Υπουργείου από τον νέο υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.
Με αυτό το δεδομένο, ο ΟΡΦΕΟ προσανατολίζεται πλέον σε ιδιώτες χορηγούς. «Το Δ.Σ», υπογράμμισε ο κ. Πασχαλούδης «χωρίς να σταματήσει να αναζητά πόρους και χορηγίες από δημόσιους φορείς, θα πρέπει να ασχοληθεί με περισσότερο επαγγελματισμό και σοβαρότητα στην αναζήτηση χορηγών από τον ιδιωτικό τομέα» και για το σκοπό αυτό θα επιδιώξει φέτος να συνεργαστεί με εταιρείες που «ειδικεύονται προς την κατεύθυνση αυτή». Το Φεστιβάλ ως μέρος του τουριστικού προϊόντος του νομού «Ο πολιτισμός όχι μόνο ευχαριστεί τον άνθρωπο ψυχικά και πνευματικά, αλλά και ανοίγει δρόμους για οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη», υποστήριξε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Δ.Σ του ΟΡΦΕΟ, επιχειρηματολογώντας υπέρ της συμβολής του Φεστιβάλ Ολύμπου στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας.
Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, «ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός», τόνισε «επιβάλλει να αποκτήσει ο Πιερικός τουρισμός μια ξεχωριστή ταυτότητα και στην κατεύθυνση αυτή ο πολιτισμός κατέχει σημαίνουσα θέση».
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΟΡΦΕΟ προγραμματίζει να στείλει πρόταση προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Πιερίας για ένταξη και του Φεστιβάλ Ολύμπου στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του νομού, με την εκτύπωση πληροφοριακού εντύπου του Φεστιβάλ και την καθιέρωση του θεσμού της τιμώμενης χώρας. Έκδοση επετειακού λευκώματος για τα 40χρονα Η έκδοση λευκώματος είναι επίσης ένας από τους προγραμματισμένους στόχους της διοίκησης του ΟΡΦΕΟ. «Ο τεράστιος πλούτος σε αφίσες, προγράμματα, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο υλικό για το επετειακό λεύκωμα των 40 χρόνων Φεστιβάλ Ολύμπου», είπε ο κ. Πασχαλούδης, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει «το καλύτερο πιστοποιητικό για την εγκυρότητα του θεσμού και το διαβατήριο για τις αποδοτικότερες δημόσιες σχέσεις».
Ήδη, γίνεται ταξινόμηση του υλικού, ενώ αναζητούνται οι χορηγοί που θα αναλάβουν τις δαπάνες σχεδιασμού και εκτύπωσης του λευκώματος. Αξιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας του ΤΕΙ Ειδικό σημείο αναφοράς και «αξιόπιστη πυξίδα για τον καλλιτεχνικό και οργανωτικό προγραμματισμό του Φεστιβάλ» αποτελεί και η έρευνα που πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι το ΤΕΙ Κατερίνης και εκ της οποίας απορρέουν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω νέοι στόχοι:
-ένταση της διαφημιστικής καμπάνιας σε όμορους νομούς, -επιλογή του εποχικού προσωπικού του Φεστιβάλ ανάμεσα κυρίως από φοιτητές που έχουν σχέση με το θέαμα και τον πολιτισμό, αλλά και από νέους και νέες με εμπειρία στις δημόσιες σχέσεις, («αφού βεβαίως, περάσουν από ενημερωτικό σεμινάριο»), -εγκατάσταση περιπτέρου στην Ολυμπιακή ακτή -έρευνα για την δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης και πώλησης εισιτηρίων, η μέσω διαδικτύου. Το καλλιτεχνικό μέρος προσεχώς Όσο για το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αυτό το επεξεργάζεται η καλλιτεχνική επιτροπή και για την ώρα δεν υπάρχει τίποτε ανακοινώσιμο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο σχεδιασμός, λόγω των οικονομικών συγκυριών, θα περιορισθεί σε λιγότερες παραστάσεις, υψηλής μεν ποιότητας («ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια του κύρους του Φεστιβάλ»), αλλά λίγες σε αριθμό, ώστε να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν, οι οικονομικές ζημιές. «Ο προτεινόμενος οργανωτικός σχεδιασμός» είπε επιλογικά ο κ. Πασχαλούδης, «αν συνδυασθεί και με ένα ικανοποιητικό καλλιτεχνικό σχεδιασμό, μαζί με τα θεσμικά για την λειτουργία του Οργανισμού, μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το Φεστιβάλ Ολύμπου, αντάξια των ονείρων και των προσδοκιών των πρωτεργατών που το ίδρυσαν και το στήριξαν με ανιδιοτέλεια και πάθος, ενώ ταυτόχρονα θα το τοποθετήσει και σε εξέχουσα θέση ανάμεσα στο πολιτιστικά γεγονότα της χώρας»

ΚΡΑΧΤΗΣ - kraxtis-gr.blogspot.com. .


Δεν υπάρχουν σχόλια: